του Δημήτρη Παφίλα
Ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος δεν μιλά ποτέ σε δημοσιογράφους επικαλούμενος τη συμμόρφωση (compliance) που επιβάλλουν τα αμερικανικά funds στα στελέχη τους, αλλά και τις συμφωνίες μη αποκάλυψης ευαίσθητων επιχειρηματικών στοιχείων. Δεν είναι όμως μόνο η συμμόρφωση που αναγκάζει τον συγκεκριμένο διαχειριστή να μη σηκώνει τα τηλέφωνα σε δημοσιογράφους. Για να κλειστεί μια δουλειά στην Ελλάδα χρειάζονται δεκάδες γραφειοκρατικοί έλεγχοι, αυστηροί οικονομικοί και νομικοί, και, κυρίως, πρέπει να υπάρχει η συμφωνία των ιδιοκτητών.
Στην περίπτωση της εξαγοράς του «Ιασώ» το έργο του εκπροσώπου του αμερικανικού fund Oaktree Capital στην Ελλάδα δεν είναι απλώς δύσκολο, αλλά και περίπλοκο, καθώς οι εκατοντάδες γιατροί μέτοχοι του μαιευτηρίου «Ιασώ» διακρίνονταν διαχρονικά από διαφορετικά συμφέροντα και κίνητρα.
Γι’ αυτούς τους λόγους η δημόσια πρόταση που υπέβαλε το Oaktree Capital για την εξαγορά των μετοχών του «Ιασώ» (1,5 ευρώ ανά μετοχή) πρέπει να έχει καταρχήν τη συναίνεση μεγάλου μέρους των γιατρών προκειμένου να εξασφαλίσει μετοχικό ποσοστό 50,1%. Ο κ. Σπυρόπουλος εξασφάλισε τη συμφωνία μετόχων που ελέγχουν το 35% ύστερα από συμφωνία με τον πρόεδρο του «Ιασώ» Γιώργο Σταματίου. Η δημόσια πρόταση του Oaktree Capital στηρίζεται σε δανειακά κεφάλαια καθώς έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρεται. Συνεπώς τα 91 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του 50%+1 μετοχή είναι το τίμημα για μια εταιρεία η οποία διαθέτει συνολικό δανεισμό 108 εκατ. ευρώ. Οπως θα δούμε, η εταιρεία Ιασώ θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο, άρα το Oaktree Capital προετοιμάζεται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μειώσει και το μέσο κόστος απόκτησης των μετοχών.
Το Οaktree Capital, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 120 δισ. δολαρίων διεθνώς, είχε πραγματοποιήσει την εξαγορά του ομίλου ξενοδοχείων «Sani» στη Χαλκιδική των κυρίων Ανδρέα και Σπύρου Ανδρεάδη, ενώ διαθέτει συμμετοχή και στη ναυτιλιακή Star Bulk Carriers του κ. Πέτρου Παππά. To Oaktree έχει γράψει τη δική του ιστορία τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα διαχειρίζεται assets 120 δισ. δολαρίων με παρουσία στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Εχει πελάτες τα 73 από τα 100 συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ ενώ οι διαχειριστές του είναι 43 σε όλο τον κόσμο.
Από τις αντιδράσεις των γιατρών στα… χαμόγελα
Αρχικά, μια μερίδα γιατρών του «Ιασώ» αντέδρασε έντονα την προπερασμένη Παρασκευή στη φημολογούμενη προσφορά, καθώς φοβήθηκαν ότι το ξένο fund θα συγκεντρώσει τις μετοχές και στη συνέχεια θα τις διαγράψει από το Χρηματιστήριο. Μάλιστα, οι γιατροί κατήγγειλαν ότι ο σύμβουλος πώλησης του «Ιασώ» αντί να βρει αγοραστές για τις κλινικές ήρθε σε συμφωνία με το fund για την απόκτηση ολόκληρου του ομίλου Ιασώ. Οταν, όμως, έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό fund δεν έχει πρόθεση να αποσυρθεί από το Χρηματιστήριο, τότε οι εν λόγω γιατροί αναρωτήθηκαν μήπως πρέπει να αγοράσουν μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η υποβολή δημόσιας πρότασης στο «Ιασώ» αντί 1,5 ευρώ ανά μετοχή έκανε ευτυχείς αρκετούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια και σε ανύποπτο χρόνο έκαναν τοποθετήσεις στη μετοχή. Τώρα η αξία του ποσοστού που απέκτησε ξένος θεσμικός επενδυτής διαμορφώνεται σε υπερδιπλάσια επίπεδα. «Εφόσον δοθούν οι μετοχές και αποκτηθεί το 50%, τότε θα αξιολογήσω την κατάσταση και θα τις πουλήσω», αναφέρει ξένος επενδυτής που διαθέτει ποσοστό περίπου 3%-4%.
Οι φήμες και άλλες εξαγορές
Μέχρι τώρα το Oaktree Capital ασχολήθηκε με την εξαγορά αλλά και την αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Η είσοδός του στον χώρο της υγείας παραξένεψε την αγορά, η οποία και αναρωτήθηκε αν το Oaktree επιδιώκει να στήσει κάτι μεγαλύτερο στον εν λόγω χώρο. Δεδομένου ότι το CVC Capital Partners έχει αποκτήσει πια σημαντικό μέγεθος με την εξαγορά τριών νοσοκομείων («Υγεία», «Metropolitan», «Ιασώ General»), το Oaktree χρειάζεται ένα αντίστοιχο μέγεθος. Υπό αυτό το πλαίσιο, μετά τη δημόσια πρόταση κυκλοφόρησαν φήμες ότι πίσω από το fund βρίσκεται ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ταυτόχρονα, μάλιστα, η μετοχή του Ιατρικού οδηγήθηκε σε άνοδο. Ο,τι κι αν συμβαίνει, το σίγουρο είναι ότι οι εξαγορές στον κλάδο της υγείας όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά σύντομα θα συνδυαστούν και με ασφαλιστικές εταιρείες.