search icon

business stories

Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο κληρονόμος του Mr IΚΕΑ – Ο ρόλος της e-eat (pics)

Ο γιος του ιδρυτή, Ματάιας Κάμπραντ, ίδρυσε την e-eat και μπαίνει στο ελληνικό food delivery 

Το να συνεργάζεται κανείς με τον ιδρυτή της ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ (έφυγε από τη ζωή το 2018), δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα. Όχι επειδή είχε τις παραξενιές που θα περίμενε κανείς από τον δημιουργό μιας αυτοκρατορίας που σήμερα αξίζει 58,7 δισ. δολάρια, ούτε επειδή ήταν ένας από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Αλλά επειδή ο χαρακτήρας του, φημισμένου για τη μνημειώδη τσιγκουνιά του και το παρελθόν στη ναζιστική νεολαία (το οποίο μετάνιωσε) Κάμπραντ, ήταν πολύ δύσκολος.

Κι όμως. Ο μικρότερος από τους τρεις γιους του, ο Ματάιας, δεν κατάφερε απλά να “ξεκλειδώσει” τον Σουηδό με το παγωμένο βλέμμα και την εμμονή στην οικονομία Σουηδό. Κατάφερε και να εργαστεί για δύο χρόνια ως βοηθός του, μαθαίνοντας τα “μυστικά” του επιχειρείν σε κορυφαίο επίπεδο, από πρώτο χέρι. Όσοι τον ξέρουν, λένε πως είναι με διαφορά ο πιο κοινωνικός και ενθουσιώδης από τους Κάμπραντ, καθώς και ότι έχει έμφυτο ταλέντο στο επιχειρείν και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και τα καταφέρνει τόσο καλά στα ΔΣ των Ikano Group και Interogo, εταιρειών που ελέγχουν τον κολοσσό της ΙΚΕΑ, μαζί με τους δύο αδερφούς του.

Σήμερα, στα 52 του χρόνια, ο Ματάιας Κάμπραντ, έχοντας περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων, πατέρας δύο παιδιών και διαζευγμένος, έχει χαράξει τη δική του πορεία. Με τους αδερφούς του, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο real estate, αγοράζοντας “φιλέτα” σε όλο τον κόσμο, στο banking και στα ασιατικά shopping centers. Και έχει τον δικό του τρόπο ζωής.

Από το Λονδίνο, όπου διαμένει, “πετάγεται” συχνά στην Αθήνα, για ένα δείπνο με τη Δάφνη Φουρλή, την αντιπρόεδρο της Fourlis που “τρέχει” τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, και τα καλοκαίρια τα περνά στην Αντίπαρο. Γι’ αυτό και οι δυο τους εγγυήθηκαν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για το Κέντρο Υγείας του νησιού, όταν χτύπησε ο COVID-19.

Την Ελλάδα την έχει μάθει καλά ο Κάμπραντ, από τις “εξορμήσεις” του εδώ και φαίνεται πως έχει “κουμπώσει” με την ελληνική κουλτούρα και τον έχει γοητεύσει. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν, να κάνει μια ξεχωριστή επιχειρηματική κίνηση στη χώρα μας, τώρα που το κλίμα είναι ιδανικό για τους επενδυτές. Και, με τι άλλο θα μπορούσε να ασχοληθεί; Με το φαγητό!

Το σχέδιο του Ματάιας

Ο Κάμπραντ έχει ιδρύσει μια εταιρεία συμμετοχών, την MDS Holding SA, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι ο ίδιος. Με αρχικό κεφάλαιο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η MDS, ίδρυσε τη startup e-eat. Η νεοφυής εταιρεία του βενιαμίν των Κάμπραντ, σκοπεύει να μπει στον χώρο του food delivery. Στους σκοπούς της επιχείρησης αναφέρονται και οι δραστηριότητες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), η ίδρυση και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και οι εισαγωγές-εξαγωγές τροφίμων και ποτών.

Με την e-eat να ετοιμάζεται πυρετωδώς, καθώς έχει παραγγελθεί τηλεφωνικό κέντρο και ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμός για να εκκινήσει η ιδέα του Σουηδού στην Ελλάδα, o Κάμπραντ ελπίζει ότι θα καταφέρει κάτι παρόμοιο με τον πατέρα του, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζει έπιπλα ο κόσμος. Και ότι θα καταφέρει να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας του delivery φαγητού η οποία παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην Ελλάδα (οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες, efood και Wolt είχαν έσοδα άνω των 70 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Εάν αυτό το σχέδιο πάει καλά, ο Κάμπραντ θα προχωρήσει και σε άλλα επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Η MDS έχει άλλωστε στα αντικείμενα του ενδιαφέροντός της, τη διαχείριση επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις κάθε είδους και σκοπού στους τομείς διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τη διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, την οικονομική διαχείριση διαθεσίμων και σχέσεων με επενδυτές, την εταιρική υπευθυνότητα, νομική υποστήριξη και άλλα…

Διαβάστε ακόμη:

Lamda: Εως 410 εκατ. ευρώ η επένδυση για το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας- Το 2025 η ολοκλήρωση

Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: Πώς θα γλιτώσετε το… κοκκίνισμα ή την πτώχευση

 

Exit mobile version