Στη «μάχη χωρίς αύριο» της OPAP Arena ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες της χώρας μας και του Καζακστάν, όπου η Ελλάδα επικράτησε τελικά με εντυπωσιακή νίκη 5-0, είχε καταγραφεί για τους διεθνείς και ένα σοβαρό οικονομικό κίνητρο. Πέρα από το τι θα δώσουν οι Ομοσπονδίες, οι ποδοσφαιριστές του Καζακστάν θα είχαν και ένα πιθανό πρόσθετο πριμ 205.000 ευρώ, «ευγενική προσφορά» ενός εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της αχανούς χώρας της Κεντρικής Ασίας.
Ο λόγος για τον CEO της Freedom Holding Corp, ενός επενδυτικού κολοσσού με έδρα τη Νεβάδα των ΗΠΑ και βραχίονες σε πολλές χώρες της περιοχής γύρω από το Καζακστάν, Τιμούρ Τούρλοβ, ο οποίος είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Καζακστάν. Ο κ. Τούρλοφ είχε γνωστοποίησει πως θα στήριζε τους παίκτες στην προσπάθειά τους αυτή με το παραπάνω ποσό, εφόσον κατάφερναν να αποκλείσουν την Ελλάδα.
Ποιος είναι όμως, ο περίφημος κύριος Τούρλοβ; Ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Καμιά σχέση με ολιγάρχη, αν και έχει ρωσική πανεπιστημιακή παιδεία, το προδίδει άλλωστε και η ηλικία του, μόλις 37 ετών. Και έχει προλάβει να δημιουργήσει έναν πραγματικό κολοσσό, ξεκινώντας από ένα πλάνο για μια εταιρία στα όρια του Καζακστάν, ίσως και κάποιων γύρω χωρών αργότερα, αλλά εκτοξεύτηκε μέχρι τις ΗΠΑ, με τη Freedom Holding Corp εισηγμένη στο Nasdaq από το 2019.
Και μόνο το ότι η FHC είναι η πρώτη εταιρεία από τις πρώην χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, που διαδέχτηκε την πρώην Σοβιετική Ένωση) που εισήχθη στις αμερικανικές χρηματαγορές, επιβεβαιώνει την επενδυτική και επιχειρηματική του οξύνοια, κατά πολλούς ιδιοφυΐα. Και να «βλέπει» και την προσωπική του περιουσία να εκτοξεύεται στα 3,2 δισ. δολάρια, στη θέση 1.033 της λίστας Forbes των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, με βάση τα σημερινά στοιχεία. Αρκετή για να μεγαλώσουν πλουσιοπάροχα τα 6 παιδιά του.
Και πώς να μην, αφού πριν καν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Tsiolkovsky της Μόσχας με πτυχίο Bachelor of Science στα Οικονομικά και τη Διοίκηση, είχε ήδη ιδρύσει (το 2008) τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, τη Freedom Finance, ποντάροντας σε μια αρκούντως έξυπνη ιδέα, προκειμένου να προσελκύσει πολλούς και ισχυρούς πελάτες. Να τους παρέχει πρόσβαση στα αμερικανικά χρηματιστήρια και εταιρίες.
Η εταιρεία του λοιπόν, γιγαντώθηκε και πλέον έχει παρουσία σε 13 χώρες (ανάμεσά τους και η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2022, όταν εγκαινίασε γραφείο στη Μιχαλακοπούλου), μετασχηματίστηκε σε Freedom Holding Corp., καθώς αναπτύχθηκε και στο τραπεζικό σύστημα και την ασφαλιστική αγορά, ακόμη στον δημοφιλή τομέα της εξυγίανσης επιχειρήσεων και πλέον πρωταγωνιστεί στα χρηματιστήριά τους, με τη μετοχή της νωρίτερα σήμερα στο Nasdaq να κινείται στα επίπεδα των 72,40 δολαρίων.
Ρωσία και… Freedom κατά πολλούς είναι έννοιες ασύμβατες, όμως σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του Τούρλοβ παραμένει στη Μόσχα. Ο ίδιος όμως έχει μετακομίσει οικογενειακώς από τη Μόσχα στο Αλμάτι από το 2012, φυσικά όμως είναι επιχειρηματίας με σχεδόν παγκόσμια δράση και συνεχή ταξίδια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι μπήκε στη λίστα των κυρώσεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βρήκε φαίνεται όμως τρόπο, όχι μόνο να τις παρακάμψει, αλλά και ως δεινός σκακιστής (και στο σπορ, καθότι πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας του Καζακστάν, αλλά και στο επιχειρηματικό τερέν) τις μετέτρεψε σε ευκαιρία να προσθέσει κέρδη στην περιουσία του.
Τον περασμένο Αύγουστο το Hindenburg Research έβαλε στο στόχαστρό του τη Freedom Holding Corp., με κατηγορίες που κυμαίνονταν από απάτη και χειραγώγηση της αγοράς έως παράκαμψη των κυρώσεων. Σύμφωνα με το fund, η θυγατρική Freedom Finance φέρεται να έχει αποφύγει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες με έδρα τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πελατών εταιρειών που έχουν στοχοποιηθεί ακριβώς ειδικά για τα μέτρα επιβολής κυρώσεων.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τούρλοβ θριάμβευε, με τη μετοχή της εταιρείας του να εκτινάσσεται σε νέα ρεκόρ, με τον ίδιο -σύμφωνα με το Bloomberg- να το αποδίδει στο λάθος του Hindenburg να τον αμφισβητήσει, δημιουργώντας ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων σε πελάτες και μετόχους της εταιρίας του. Μιας εταιρίας όμως, που σταδιακά κινεί το ενδιαφέρον και άλλων για το πώς αναπτύχθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, υπερδιπλασιάζοντας το συνολικό ενεργητικό της και τους λογαριασμούς πελατών χρηματιστηριακών εταιρειών μέσα σε μια διετία.
Η ρυθμιστική Αρχή του Καζακστάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις συναλλαγές του ομίλου Freedom που αφορούσαν κρατικούς τίτλους και ομόλογα μιας μονάδας της κεντρικής τράπεζας, διαπράχθηκαν «με σκοπό τη χειραγώγηση». Ο έλεγχος συνεχίζεται, ενώ η εταιρεία ερευνάται συγχρόνως και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την πανίσχυρη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το CNBC.
Την ίδια ώρα, έχει και κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες στη Ρωσία. Το διαιτητικό δικαστήριο του Nizhny Novgorod προχώρησε μόλις πρόσφατα σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που του ανήκουν, ακίνητα και 21 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, επειδή μαζί με άλλους συμμετείχε στην ανάληψη περιουσιακών στοιχείων από την Assotsiatsiya Bank. Μια μικρή τράπεζα που πριν από 5 χρόνια έχασε την άδειά της από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας λόγω παραβιάσεων των λογιστικών κανόνων. Οι Αρχές ανακάλυψαν έλλειψη 41 εκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της Assotsiatsiya σε ξένες τράπεζες. Φυσικά ο Τούρλοβ αρνείται την κατηγορία, δηλώνει άγνοια και θα προσφύγει εναντίον της απόφασης.
Διαβάστε ακόμη
Société Générale: Αγοράστε S&P 500 με στόχο τις 5.500 μονάδες (πίνακες)
Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία των ωκεανών
«Αλέξανδρος Δεσύλλας»: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» €1,64 εκατ. το φιλέτο στην Κέρκυρα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ