Τι κοινό έχουν μία Ιταλίδα κομμουνίστρια φοιτήτρια, ένα νήπιο με ταλέντο στο ποδόσφαιρο και ένας κωμικός που κάνει αστεία για τα πάντα και για τίποτα; Όλοι τους, με κάποιον απρόβλεπτο τρόπο, καταφέρνουν να συναντηθούν στην ίδια σφαίρα επιρροής: τη λίστα των δισεκατομμυριούχων.
Αυτή η κλειστή λέσχη των υπερπλουσίων περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της εποχής μας: την Miuccia Prada, τον Tiger Woods και τον Jerry Seinfeld. Ωστόσο, οι δισεκατομμυριούχοι δεν περιορίζονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που η χώρα αυτή έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δισεκατομμυριούχων (813 άτομα). Ακολουθεί η Κίνα με 473 και η Ινδία με 200.
Η πολυάριθμη και ποικιλόμορφη αυτή ομάδα ανθρώπων φέρνει μαζί της και αρκετές ιστορίες που είναι τόσο μοναδικές όσο και οι ίδιοι οι δισεκατομμυριούχοι. Για παράδειγμα, η Miuccia Prada, πρώην κομμουνίστρια και σπουδάστρια της μιμητικής τέχνης, επαναστάτησε στον κόσμο της μόδας, ενώ ο Jerry Seinfeld κατάφερε να γίνει επιτυχημένος κωμικός. Το μοναδικό του στιλ και η ικανότητά του να σχολιάζει την καθημερινότητα με αστείο τρόπο, τον καθόρισαν ως έναν από τους πιο επιδραστικούς κωμικούς της γενιάς του, χρήζοντάς τον σε δισεκατομμυριούχο.
Στον κόσμο των αθλημάτων, ο Tiger Woods, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στο γκολφ από μικρή ηλικία, είναι τώρα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και πλούσιους αθλητές. Η συνδυασμένη του ικανότητα, η αφοσίωση και οι στρατηγικές του επιλογές, τον οδήγησαν στην κορυφή του κόσμου του γκολφ και της οικονομικής επιτυχίας.
Από την άλλη πλευρά, κάποιες ιστορίες είναι λιγότερο εντυπωσιακές και περισσότερο αντιπροσωπευτικές της διαρκούς εξέλιξης της κοινωνίας. Στον τομέα της φαρμακευτικής, η Kiran Mazumdar-Shaw έκανε τη δική της επανάσταση. Στην αρχή της πορείας της, η Mazumdar-Shaw ασχολήθηκε με την παραγωγή μπύρας και αντιμετώπισε προκαταλήψεις λόγω φύλου, αλλά κατόρθωσε να επανεπενδύσει τον χρόνο και την ενέργειά της στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία, καθιστώντας την πρωτοπόρο στη παραγωγή ινσουλίνης στην Ασία.
Σύμφωνα με το BBC, ο Jack Ma, ο συνιδρυτής του Alibaba, επωφελήθηκε από την άνθηση του διαδικτυακού εμπορίου και την αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας. Η στρατηγική του οδήγησε την Alibaba στην κορυφή του ηλεκτρονικού εμπορίου και τον Jack Ma σε θέση δισεκατομμυριούχου. Ο Chuck Feeney, εφευρέτης των αφορολόγητων αγορών, και ο οποίος δώρισε όλη του την περιουσία, εκμεταλλεύτηκε την άνοδο του ιαπωνικού τουρισμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, προτού αφιερωθεί στη φιλανθρωπία.
Η επιτυχία μερικών δισεκατομμυριούχων δεν προέρχεται μόνο από την προσπάθεια αλλά και από την τύχη. Στην πραγματικότητα, πολλοί δισεκατομμυριούχοι, όπως οι συνιδρυτές της Google, βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό σημείο. Η αρχική τους πρόταση να πουλήσουν τη μηχανή αναζήτησής τους για 1 εκατομμύριο δολάρια δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά σήμερα η αξία της Google αγγίζει τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με την προσωπική περιουσία του Σεργκέι Μπριν να φτάνει τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με το ΑΕΠ του Μαρόκου.
Ο Bill Gates βρέθηκε σε ένα από τα λίγα σχολεία της δεκαετίας του 1960 που διέθεταν υπολογιστή, γεγονός που του έδωσε ένα προβάδισμα στη δημιουργία της Microsoft. Η Rihanna ανακάλυψε την ευκαιρία της μέσω μιας τυχαίας οντισιόν σε διακοπές, καθορίζοντας την καριέρα της στη μουσική. Η Taylor Swift και ο Michael Jordan έχουν επίσης τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας που σχετίζονται με την υποστήριξη των οικογενειών τους και τις στρατηγικές αποφάσεις που τους οδήγησαν σε κορυφαίες συμφωνίες.
Ωστόσο, 81 από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κατέχουν περισσότερη περιουσία από τα τέσσερα δισεκατομμύρια πιο φτωχών. Αυτή η ανισότητα οδηγεί σε αιτήματα για φορολόγηση του πλούτου και όχι μόνο του εισοδήματος, όπως πρότεινε η γερουσιαστής Elizabeth Warren με την πρότασή της για φόρο περιουσίας.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί δισεκατομμυριούχοι προσφέρουν στην κοινωνία. Ο Bill Gates και ο Warren Buffett, μέσω της πρωτοβουλίας «The Giving Pledge», δεσμεύονται να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Διαβάστε ακόμη:
Ψηφιακό ευρώ: Ποιοι ψηφίζουν υπέρ και ποιοι προτιμούν τα μετρητά
Ο Μαρκ Ράντολφ αποκαλύπτει ποια δεξιότητα έκανε το Netflix να αξίζει $289 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ