Οι νέοι στην Κίνα που αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο δύσκολη αγορά εργασίας στρέφονται σε ένα απίθανο μέρος για βοήθεια στις αναζητήσεις εργασίας τους: το Tinder.
Η Jade Liang, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη Σαγκάη, σύμφωνα με το NBC, αποφάσισε να ξεσκονίσει τον λογαριασμό της στην εφαρμογή γνωριμιών αφού έκανε αίτηση για περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Το είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στην αναζήτησή της για ερωτικές σχέσεις, αλλά τώρα βρίσκει χρήσιμο να συνδέεται με άλλους επαγγελματίες για περιστασιακές συνομιλίες για καφέ. Ο Liang είναι μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία στην Κίνα που καταφεύγουν σε μη συμβατικές μεθόδους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού και της έλλειψης ευκαιριών εργασίας.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παλεύει με την ανεργία των νέων, η οποία έφτασε στο ρεκόρ του 21,3% τον περασμένο Ιούνιο. Αφού ανέστειλαν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία των νέων για αρκετούς μήνες για να αναθεωρηθεί η μέθοδος υπολογισμού, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών, εξαιρουμένων των φοιτητών, ήταν 14,9%.
Young people in China facing an increasingly tough labor market are turning to an unlikely place for help in their job searches: Tinder. https://t.co/rUYbkgrSm4
— NBC News (@NBCNews) March 21, 2024
Αν και η υψηλή ανεργία των νέων δεν είναι ασυνήθιστη για χώρες όπως η Κίνα που αντιμετωπίζουν επίσης άλλες οικονομικές προκλήσεις, «τα προβλήματα της Κίνας φαίνεται να είναι πιο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Su Yue, κύριος οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit στη Σαγκάη. «Η οικονομική ύφεση της χώρας, ο αντίκτυπος της πανδημίας και η εξυγίανση της βιομηχανίας ήρθαν όλα ταυτόχρονα, επηρεάζοντας σημαντικά τον νεανικό πληθυσμό», είπε.
Η Liang σκέφτηκε για πρώτη φορά το Tinder ως εργαλείο αναζήτησης δουλειάς αφού είδε μια viral ανάρτηση στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο του Instagram στην Κίνα, από έναν χρήστη που είπε ότι βρήκε επιτυχώς δουλειά χρησιμοποιώντας μια κινεζική εφαρμογή γνωριμιών, σύμφωνα με το NBC News.
Παρόμοιες αναρτήσεις που προτείνουν εφαρμογές γνωριμιών ως τρόπο εύρεσης εργασίας δεν είναι ασυνήθιστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και το Tinder είναι μία από τις πολλές ξένες εφαρμογές που είναι αποκλεισμένες στην ηπειρωτική Κίνα, οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας ιδιωτικά δίκτυα.
Το Tinder, πάντως, αποθαρρύνει την πρακτική, λέγοντας ότι η πλατφόρμα του έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει προσωπικές σχέσεις και όχι επιχειρηματικές. «Το Tinder δεν είναι ένα μέρος για να προωθήσετε τις επιχειρήσεις για να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο NBC News.
Διαβάστε ακόμη
Πωλητήριο σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων (pics)
Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο
Έρχεται point system οφειλών σε Δημόσιο και τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ