search icon

business stories

Τηλέμαχος Λαβίδας: «Ο μεγάλος αγώνας της Lavipharm τώρα ξεκινάει»

Τα επόμενα βήματα της εισηγμένης μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και οι τέσσερις πυλώνες του αναπτυξιακού της σχεδίου - Πωλητήριο φέτος στη δραστηριότητα φαρμακαποθήκης

«Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ήταν το πιο εύκολο κομμάτι. Ο μεγάλος αγώνας της Lavipharm ουσιαστικά τώρα ξεκινάει». Με τη φράση αυτή προς το newmoney ο επικεφαλής της Lavipharm κ. Τηλέμαχος Λαβίδας και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα της εισηγμένης φαρμακοβιομηχανίας προσπάθησαν χθες να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα για την ταλαιπωρημένη εταιρεία με βάση το αναπτυξιακό πλάνο που έχουν καταρτίσει.

Πρώτα απ’ όλα όμως φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι το «έλλειμμα» των 8 εκατ. ευρώ περίπου που υπήρξε απ’ τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για την Αύξηση του Mετοχικού Κεφαλαίου (σσ αντλήθηκαν τελικώς 51,286 εκατ.) δεν θα επηρεάσει το αναπτυξιακό πλάνο. «Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει την ολοκλήρωση νέου σκευάσματος μετά το τετραετές πλάνο ανάπτυξης που είχαμε καταρτίσει και είναι άλλα 2-3 εκατ. ευρώ που πολύ εύκολα μπορούν να εξευρεθούν μέσα από κινήσεις εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους», απάντησε ο κ. Λαβίδας στο newmoney κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης.

Ήδη μάλιστα προετοιμάζεται η πώληση της δραστηριότητας της φαρμακαποθήκης, που όπως έλεγε στο newmoney ο οικονομικός διευθυντής της Lavipharm κ. Βασίλης Μπαλούμης θα γίνει εντός της χρονιάς, αφού πρώτα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην εταιρεία για την πλήρη αποκατάσταση των οικονομικών της. Μάλιστα σημείωνε πως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δύο μεγάλες φαρμακαποθήκες για την απόκτηση της δραστηριότητας της Lavipharm.

(Διαβάστε επίσης: Τηλέμαχος Λαβίδας: Το «ακριβό» στοίχημα για την επόμενη μέρα της Lavipharm)

Το φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο της Lavipharm περιλαμβάνει τον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων από τα 45,8 εκατ. ευρώ το 2021 στα 112 εκατ. ευρώ έως το 2026 με πρόβλεψη για ανάκτηση σημαντικών μεριδίων αγοράς στις κατηγορίες διαδερμικών σκευασμάτων που δραστηριοποιείται, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της κερδοφορίας, τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής, καθώς και την είσοδο σε νέα φαρμακευτικά προϊόντα, που συγγενεύουν με την εξειδίκευση της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίστηκε σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμφωνία για τη διανομή στην Ελλάδα των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Europe, η οποία ολοκλήρωσε την επένδυση της στη δημιουργία της πρώτης μονάδας του είδους στην Ελλάδα.  Με την επιτυχία όλων αυτών το 2024, όπως υπογραμμίστηκε η εταιρεία θα είναι σε θέση να δώσει για πρώτη φορά μέρισμα μετά το 2007, «κάτι όμως που θα αποφασιστεί του χρόνου  εξετάζοντας τις συνθήκες μήπως πρέπει να ενισχυθεί το επενδυτικό πλάνο», τονίστηκε.


 
Το αναπτυξιακό πλάνο στηρίζεται στους εξής τέσσερις βασικούς άξονες:

1.Το διαδερμικό σκεύασμα κλονιδίνης, Clonidine Transdermal Therapeutic System (TTS). Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό αντιυπερτασικό, που προσφέρει έλεγχο της αρτηριακής πίεσης με εφαρμογή μόλις μια φορά την εβδομάδα. Το patch κλονιδίνης της Johnson το οποίο είχε αποκτήσει ο Τηλέμαχος Λαβίδας από τη Boehringer Ingelheim για να το προωθήσει στις αγορές πλην των ΗΠΑ, αναμένεται να ξεκινήσει μερικώς από το 2025 και κανονικά από το 2026. Μόνο στην Ευρώπη, η αγορά των φαρμάκων που αφορά στους ανθεκτικούς υπερτασικούς – όπου απευθύνεται το Clonidine TTS – φθάνει τα 900 εκατ. ευρώ.

2. Η συνεργασία για τη διανομή των σκευασμάτων της Tikun Europe στην ελληνική αγορά που θα δώσει στη Lavipharm το πλεονέκτημα εισόδου στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης που ουσιαστικά φέτος θα ξεκινήσει. Η συνεργασία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο είναι διάρκειας πέντε ετών και αφορά τελικά προϊόντα που θα παράγονται στο εργοστάσιό της ισραηλινής εταιρείας στην Κόρινθο που αναμένεται να ξεκινήσει ως το καλοκαίρι την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επίσης και τα εξειδικευμένα προϊόντα συμπληρώματος διατροφής κανναβιδιόλης /CBD που θα παρασκευάζονται στο εργοστάσιο στη Γαλλία. «Η αγορά αυτή πλέον στο Ισραήλ με 1 εκατ. μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα έχει φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεστε τις προοπτικές που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Λαβίδας. «Ο στόχος είναι ως το 2026 ο τζίρος μας απ’ αυτά τα προϊόντα να ανέλθει από 16 έως 18 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μπαλούμης απ’ την πλευρά του, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει υποχρεωτικές επιστροφές και clawback, ενώ έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

3. Η συνεργασία με τη Zentiva που έχει ξεκινήσει απ’ το 2020. Πρόκειται για μία  στρατηγική, αποκλειστική και μακροχρόνια συνεργασία με τη Zentiva, την κορυφαία παγκόσμια κατασκευάστρια γενόσημων φαρμάκων. Η Lavipharm έχει ήδη λανσάρει μέσω αυτής της συνεργασίας 11 φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ εντός της επόμενης τριετίας θα ακολουθήσουν ακόμη 20. Μέχρι το 2026 εκτιμάται ότι η συνεργασία αυτή θα προσφέρει στον τζίρο της Lavipharm περίπου 18,5 εκατ. ευρώ.

4. Την ολοκλήρωση έξι νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων ως το 2026 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο R&D της εταιρείας, και

Η Lavipharm είναι από τις παλαιότερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καθώς ιδρύθηκε πριν από 111 χρόνια, εισήλθε στο χρηματιστήριο το 1995, ενώ έφτασε να απασχολεί τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 800 υπαλλήλους.

Όμως, την τελευταία δεκαετία πέρασε δια πυρός και σιδήρου καθώς αντιμετώπισε μεγάλα χρηματοοικονομικά προβλήματα με αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις αλλά και λαθεμένες επιλογές του management, με αποτέλεσμα τη μείωση προσωπικού και τη συρρίκνωση εργασιών.

«Κάποια στιγμή γύρω στο 2016 η επιχείρηση έφτασε κοντά στο αδιέξοδο», παραδέχθηκε ο κ. Λαβίδας. «Τότε ο πατέρας μου μάζεψε όλη την οικογένεια και είπε ότι είτε θα σώσουμε την εταιρεία ή θα την οδηγήσουμε στα βράχια. Η οικογένεια αποφάσισε τότε με δικά της χρήματα και προσωπικές εγγυήσεις – προσημειώσαμε όλη μας την περιουσία – προκειμένου να μας δώσουν λίγο χώρο οι τράπεζες για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το business. Και έτσι καταφέραμε να αλλάξουμε τελικά την εικόνα. Με κάποιες κινήσεις (αναδιάρθρωση δανεισμού κ.α.), την περίοδο 2019 έως 2021 η Lavipharm πέτυχε ανάπτυξη 21%, όταν όλη η υπόλοιπη αγορά (σ.σ.: φαρμάκου) αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,5%. Οι προοπτικές φάνηκαν ότι ήταν μεγάλες, υπήρχε momentum.
 
Σε μια συγκυρία λοιπόν που υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πακέτα ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη, Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ., κρίναμε πως η εταιρεία πρέπει να “καθαρίσει”, να βγει από την επιτήρηση, με θετική καθαρή θέση, με όλα όσα απαιτούνται, ώστε να μπορεί να συμμετέχει επί ίσοις όροις σε όλες αυτές τις διαδικασίες που οι ανταγωνιστές συμμετείχαν. Έτσι, λάβαμε την απόφαση να κάνουμε την αύξηση κεφαλαίου, να επενδύσουμε στο μεγάλο εργοστάσιό μας, να αυξήσουμε το capacity και να κινηθούμε επιθετικά, με πίστη και παρρησία προς την εταιρεία μας», τόνισε ο κ. Λαβίδας δικαιολογώντας την απόφαση της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
 
«Οι τράπεζες δεν έχασαν κεφάλαια , δεν έγινε κούρεμα και τίποτα απ’ όλα αυτά. Μια εταιρεία σε επιτήρηση, με αρκετά προβλήματα για χρόνια, μπόρεσε και πέτυχε καλή ΑΜΚ μέσα σε δύσκολη συγκυρία, κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την ακρίβεια – Τι απαντούν οι Έλληνες για την ΕΕ (γραφήματα)

Η ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή κατοικία “D2” στο Ψυχικό – Μια περίκλειστη ιδιωτική όαση στον αστικό ιστό

Μάχη για σιδηροδρομικά έργα ύψους 3 δισ. ευρώ – Στις Βρυξέλλες τα αιτήματα χρηματοδότησης

Exit mobile version