Εξελίξεις κι ένα ακόμη μεγάλο deal στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα φέρνει η νέα συμφωνία για την κοινή εταιρεία Vodafone- Wind στις κεραίες κινητής που θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιοσυστημάτων και θα αναδειχθεί, μετά και τις σχετικές εγκρίσεις, στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης.
Η “Vantage Towers Greece’’ θα αποτελεί μάλιστα τμήμα και της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης στην Ευρώπη, της Vantage Towers, η οποία με τη σειρά της, συνδέεται με το group της Vodafone και θα οδεύσει προς το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης νωρίς μέσα στο 2021 αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο βρετανικό όμιλο.
Η νέα εταιρεία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα,- όχι δηλαδή το ενεργό κομμάτι του δικτύου, τις ίδιες τις κεραίες, το ραδιοδίκτυο ή τις άδειες συχνοτήτων που παραμένουν στον κάθε πάροχο ξεχωριστά.
Οι όροι της συμφωνίας
Οσον αφορά τώρα τους ειδικότερους όρους της συμφωνίας, ο όμιλος Vodafone προχωρά στην υπογραφή συμφωνίας με την Crystal Almond, τον μέτοχο πλειοψηφίας της Wind Ελλάς για τη συνεισφορά των κλάδων των σταθμών βάσης που διατηρούν αντίστοιχα οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα στην εταιρεία κοινής συμμετοχής Vantage Towers Greece.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο όμιλος Vodafone θα κατέχει 62% της Vantage Towers Greece και σχεδιάζει να μεταφέρει τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Vantage Towers. Αντίστοιχα η Crystal Almond θα κατέχει το υπόλοιπο 38% και θα λάβει 25 εκατ. ευρώ, άμεσα, με τη δημιουργία της νέας εταιρείας. Επιπλέον, η Crystal Almond παραχωρεί στην ευρωπαϊκή Vantage Towers, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον βρετανικό όμιλο, δικαίωμα προαίρεσης (call option) να εξαγοράσει το εναπομείναν ποσοστό του 38% που θα διαθέτει η πρώτη στην Vantage Towers Greece έως τo τέλος του 2021 έναντι 288 εκατ. ευρώ, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.
Eπιπλέον, με τη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγη της Vantage Towers στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, η Crystal Almond έχει λαμβάνειν μετοχές της τελευταίας αξίας 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά η αξία της συμφωνίας για τον βασικό μέτοχο της WIND ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.
H συμφωνία, με τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής από την Vodafone Ελλάς και την Wind, έρχεται σε μία περίοδο προετοιμασίας των εταιρειών εν όψει της δημοπρασίας φάσματος του 5G που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί με το τέλος του χρόνου.
Η νέα εταιρεία στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε συνέχεια και της πανευρωπαϊκής τάσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης του παθητικού εξοπλισμού των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των σταθμών βάσης προς την κατεύθυνση της μείωσης κόστους από τις εταιρείες, όπως αντίστοιχα έγινε και στην Ιταλία. Σημειωτέον ότι η νέα συμφωνία για την Vantage Towers Greece δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα της Victus Networks, η οποία είχε δημιουργηθεί προ οκταετίας από την Vodafone Ελλάδος και την Wind Eλλάδος για τη διαχείριση και συντήρηση όλων των σταθμών βάσης των δύο εταιρειών.
Η Vantage Towers
Oσον αφορά τη Vantage Towers, με πάνω από 68.000 σταθμούς βάσης στις 8+1 χώρες όπου δραστηριοποιείται (Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία αλλά και στην Ιταλία μέσω του 33,2% που θα κατέχει στην Infrastrutture Wirelless Italiane- INWIT), βρίσκεται στο νούμερο 1 ή νούμερο 2 ως προς το μερίδιο, ανάλογα με την αγορά.
Η επιλογή της Φραγκφούρτης (και όχι του Λονδίνου) γίνεται, σύμφωνα με τους επιτελείς του βρετανικού ομίλου, με το σκεπτικό ότι πάνω από το ήμισυ (55%) των λειτουργικών κερδών της εταιρείας αφορά τη γερμανική αγορά. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αντιστοιχούν σε 950 εκατ. ευρώ με περιθώριο κέρδους στο 85%, ενώ τα προσαρμοσμένα κερδη πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) τοποθετούνται στα 680 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου του 33,2% στην INWIT.
Το ΙΡΟ για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δίνοντας μία αποτίμηση για την εταιρεία στα πέριξ των 17- 18 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι δίνει μία αναλογία περίπου 25 φορές πολλαπλάσια των ΕBITDA.
Οι κινήσεις του έτερου «παίκτη»
Τις κινήσεις των δύο εταιρειών παρακολουθεί στενά και ο έτερος παίκτης, η United Group, που ανήκει στη βρετανική BC Partners και προχωρά για το deal της Forthnet, αναμένοντας τις σχετικές εγκρίσεις σε μία περίοδο μάλιστα μεγάλης κινητικότητας στον κλάδο με ουκ ολίγους να υποστηρίζουν την ανάγκη για ένα τέταρτο ισχυρό «πόλο».
Aλλωστε, ο εκ των επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος είναι από το μακρινό παρελθόν γνώστης της ελληνικής αγοράς και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Η Forthnet, ως γνωστόν, έχει εξασφαλίσει άδεια για είσοδο στην κινητή τηλεφωνία ως «εικονικός πάροχος» (MVNO), με βάση τη σχετική συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδος, διατηρώντας παράλληλα και μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης (μετά την Cosmote ΤV) μέσω της Nova, πέραν και του μεριδίου της στο κομμάτι των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Forthnet να κινητοποιείται τώρα στο κομμάτι της παροχής, δοκιμαστικά, υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπό την εμπορική ονομασία Nova Mobile, στο πλαίσιο των ετοιμασιών για το λανσάρισμα από το φθινόπωρο. Ωστόσο, υπό τα νέα δεδομένα και κατόπιν των χθεσινών ανακοινώσεων των Vodafone- Wind που χαμηλώνει τον πήχη ως προς το τελικό τίμημα για τη δεύτερη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η ενεργοποίηση του παλιότερου σχεδίου της BC Partners, που περιλαμβάνει και την απόκτηση της Wind Hellas στην περίπτωση που υπάρξει εντός του έτους δεύτερη προσπάθεια πώλησης από τους βασικούς της μετόχους. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η BC Partners ήταν από τους διεκδικητές στη διαδικασία που ‘’έτρεξε’’ η JP Morgan, με το ρόλο του συμβούλου για την εξαγορά της Wind Hellas, ωστόσο το τίμημα που προσφέρθηκε θεωρήθηκε χαμηλό.