Νέες επενδύσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, σε ύψος αρκετών δεκάδων εκατομμύριων ευρώ αναμένεται να προγραμματίσει ο όμιλος Quest το 2024 σε όλους τους κλάδους των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του.
Δεν αποκλείεται, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο μιας σημαντικής εξαγοράς του σε νέα δραστηριότητα μέσα στο έτος, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν προχώρησε τελικά η υπόθεση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος (παρότι είχε εισέλθει στην δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού το περασμένο φθινόπωρο και κατέθεσε προσφορά, ενώ υπήρχε η πρόθεση να ενισχύσει μέσω αυτής την παρουσία του στο retail), άρα το ποσό που προοριζόταν αρχικώς για το συγκεκριμένο deal παρέμεινε θεωρητικά διαθέσιμο για άλλες κινήσεις…
Σε πρώτο πλάνο διατηρούνται οι σημερινές θυγατρικές της Quest, με τον ιδρυτή και πρόεδρό της Θεόδωρο Φέσσα και τους συνεργάτες του στην διοίκηση να διατηρούν ανοικτά 5 διαφορετικά επενδυτικά μέτωπα για τη νέα χρονιά.
Στην διάρκεια του 2023 παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση στο συνολικό πλάνο των επενδύσεων του ομίλου, που σαφώς θα εκτινάσσονταν αν επιτύγχανε μια συμφωνία για την Κωτσόβολος.
Όμως, το 2024 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια αντίστοιχη επιτάχυνση στην υλοποίηση του business plan, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι ξεκάθαρο τι ποσά θα επενδυθούν και που μέσα στην ετήσια χρήση.
Αυτό θα εξαρτηθεί οπωσδήποτε και από τις γενικότερες συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν στις αγορές, όσο θα κυλά το νέο έτος.
Βέβαιο είναι ότι ο κλάδος των ταχυμεταφορών εξακολουθεί να βρίσκεται σε «πρώτο πλάνο»- και δεν είναι φυσικά ο μόνος, καθώς έχουν εξαγγελθεί από την διοίκηση νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στην ACS σε βάθος 5ετίας, μη εξαιρουμένης μιας ενδεχόμενης εξαγοράς.
Ήδη, ένα αντίστοιχο ποσό, άλλων 50+ εκατ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί για την ολοκλήρωση του νέου, υπερσύγχρονου logistics hub της εταιρείας-leader στον κλάδο στην περιοχή του Αιγάλεω, όπως αναφέρθηκε από την διοίκηση στην εκδήλωση για τα εγκαίνεια και την παρουσίασή του.
Στις επόμενες φάσεις των επενδύσεων της ACS περιλαμβάνονται ο τομέας του last mile και η δημιουργία ενός δικτύου από 1000+ ACS SmartPoint Lockers (project που απαιτεί κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ), ο επιπλέον εκσυγχρονισμός των υποδομών και η ενίσχυση της λειτουργίας του δικτύου των καταστημάτων, η αύξηση του «πράσινου» ηλεκτροκίνητου στόλου στα 200 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) κ.λπ.
Σε προτεραιότητα για τον όμιλο Quest μπαίνει για άλλη μια φορά ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της πληροφορικής, με «ναυαρχίδα» την θυγατρική Uni Systems.
Τον Μάιο του 2023 η μητρική Quest Συμμετοχών εξαγόρασε την εταιρεία Έπαφος η οποία εξειδικεύεται στο χώρο της εκπαίδευσης, έναντι 2,47 εκατ. ευρώ (η συνολική επένδυση πιθανόν να ανέλθει έως τα 4,94 εκατ. την επόμενη διετία λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εξαγορασθείσας.).
Οι εξαγορές στην πληροφορική θα συνεχιστούν με όχημα την Uni Systems και όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο CEO της Γιάννης Λουμάκης στο newmoney, εξετάζονται στόχοι με βάση 4 άξονες (απόκτηση μεριδίου αγοράς/ Market Consolidation, εταιρείες με δικό τους IP ή εξειδικευμένη γνώση, αύξηση ανθρώπινου δυναμικού/ Acqhire, νέες συμμετοχές σε μικρές startup που εμφανίζουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις). Οι νέες επενδύσεις στην πληροφορική δεν αφορούν μόνο εξαγορές, αλλά σίγουρο είναι ότι από αυτό το σκέλος θα υπάρξουν σύντομα νεότερα…
ΑΠΕ, Apple και ΓΕ Δημητρίου
Έναν λόγο για τον οποίο παρατηρήθηκε επιβράδυνση του επενδυτικού σχεδιασμού, για τον όμιλο Quest, το 2023 αποτέλεσαν οι καθυστερήσεις σε κάποιες εξαγορές στον χώρο της παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Ωστόσο και σε αυτόν τον κλάδο έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης για την εξαγορά ή την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων. Επιδίωξη της θυγατρικής Quest Energy είναι ο διπλασιασμός τα αμέσως επόμενα χρόνια (50% έως το 2026) του χαρτοφυλακίου φ/β ισχύος 35 MW, παρά τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που υπάρχουν για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Άλλα πεδία επενδύσεων για τον όμιλο Quest θεωρούνται οι υφιστάμενες εμπορικές δραστηριότητες και το ενδεχόμενο επέκτασης του αποτυπώματός του στο retail.
Ως προς την εμπορία των προϊόντων της Apple (iPhone), ο όμιλος δίνει βάρος στο brand του αμερικανικού τεχνολογικού «κολοσσού» τόσο στην χονδρική μέσω της iSquare όσο και με την διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων iStorm, στα 18-20 έως το τέλος του 2025 σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ειδικότερα η iStorm αναβαθμίστηκε σε Apple Premium Partner από Premium Reseller. Aρχές Νοεμβρίου πρόσθεσε στο The Mall Athens ένα νέο κατάστημα στα προϋπάρχοντα 14, φτάνοντας στα 15 με το πρώτο Apple Premium Partner της Αθήνας και ακολούθησε αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.
Στο κομμάτι των εμπορικών δραστηριοτήτων της, η Quest «ανοίγεται», επίσης, ακόμα περισσότερο στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας, όπου μετά από την έναρξη της παρουσίας των τεχνολογικών προϊόντων Xiaomi από τους πρώτους μήνες του του 2023, στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος της θυγατρικής ΓΕ Δημητρίου σε αυτήν από το 2024, στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (με δημοφιλή σήματα στο portfolio της από τον κλιματισμό, που θεωρείται βασικός πυλώνας ανάπτυξης, όπως τα Toyotomi, μα όχι μόνο).
Όπως είχε αναφερθεί σε ενημέρωση αναλυτών, αν εμφανισθούν ευκαιρίες για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στο retail η διοίκηση θα τις εξετάσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασής του σε νέες κατηγορίες προϊόντων, με έμφαση σε brands από τον τομέα των consumer electronics (μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές).
Ρευστότητα 200+ εκατ.
Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις του ομίλου Quest, η ρευστότητα του παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης που υπολογίζονται άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Κάτι το οποίο προσφέρει στην διοίκηση κάθε δυνατότητα για να υλοποιεί απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο.
Στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του εννεάμηνου, υπήρξε η ενημέρωση εκ μέρους υψηλόβαθμων στελεχών ότι οι επενδύσεις του 2023 θα κυμανθούν μεταξύ 20–25 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο των 30 εκατ. ευρώ (13 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο).
Την περασμένη χρονιά, οι επενδύσεις άγγιξαν τα 47 εκατ. ευρώ και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια να ανέβει ο πήχης πολύ πιο πάνω.
Το νέο 5ετές business plan (2022-26) προέβλεπε επενδύσεις συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, ή 60 εκατ. ευρώ κατά μ.ό. σε κάθε χρήση, από 140 εκατ. ευρώ την προηγούμενη 5ετία.
Στο σύνολο της χρήσης τα έσοδα θα υπερβούν, όπως και το 2022, το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ, με διψήφιο growth, με στόχο να αυξηθούν πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ έως το 2026.
Η πιθανότητα αποεπένδυσης
Η απόφαση του ομίλου Quest να αποεπενδύσει το 2021 από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS, με την πώληση της Cardlink στην γαλλική Worldline δεν αιφνιδίασε την αγορά, τότε, για δυο λόγους.
Πρώτον, διότι είχαν μεσολαβήσει οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική Nexi (ακολούθησε η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση, μέσα σε μια νύχτα μετά τη «σφήνα» της Worldline) και δεύτερον, γιατί απλά επιβεβαιώθηκε η ικανότητα του Θεόδωρου Φέσσα στα μεγάλα deals.
Τελικά, η Cardlink πουλήθηκε με 15πλάσια υπεραξία (93 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια της αρχικής επένδυσης σε λιγότερο από μια 7ετία, σε μια συμφωνία για την οποία ακόμα μιλά η αγορά.
Η επόμενη μέρα της Quest περιλαμβάνει το ενδεχόμενο ενός νέου exit από κάποια θυγατρική, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η ηγεσία του ομίλου και πάντα προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της, με το κατάλληλο τίμημα και την απαιτούμενη υπεραξία. Ότι συνέβη περίπου και στην περίπτωση της Cardlink. Εφόσον κριθεί ελκυστική μια πιθανή πρόταση, θα εξετασθεί, όπως έχει εξηγήσει η διοίκηση και στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλιώς, δεν θα υπάρχει λόγος να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση.
Διαβάστε ακόμη
Οι «περιπέτειες» των Ιταλών της Prenatal στην ελληνική αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ