search icon

business stories

Τι πιστεύουν 5 διάσημοι επενδυτές για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Φαν, σκεπτικιστές και ορκισμένοι εχθροί - Το bitcoin και τα άλλα cryptos με τη ματιά των Μπάφετ, Μασκ, Κιούμπαν, Άκμαν, Γουντ

Ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός στην τρέλα που ξεκίνησε με το bitcoin; Θα τριπλασιάσει την αξία του ως το 2030, ή θα ξεφουσκώσει εντυπωσιακά; Θα γίνει κάτι άλλο; Θα επιβιώσουν άλλα κρυπτονομίσματα και, αν ναι, πόσα και ποια;

Οι… μαντείες δεν είναι και το πιο ασφαλές “σπορ”, όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι, αποδεδειγμένα, κάνουν αυτή τη δουλειά με επιτυχία: Προβλέπουν τι είναι αυτό που μακροπρόθεσμα έχει αξία και επενδύουν επάνω του.

Κάποιοι από αυτούς είναι μυστικοπαθείς, κάποιοι όχι. Ακόμα και σε αυτούς που αποφεύγουν να μιλάνε για τη στρατηγική τους, οι κινήσεις τους είναι αρκετές. Είναι, περίπου, σαν να μιλάνε. Το Newmoney λοιπόν, επιλέγει σήμερα πέντε από τους κορυφαίους επενδυτές του πλανήτη παραθέτοντας τις απόψεις τους ως προς το μέλλον των κρυπτονομισμάτων. Να επενδύει κανείς στα cryptos ή να μην επενδύει;

1) Γουόρεν Μπάφετ (net worth: 104,6 δισ. δολάρια)

Ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, θεωρείται ο “Νέστορας των επενδυτών”. Όχι (μόνο) επειδή είναι 91 ετών και έκανε την πρώτη του επιτυχημένη επένδυση στα 11 του χρόνια. Αλλά επειδή είναι και ένας από τους πλέον επιτυχημένους όλων των εποχών. Ποντάρει σε εταιρείες και κλάδους που θεωρούνται απ’ όλους “τελειωμένα” και καταφέρνει να προσφέρει υπερκέρδη στους επενδυτές του, ενώ διαχρονικά ξεπερνά σε απόδοση και τον S&P500.

Ο πρώτος κανόνας μιας επένδυσης”, είχε πει κάποτε ο Μπάφετ, “είναι να μη χάσεις (λεφτά). Και ο δεύτερος κανόνας μιας επένδυσης, είναι να μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα”. Ο θρυλικός επενδυτής, λοιπόν, θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα θα σπάσουν… αυτούς τους δύο επενδυτικούς κανόνες του. Γι’ αυτό και από πολύ νωρίς έχει αναγορευθεί στον μεγαλύτερο, ίσως, εχθρό των κρυπτονομισμάτων.

“Θα έχουν κακό τέλος”, έχει πει ο Μπάφετ, υποσχόμενος ότι “ποτέ δεν θα αποκτήσω θέση στα κρυπτονομίσματα”, προσθέτοντας ότι “μπλέκω μόνο με πράγματα που ξέρω γι’ αυτά”. Λίγο αργότερα, θα απαντούσε σε σχετικό ερώτημα ότι “αν μου πρόσφεραν όλα τα bitcoin του κόσμου για 25 δολάρια, δεν θα τα αγόραζα”. Δεν είναι… κακία χωρίς λόγο. “Ποντικοφάρμακο”, χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα ο Μπάφετ, εξηγώντας ότι είναι ένα μη παραγωγικό asset χωρίς μοναδική αξία: “Δεν θα αγόραζα ποτέ, επειδή, τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά; Θα έπρεπε να τα ξαναπουλήσω, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι κάθε φορά που ο ίδιος, ή το δεξί του χέρι, Τσάρλι Μάνγκερ (ο οποίος χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα “αηδιαστικά και αντίθετα με το συμφέρον του πολιτισμού”) κριτικάρουν τα κρυπτονομίσματα, αυτά διαγράφουν πτωτική πορεία, ο Μπάφετ έχει τελικά θέση σε κρυπτονομίσματα. Πρόσφατα, επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη βραζιλιάνικη ψηφιακή νεοτράπεζα Nubank, η οποία επενδύει σε bitcoin…

2) Μαρκ Κιούμπαν (net worth: 4,7 δισ. δολάρια)

Γνωστός από το σόου “Shark Tank”, ο ιδιοκτήτης της ομάδας του ΝΒΑ Dallas Mavericks, μηντιάρχης και μεγαλοεπενδυτής, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στην επιλογή επενδύσεων. Ο Μαρκ Κιούμπαν, έχει, ωστόσο, έναν ακόμα τίτλο: Αυτόν του “κρυπτο-ευαγγελιστή”, αφού συχνά ως τώρα τοποθετείτο υπέρ των κρυπτονομισμάτων και έχει τοποθετήσεις αρκετών εκατομμυρίων σε αυτά.

Ο Κιούμπαν δείχνει να χάρηκε με τη bear market των αγορών και, κυριότερα, με τον “χειμώνα” στα κρυπτονομίσματα, αφού θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο “θα ξεχωρίσει η ήρα από τα στάρι”. Χρησιμοποίησε μάλιστα, μια φράση του Μπάφετ για να δικαιολογήσει την ευχαρίστησή του για την κατάρρευση στα cryptos: “Μόνο όταν φεύγει η παλίρροια ανακαλύπτεις ποιος κολυμπούσε γυμνός”…

Ο ίδιος λέει ότι εδώ και καιρό έβλεπε “ελαττωματικά επιχειρηματικά μοντέλα” σε κάποια από τα crypto projects που αντιμετώπισαν δύσκολους καιρούς το τελευταίο διάστημα. “Στις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, θα δειτε ότι οι εταιρείες που βασίζονταν στο φτηνό, εύκολο χρήμα -αλλά δεν είχαν έγκυρες επιχειρηματικές προοπτικές- θα εξαφανιστούν”.

H “λεπτομέρεια”, ωστόσο, είναι ότι μια από τις δικές του επενδύσεις, αυτή στην πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Voyager Digital, αποκαλύφθηκε “γυμνή στην παλίρροια”. Υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα. Και ο Κιούμπαν είναι το πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται η αγωγή επενδυτών, βάσει της οποίας ο ίδιος και η ομάδα μπάσκετ, εξαπάτησαν επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην πλατφόρμα που χαρακτηρίζουν “πυραμίδα”. Τον κατηγορούν ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι “περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν περισσότερα από 5 δισεκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα”.

Ο Κιούμπαν, πάντως, λέει ότι “το bitcoin, το ethereum και μερικά ακόμα, θα είναι ανάλογα σε αυτά που φτιάχτηκαν την εποχή του dot-com, επιβίωσαν το σκάσιμο της φούσκας και θριάμβευσαν, όπως η Amazon και η ebay”.

3) Μπιλ Άκμαν (net worth: 3 δισ. δολάρια)

Ο 56χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management, Μπιλ Άκμαν, λέει ότι δεν καταλαβαίνει ιδιαίτερα τα κρυπτονομίσματα. Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επένδυε ποτέ στο bitcoin επειδή είναι speculative asset. “Το bitcoin αξίζει μόνο ό,τι σε πληρώνει κάποιος άλλος για να το αγοράσει από εσένα”.

Ο Άκμαν τοποθετήθηκε πρόσφατα και για την κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra, αποκαλώντας το “την κρυπτο-εκδοχή μιας απάτης τύπου πυραμίδας. Οι επενδυτές λάμβαναν υποσχέσεις για επιστροφές της τάξης του 20% από ένα νόμισμα του οποίου η αξία οδηγείτο μόνο από τη ζήτηση από νέους επενδυτές στο νόμισμα”. Τόνισε μάλιστα ότι δημιουργούσαν τεχνητή ζήτηση με μείωση της προσφοράς.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι ο Άκμαν είναι εντελώς αρνητικός προς τα κρυπτονομίσματα. Ζητά “αυτορρύθμιση της αγοράς”, ζητά εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αλλά βλέπει και ελπιδοφόρα, ή ενδιαφέροντα κρυπτονομίσματα. Όπως, για παράδειγμα, το Helium (HNT). Πρόκειται για κρυπτονόμισμα που είναι μέρος του Helium Project, το οποίο δημιουργεί ένα αποκεντρωμένο ασύρματο δίκτυο. Κάθε φορά που κάποιος παρέχει μια συσκευή του ως hotspot, μπορεί να κερδίσει ΗΝΤ. Ο Άκμαν λέει ότι το ΗΝΤ “δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να χτίσουν ένα παγκόσμιο ασύρματο δίκτυο”, γεγονός που θεωρεί ελπιδοφόρο, παρότι δεν έχει επενδύσει ούτε… δολάριο σε αυτό.

4) Κάθι Γουντ (net worth: 140 εκατ. δολάρια)

Η Κάθι Γουντ, ιδρύτρια, CEO και CIO του επενδυτικού κολοσσού Ark Invest, είναι σημαντική, με δεδομένο ότι η εταιρεία της διαχειρίζεται assets αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Γουντ, είναι γνωστή φαν της τεχνολογίας και -ως εκ τούτου- των κρυπτονομισμάτων. Κάτι που της κόστισε φέτος. Και της κόστισε πολλά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς το χτύπημα που υπέστη το επικεντρωμένο στις τεχνολογικές μετοχές χαρτοφυλάκιο της Ark φέτος: Το Ark Innovation ETF κατέρρευσε κατά 60% το τρέχον έτος, οδεύοντας προς τα χαμηλά του Μαρτίου 2020. Έτσι, τα υπό διαχείριση assets της φίρμας της υποτιμήθηκαν από το υψηλό του Φεβρουαρίου 2021 (60 δισεκατ. δολάρια) σε “μόλις” 16 δισεκατομμύρια στα τέλη Απριλίου. Αυτό είχε αντίκρυσμα και στην προσωπική της περιουσία. Η οποία από 400 εκατομμύρια, μειώθηκε στα 140 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 125 είναι το μερίδιό της στην Ark και τα υπόλοιπα από προσωπικές της τοποθετήσεις ρευστού σε κρυπτονομίσματα.

Η ίδια, παρά τα απανωτά φετινά “χαστούκια”, παραμένει bull των κρυπτονομισμάτων. Επιμένει στην πρόβλεψή της ότι η τιμή του bitcoin θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Γι’ αυτό, άλλωστε και έχει επενδύσει πολύ δυνατά στον τομέα. Εφόσον εμμένει στην άποψή της για το bitcoin και τον ακόμα και διπλασιασμό της τιμής του εντός του έτους (αναλόγως των εξελίξεων), είναι ένα ερώτημα το γιατί απομακρύνει το χαρτοφυλάκιό της από επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα cryptos.

Έναν μήνα πριν, για παράδειγμα, πούλησε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια μετοχές του, εισηγμένου στη Wall Street, μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, Coinbase, συνολικής αξίας περίπου 75 εκατ. δολαρίων. Λίγο αργότερα, πούλησε 235.000 μετοχές της Block (η πρώην Square του Τζακ Ντόρσεϊ), ρευστοποιώντας περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια. Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι βλέπει bear market, γεγονός που θα εξηγούσε τις ρευστοποιήσεις της, αν δεν επένδυε, αμέσως μετά από αυτές, 65 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές του -επίσης εισηγμένου- κατασκευαστή μικροτσίπ Nvidia.

Πάντως, πρόσφατη μελέτη της ελεγχόμενης από τη Γουντ Ark Invest, προβλέπει ότι το Ethereum θα έχει κεφαλαιοποίηση που θα ξεπεράσει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι η Γουντ προβλέπει άνοδο κατά 5.400% από τη σημερινή τιμή του Ethereum. Μπορεί να φαίνεται τρελή αυτή η πρόβλεψη, αλλά το ίδιο τρελή φαινόταν και η πρόβλεψη της ίδιας, το 2018, ότι η Tesla, η οποία τότε άξιζε 56 δισεκατομμύρια, θα ξεπερνούσε σε κεφαλαιοποίηση τα 672 δισεκατομμύρια δολάρια…

5) Έλον Μασκ (net worth: 265,7 δισ. δολάρια)

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη φαίνεται να διασκεδάζει όλο αυτό που συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα. Έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να εκτοξεύσει “στο φεγγάρι” ή και να καταβαραθρώσει τις τιμές τους, αλλάζοντας γνώμη γι’ αυτά. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι εκτόξευσε την τιμή του bitcoin στα ιστορικά υψηλά της, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία του, Tesla αποφάσισε να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το χαρτοφυλάκιό της στο κρυπτονόμισμα και να επιτρέψει αγορές αυτοκινήτων με τη χρήση του. Βέβαια στη συνέχεια ανακάλεσε το σχέδιο πληρωμών και αποέπενδυσε το 75% της τοποθέτησής της (936 εκατομμύρια) από το bitcoin, αποκομίζοντας κέρδη.

Πολλές φορές το έχει κάνει αυτό. Πολλές φορές έχει, με ένα του tweet, στείλει στον έβδομο ουρανό τους retail επενδυτές σε κάποιο κρυπτονόμισμα, για να τους επιφυλάξει, λίγο αργότερα, μια ψυχρολουσία με ένα άλλο tweet, ή μια δήλωσή του, ότι δεν πιστεύει σε αυτό που “διαφήμιζε”.

Σήμερα, ο Έλον Μασκ λέει ότι κατέχει στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο dogecoin, bitcoin και ethereum. Και ότι “κυρίως υποστηρίζω το doge, ειλικρινά, επειδή πιστεύω ότι το doge έχει τα memes και τους σκύλους και φαίνεται να έχει μια αίσθηση του χιούμορ και να μην παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά”. Όντως, η υποστήριξη του Μασκ και άλλων high-profile επενδυτών, όπως του Μαρκ Κιούμπαν στο dogecoin, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά ως σάτιρα στο bitcoin, έστειλε την τιμή του στα 0,70 δολάρια πέρυσι, μέχρι να το κατακρημνίσει ο ίδιος, με εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σόου, κατά 90%, στα μόλις 6 σεντς.

Ο ίδιος επιμένει να λέει πως “παρότι σχεδιάστηκε ως ένα αστείο, το doge έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερη συναλλαγματική ικανότητα από το bitcoin”. Είπε πως συνεχίζει να το αγοράζει και να το στηρίζει, ενώ άλλωστε πρόσφατα και η διαστημική του εταιρεία, SpaceX, ακολούθησε την Tesla που δέχεται για συναλλαγές το dogecoin.

Η λεπτομέρεια είναι πως, ό,τι και αν λέει ο Μασκ για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπος, όπως και οι εταιρείες του, Tesla και SpaceX, με αγωγή ύψους 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που τους κατηγορεί ότι είναι μέρος μιας απάτης που έχει στόχο να “φουσκώσει” την τιμή του dogecoin.

Εν τέλει, ο Μασκ πιστεύει ότι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα είναι πολλά υποσχόμενες και αξίζουν μια θέση στο χαρτοφυλάκιό σας: “Αν θέλετε να κερδοσκοπήσετε και να κάνετε λίγη πλάκα- υπάρχει μια καλή περίπτωση τα κρυπτονομίσματα να είναι το μελλοντικό νόμισμα της Γης”…

Διαβάστε ακόμη

Πόσα χρήματα φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Πλειστηριασμοί: Γνωστά ξενοδοχεία… ψάχνουν νέο ιδιοκτήτη (pics)

Πιο κοντά το Food Hall στη στοά του Αρσακείου

 

Exit mobile version