Ο Τιμ Κουκ εργάστηκε με τον Στιβ Τζομπς για 13 χρόνια, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην Apple το 1998. Αυτή η συνεργασία με τον συνιδρυτή του τεχνολογικού κολοσσού, όπως λέει ο ίδιος, αποτέλεσε μια από τις πιο καθοριστικές εμπειρίες της ζωής του.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Κουκ μίλησε για τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισε από τον Τζομπς, τις οποίες θεωρεί ανεκτίμητες. «Ήταν ο μέντοράς μας. Είμαστε τυχεροί που δουλέψαμε μαζί του», δήλωσε ο Κουκ. Οι γνώσεις που αποκόμισε από τον ιδρυτή της Apple, τον δικαίωσαν απόλυτα για την απόφασή του να αφήσει μια επιτυχημένη καριέρα στην Compaq και να ενταχθεί στην Apple, παρά τις αμφιβολίες που εξέφραζαν πολλοί.
«Πίστεψα ότι ήταν η ευκαιρία της ζωής μου να συνεργαστώ με έναν ιδιοφυή άνθρωπο, ο οποίος ξεκίνησε μια ολόκληρη βιομηχανία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κουκ σύμφωνα με το CNBC.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Στιβ Τζομπς, που εντυπωσίασε περισσότερο τον Κουκ ήταν η ικανότητά του να μην είναι προσκολλημένος στις απόψεις του παρελθόντος. Ο Τιμ Κουκ εξήγησε πως ο Τζομπς μπορούσε να αλλάξει γνώμη όταν του παρουσιάζονταν νέα στοιχεία. «Δεν ήταν ποτέ τόσο περήφανος ώστε να μην μπορεί να αλλάξει γνώμη», είπε. «Στην αρχή, με ξάφνιασε αυτή η στάση, αλλά στη συνέχεια ενθουσιάστηκα με αυτήν.»
Αυτή η ικανότητα του Τζομπς, να προσαρμόζει τις απόψεις του σύμφωνα με νέα δεδομένα, ήταν για τον Κουκ μια εξαιρετική δεξιότητα που δεν διαθέτουν πολλοί άνθρωποι. «Λίγοι άνθρωποι έχουν αυτήν την ικανότητα, γιατί πολλοί είναι προσκολλημένοι στις απόψεις τους», τόνισε.
Οι άνθρωποι συχνά σχηματίζουν απόψεις βάσει συναισθημάτων, όπως φόβος ή θυμός, κάτι που δυσκολεύει την αλλαγή αυτών των πεποιθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές. Οι γνωστικές προκαταλήψεις είναι τόσο ισχυρές που ακόμη και νέα δεδομένα δεν αρκούν για να πείσουν κάποιον να αλλάξει γνώμη, όπως σημείωσε ο καθηγητής Κέιθ Μπελίτσι, του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ το 2022.
Η ικανότητα να αλλάξεις γνώμη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηγέτες, οι οποίοι συχνά βασίζονται στην έρευνα και στις απόψεις των συνεργατών τους για να λάβουν αποφάσεις. Η «γνωστική ευελιξία», όπως την αποκαλούν οι ψυχολόγοι, είναι κρίσιμη για τη λήψη έξυπνων αποφάσεων.
Μάλιστα, ένα από τα ηγετικά αξιώματα της Amazon, που διαμορφώθηκε από τον ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος, είναι ότι οι καλοί ηγέτες «έχουν συχνά δίκιο». Η ιδέα δεν είναι ότι οι ηγέτες γνωρίζουν τα πάντα, αλλά ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν δίκιο, αναζητώντας διαφορετικές απόψεις και όντας πρόθυμοι να αλλάξουν γνώμη.
Ο Μπέζος μετέφερε αυτή την αρχή στον διάδοχό του, Άντι Τζέισι, ο οποίος τονίζει τη σημασία της αμφισβήτησης των προσωπικών πεποιθήσεων. «Συχνά αμφισβητώ τις πιο σταθερές πεποιθήσεις μου για να δω αν είναι πραγματικά σωστές», ανέφερε ο Τζέισι τον Ιούλιο του 2023. «Το κλειδί είναι να ακούς τις διάφορες απόψεις και να σκέφτεσαι ποια είναι η καλύτερη λύση για τους πελάτες ή την επιχείρηση».
Αντίστοιχα, ο Τζομπς μετέδωσε αυτό το χαρακτηριστικό και στον Τιμ Κουκ. «Αγαπούσε τη συζήτηση και το να έχει κάποιον να τον προκαλεί», πρόσθεσε ο Κουκ. «Μπορούσες πάντα να του αλλάξεις γνώμη, αν είχες την καλύτερη ιδέα. Αλλάζαμε γνώμες ο ένας στον άλλον. Γι’ αυτό η συνεργασία μας δούλεψε τόσο καλά».
Διαβάστε ακόμη
«Πύρρειος νίκη» για την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων η επιστροφή του Τραμπ
Price Map: Νέα πλατφόρμα με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων
Άνεμος πλειστηριασμών σαρώνει γνωστά ξενοδοχεία – Ποια βγαίνουν στο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα