Εδώ και πολλά χρόνια στις λίστες των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που δημοσιοποιούνται κατ έτος την «κούρσα» οδηγεί μια εταιρεία: Η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με οφειλές που φέτος έχουν φτάσει στο εξωπραγματικό ύψος των 13,225 δισ. ευρώ. Ποσό που θεωρείται ασφαλώς αδύνατο να εισπραχθεί αφού ούτως ή άλλως η εταιρεία έχει κατεβάσει ρολά από ετών και τυπικά βρίσκεται ακόμη «υπό ειδική εκκαθάριση».
Η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή είναι η εταιρεία που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2007-2010 και η οποία ξεσήκωσε πολιτική και δικαστική θύελλα, αν και στο τέλος οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αθωώθηκαν.
Στους βασικούς μετόχους της Ακρόπολις περιλαμβάνονταν ο εκλιπών Σοφοκλής Πρινιωτάκης καθώς και ο υιός του Θόδωρος Πρινιωτάκης, οι οποίοι το Μάρτιο του 2010 συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Τον Αύγουστο του 2012 ο πρώτος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ έφυγε από τη ζωή, ενώ ο δεύτερος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρείας, κατά τη δίκη σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2018 ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος. Έτσι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ τη μέρα.
Το σφυρί για την κατοικία στο Γέρακα
Πέντε χρόνια μετά, ο Θόδωρος Πρινιωτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το σφυρί για πολυτελές ακίνητό του στον Γέρακα Αττικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα επισπεύδουσα δεν είναι κάποια τράπεζα ή servicer αλλά η δικηγορική εταιρεία «Σαλούστρος-Ρουσή».
Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου 2023 και αφορά μία μεζονέτα-μονοκατοικία, αποτελούμενη από Β υπόγειο, Α υπόγειο, ισόγειο και Α όροφο, συνολικής επιφανείας 199,98τ.μ., η οποία αναπτύσσεται επί οικοπέδου, εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης 2.430 τ.μ. και κατά το Κτηματολόγιο 2.592 τ.μ, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, εντός οικιστικής ζώνης, στη θέση «Κουφός» της Κοινότητας Γέρακα, του Δήμου Παλλήνης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 611.200 ευρώ.
Κατά την έκθεση εκτίμησης, το οικόπεδο είναι επικλινές, άρτιο και οικοδομήσιμο, αλλά όπως αναφέρεται «σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου όσο και τις δορυφορικές εικόνες από το Google maps, φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο κτίσμα. Με μετρήσεις από τις αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου, φαίνεται το υπόγειο να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 450 τ.μ., το ισόγειο τουλάχιστον 140 τ.μ. και ο όροφος τουλάχιστον 100 τ.μ. Επιπλέον εντός του γηπέδου υφίσταται κολυμβητική δεξαμενή επιφάνειας περίπου 120 τ.μ.».
Πάντως η έκθεση συντάχθηκε με την παραδοχή ότι το κτίριο έχει ανεγερθεί νόμιμα ή έχει ρυθμιστεί στα πλαίσια των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει από την αγοραία αξία να αφαιρεθεί το κόστος τακτοποίησης. Όπως επισημαίνεται ωστόσο «η παραπάνω μέτρηση είναι μειωμένης αξιοπιστίας και δίνεται με επιφύλαξη», ενώ για τις ανάγκες σύγκρισης με άλλα ακίνητα στην περιοχή, «η ανηγμένη επιφάνεια του υπογείου, υπολογίζεται στο 30% αυτής των ορόφων ανωδομής, ήτοι 135 τ.μ. . και η συνολική επιφάνεια του κτιρίου σε 375 τ.μ.».
Το ιστορικό της υπόθεσης και το πρόστιμο μαμούθ
Η αφετηρία της πολύκροτης υπόθεσης των «δομημένων ομολόγων» βρίσκεται στο Φεβρουάριο του 2007, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 12ετούς διάρκειας αξίας 280 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI και στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) και το Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).
Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα δημοσιεύματα στον Τύπο άρχισαν να αποκαλύπτουν διάφορα στοιχεία γύρω από τα δομημένα ομόλογα και κυρίως για το συγκεκριμένο που διακινήθηκε μέσω της “Ακρόπολις’.
Τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για υπερτιμολογήσεις, υψηλότατες προμήθειες και μεγάλες αμοιβές που μοιράστηκαν μεταξύ των μεσολαβητών. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά για την πώληση των 20, συνολικά, ομολόγων εκτελέστηκαν περισσότερες από 300 συναλλαγές, αυξάνοντας τον συνολικό τζίρο από τα 180 εκατ. ευρώ στα 2,5 δισ. ευρώ.
Υπό το φως των αποκαλύψεων και του θορύβου που προκλήθηκε ξεκίνησε δικαστική έρευνα και τον Μάρτιο του 2010 το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την σύλληψη και προφυλάκιση τριών μετόχων της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, ενώ ο φάκελος παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2010 συστήθηκε εξεταστική επιτροπή της Βουλής με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση.
Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων τελικά αθωώθηκαν.
Ωστόσο, στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή επιβλήθηκε από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών πρόστιμο 5,5 δις ευρώ με αφορμή εικονικές συναλλαγές κατά την πώληση 20 ομολόγων σταθερού επιτοκίου συνολικής αξίας 180 εκατ. ευρώ προς το ΤΕΑΔΥ στο διάστημα 2005-2006. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και το οποίο με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει πλέον τα 13,225 δισ. ευρώ…
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Στα… σκαριά «πράσινες» τιτλοποιήσεις άνω των 4 δισ. ευρώ
ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2023: Ποιους αφορά η προκήρυξη για τις 1.843 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο
Ξεκινά η ηλεκτρονική απογραφή των υποκαταστημάτων ξένων εταιρειών στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ