Η πρώτη επενδυτική δραστηριότητα που καταγράφηκε από την πλευρά των ελληνικών funds με την είσοδο του 2023 προήλθε από το VNK Capital.
Δρομολογήθηκαν συγκεκριμένα κατά το προηγούμενο δίμηνο οι εξελίξεις για τρεις «παράλληλες» εξαγορές, οι οποίες αφορούν ισάριθμες εταιρείες όπου το Family Fund της οικογένειας Κάτσου διατηρεί στρατηγική συμμετοχή, τις Παλίρροια, Cafetex, Innovis, σε τρόφιμα, καφέ, φάρμακα και λέγεται μάλιστα ότι το ένα από τα τρία αυτά νέα deals βαίνει ήδη προς την ολοκλήρωσή του.
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί μέσα στους προσεχείς μήνες (ή και εβδομάδες) από τρία άλλα ισχυρά funds:
τα Diorama II, SMERemediumCap και EOS Hellenic Renaissance Fund.
Ορισμένα από τα πιο «βαριά» ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, κεφάλαια υπο διαχείρηση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αθροιστικά και επιλεγμένοι στόχοι από την αγορά, είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό ακόμα, συνθέτουν ένα μεγάλο «παζλ» τα κομμάτια του οποίου δεν θα αργήσουν φαινομενικά να αρχίσουν να συμπληρώνονται.
Η χώρα δυανύει μια χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων και η σημαντική αυτή παράμετρος θα πρέπει να μην αγνοείται, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει αυτή τη στιγμή αν θα προκαλέσει καθυστερήσεις σε ορισμένες συμφωνίες και για ποιους.
Ούτε παραβλέπεται επίσης το γεγονός ότι πλήθος επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να μπουν στο «στόχαστρο» των επενδυτών αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, που διαδέχτηκε την πανδημία.
Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται απαραίτητο για να προχωρήσει μια εξαγορά ή για να εισέλθει μετοχικά ένα fund σε μια εταιρεία να είναι εφικτή η άμεση διαμόρφωση μιας πλήρους εικόνας για τα οικονομικά στοιχεία της, όσο και μιας έγκυρης και επικαιροποιημένης εκτίμησης και για την επόμενη μέρα της.
Οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν λείπουν, ούτε αναιρούνται οι προοπτικές αρκετών από τις επιχειρήσεις-στόχους που έχουν λοκάρει τα ελληνικά funds.
Αντιθέτως, εδώ και κάποιους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές επαφές με αρκετές από αυτές και πιθανότατα οι επικεφαλής των σχημάτων θα προχωρήσουν (ή προχωρούν) στα επόμενα στάδια, σε διαπραγματεύσεις, ελέγχους και ίσως σε νέες για αυτούς συμφωνίες, εφόσον βοηθήσουν και οι γενικότερες συνθήκες.
Οι κλάδοι, τα exits, η αναμονή
Οι κλάδοι των τροφίμων, της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και των ξενοδοχείων διατηρούνται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Το Diorama II, το δεύτερο fund με διαχειρίστρια την Deca Investments, με CEO και Partner τον Νίκο Κούλη και την συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων σημαντικών επενδυτών, με κεφάλαια 158 εκατ. ευρώ από το πρώτο closing στις αρχές Μαϊου του 2022 -πριν από 10 περίπου μήνες- που ίσως ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, «βλέπει» εταιρείες από τρεις κυρίως τομείς στην Ελλάδα (business services, τεχνολογία, και food & beverage) και αναζητά ευκαιρίες από Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία.
Η διοίκηση φέρεται δε να εξετάζει ταυτόχρονα και ένα νέο exit, μετά από το «χρυσό» deal με την J.P. Morgan για την πώληση του ποσοστού του Diorama I στην Viva Wallet.
Το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap με ισχυρό άνδρα τον τέως πρόεδρο της Eurobank και νυν της Grant Thornton, Nικόλαο Kαραμούζη, «σκανάρει» μια «ομάδα» επιχειρήσεων- πιθανών νέων επενδυτικών του στόχων για το 2023.
Με κεφάλαια 142,5 εκατ. ευρώ, το SMERC προχώρησε σταδιακά σε 7 επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ (Engie Hellas/νυν Cordia, ESA Security, SKYMAR Services, Krop Fruit, Πλακεντία Κτηνιατρική, Patmos Aktis Suites & SPA) και πιστώθηκε την τελευταία συμφωνία του περασμένου έτους, με την οικογένεια Φωτιάδη, για την στρατηγική μετοχική συμμετοχή του στην ανερχόμενη εταιρεία τροφίμων στο χώρο των οσπρίων ΑΡΟΣΙΣ.
Επιπλέον, εκπονεί σχέδιο επενδύσεων για την επανεκκίνηση των 72 υπερδανεισμένων ξενοδοχείων που περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκιο (project Tethys της Intrum) για το οποίο η κοινοπραξία του SMERC με το family office του Θανάση Λασκαρίδη και Iσραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την αλυσίδα Brown Hotels, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το περασμένο Φθινόπωρο.
Tο EOS Hellenic Renaissance Fund (EOS Capital Partners) με επικεφαλής του τον Απόστολο Ταμβακάκη, έχει προχωρήσει σε 9 επενδύσεις σε διάστημα περίπου τριών ετών, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων (Μινέρβα Ελαιουργική- η οποία εξαγόρασε την Mediterranean Foods και το σήμα Pummaro), Eurocatering, Agrifreda, Eλληνικοί Xυμοί/με «συμπαίκτη» τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο), καθώς και σε αυτούς της τεχνολογίας (Obrela Security Industries, Αρχειοθήκη), του εμπορίου (στην Cosmos Sport, από όπου στην συνέχεια αποεπένδυσε) και των logistics (Seagull) και απομένει να «ανοίξει τα χαρτιά» του για το 2023. Ειδικότερα από την ώρα που έχει προαναγγελθεί η ίδρυση δεύτερου fund με διπλάσια κεφάλαια.
Αναμονή επικρατεί και για τα σχέδια των ανθρώπων του Elikonos 2 SCA Sicar (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης), επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών με «καύσιμα» 85 εκατ. ευρώ που μετρά 11 στρατηγικές συμφωνίες, τις 6 στα τρόφιμα στις Eurocatering (με συνεπενδυτή το EOS Hellenic Renaissance Fund), Mega Yeeros, Mινέρβα, Andromeda Seafood S.L, SelectFish, Rodoula και τις υπόλοιπες στις Youth Lab S.A., ComSys, Etpa Packaging και OJOO Limited.
Πριν από δυο εβδομάδες (Φεβρουάριος 2023), το fund έδωσε το παρών ως νέος επενδυτικός εταίρος σε νέα χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ (με συμμετοχή 5,7 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία) προς την νεοφυή Instacar, με συνοδοιπόρους τους Autohellas, όμιλο Olympia, Velocity.Partners.
Ideal, VNK Capital, Phaistos και start ups
Μεγάλη κινητικότητα επιβεβαιώνεται και από την εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, η επενδυτική φιλοσοφία της οποίας παραπέμπει σε ένα εισηγμένο private equity.
To 2022 έγιναν 3 deals εξαγορών σε πληροφορική, κυβερνοασφάλεια και βιομηχανία (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων), όταν αποκτήθηκαν μέσω θυγατρικών οι Byte Computer, Netbull και η νοτιοαφρικάνικη Coleus και πουλήθηκε με υψηλή υπεραξία η Three Cents από τον κλάδο των premium beverages στην Coca Cola HBC.
Για το 2023 η Ideal εξετάζει ευκαιρίες από τον βιομηχανικό κλάδο, τον κλάδο ΙΤ (Software, Cloud migration, IT solutions) και άλλη μία σε ιδιαφορετικό κλάδο, αποσκοπώντας σε 3 νέες εξαγορές.
Όσον αφορά το VNK Capital του Βασίλη Κάτσου και της Νέλλης Κάτσου, έχει γίνει λόγος για επαναληπτικές επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ και θα φανεί αν εκτός από όσες θα ανακοινωθούν για τις Παλίρροια, Cafetex, Innovis θα προκύψει και άλλη κίνηση.
Στον τεχνολογικό τομέα, το Phaistos Investment Fund, με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και εταιρεία διαχείρισής του την 5G Ventures (βασικός χρηματοδότης του το Ελληνικό Δημόσιο, με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από την δημοπρασία για τις άδειες 5G και επενδυτές του την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, τον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το Family Office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου) ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο τη συνεπένδυσή του στην καινοτόμο ελληνική εταιρεία μεταπώλησης μεταχειρισμένων smartphones, Pandas.io μαζί με διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μετά από τις επενδύσεις του στις Matternet και OQ Technology.
Τον Οκτώβριο του 2022 το Φαιστός βρισκόταν με άλλη μια εταιρεία στην φάση του due diligence και με 3 στο στάδιο της εξέτασης για προκαταρκτική έγκριση. Συνεπώς, δεν αποκλείεται εντός του έτους να ανακοινώσει και άλλη επένδυση.
Σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι επενδύσεις-χρηματοδοτήσεις σε νεοφυείς εταιρείες από τα ελληνικών συμφερόντων funds του κλάδου.
Το VentureFriends «τρέχει» το τρίτο του fund, η Big Pi ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου το δεύτερο της fund με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ και το fund της Marathon Venture Capital συμμετείχε πρόσφατα σε γύρο χρηματοδότησης 55 εκατ. δολ. της ελληνικής start up Hack the Box, η οποία ειδικεύεται στην εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια.
Διαβάστε ακόμη:
Διαγράφονται πρόστιμα 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις – Επιστρέφει λεφτά η Εφορία
Τι κοιτούν τώρα τα μεγάλα ελληνικά funds – Τα πρώτα deals του 2023 και οι προοπτικές