search icon

business stories

The Mykonos Project: Η επένδυση των 51 εκατ. που θα κάνει… Ματογιάννια την Άνω Μερά

Γιατί το ΣτΕ παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου - Ποιοι είναι οι επενδυτές και με ποια μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα συζητούν

Μια μικρή Μύκονο μέσα στη Μύκονο με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project» ετοιμάζεται να χτίσει εταιρεία αραβικών συμφερόντων στην αδόμητη περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και χωρίζει τις γνωστές παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 50,85 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, αποσκοπεί στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας και αισθητικής, εναρμονισμένου στα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μυκόνου, που θα αναβαθμίσει τουριστικά το νησί και θα αποτελέσει υπόδειγμα για μελλοντικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα, θα παρέχει στους επισκέπτες του όλες εκείνες τις ανέσεις και υπηρεσίες που θεωρούνται ιδανικές για φιλοξενούμενους με υψηλό οικονομικό επίπεδο.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο όμως διχάζει τους κατοίκους του νησιού και κατ’ επέκταση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά για την πραγματοποίησή του έως ότου αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις στο νησί μετά από διαβούλευση.

Υστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας αραβικών συμφερόντων παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια το έργο, όπως και τον σχεδιασμό γα την πραγματοποίησή του, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εμφανίστηκαν διστακτικά ως προς την έγκρισή του, με το σκεπτικό ότι η υλοποίησή του δύναται να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου.

Εκφράστηκαν επιφυλάξεις κυρίως ως προς την κατασκευή ιδιωτικής μαρίνας 300 τ.μ. που προβλέπεται σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά και την προσβασιμότητα τόσο στο σημείο της επένδυσης όσο και στην ακτή για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς είχε ζητήσει μετά το τέλος της συνεδρίασης απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο «να σεβαστούν και να στηρίξουν τις αποφάσεις μας και το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τις ζωές μας».

Ωστόσο, η αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. δεν έκαμψε τους επενδυτές, αντιθέτως, καθώς απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση του ΣτΕ

Με τη διαδικασία της στρατηγικής επένδυσης διαβιβάστηκε στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης» καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι στρατηγικές επενδύσεις επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Τελικά το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και πλέον η υλοποίηση του έργου αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, με κάποιες παρεμβάσεις ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων κλινών ανά στρέμμα και την τήρηση των αποστάσεων από τη γραμμή του αιγιαλού.

Σαν τη Χώρα

Σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιασμού και υλοποίησης του «The Mykonos Project», η κεντρική ιδέα αφορά στην τοποθέτηση των δωματίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε διατάξεις που να δημιουργούν μικρές γειτονιές, όπως αυτές της Χώρας της Μυκόνου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουν στον ένοικο την αίσθηση ότι διαμένει έστω και για λίγες ημέρες σε έναν παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό, που διαθέτει ωστόσο ανέσεις κατηγορίας 5 αστέρων.

Η σύνδεση των δωματίων μεταξύ τους, αλλά και με το εστιατόριο, το κτίριο εισόδου, το καφενείο και τους χώρους πρωινού και εστιατορίων, καθώς και το spa και όλες τις άλλες λειτουργίες, θα γίνεται μέσα από μικρά σοκάκια, ικανού πλάτους για να διέρχονται μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τα σοκάκια θα ποικίλουν σε διαστάσεις και, κατά θέσεις, θα παρουσιάζουν διαπλατύνσεις, σχηματίζοντας μικρές πλατείες. Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε γειτονιά μπορεί να ειπωθεί ότι θα έχει και την πλατεία της.

Επιπλέον, σκάλες που θα καταλήγουν στα στενά, θα οδηγούν σε δωμάτια πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Τα δρομάκια αυτά θα είναι κατασκευασμένα με πλάκες πέτρινες, όπως είναι φτιαγμένα και τα σοκάκια της Μυκόνου. Εχει προβλεφθεί να υπάρχει και ένας φαρδύτερος δρόμος που θα καταλήγει στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών και τον καλωδιοκίνητο επικλινή σιδηρόδρομο (τελεφερίκ) για τη μεταφορά των απαραίτητων αντικειμένων και αγαθών.

Γενικά, στα σοκάκια όπου βρίσκονται οι είσοδοι των δωματίων θα κυριαρχεί η αίσθηση του ημιδημόσιου και του κοινόχρηστου, όπως ακριβώς και στους παραδοσιακούς οικισμούς. Αντιθέτως, οι αυλές των δωματίων ως προς τη θέα θα είναι πλήρως ιδιωτικές και οπτικά αποκομμένες από τις διπλανές.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη των κτιρίων έχουν αναφορά στις διαστάσεις των παραδοσιακών σπιτιών και στην πυκνότητά τους στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού. Κάποια κτίρια ωστόσο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν βαρύνουσα σημασία – και αυτό αποτυπώνεται τόσο στη μορφή όσο και στο μέγεθός τους.

Οπως και στη Χώρα της Μυκόνου, κάποια κτίρια (δημαρχείο, σχολείο), αλλά και το ξενοδοχείο, κτίρια δηλαδή που στεγάζουν ιδιαίτερες λειτουργίες, όπως τα εστιατόρια, το spa και το καφενείο, θα ξεχωρίζουν. Σε αυτά εντάσσονται κάποια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως οι καμάρες και άλλα που χρησιμοποιούνται στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στη μελέτη, ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί αναφορές από την τοπική αρχιτεκτονική, αλλά δεν μένει σε μια στείρα αντιγραφή προς όφελος της δημιουργίας μιας τουριστικής γραφικότητας.

Ειδικότερα, η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας, πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα, αλλά και μαρίνα για τα πολυτελή γιοτ. Η μαρίνα με τις βασικές κτιριακές υποδομές θα έχει εμβαδόν 300 τ.μ. και τις απαραίτητες παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, τηλεφώνου, Διαδικτύου, καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων, πυρόσβεσης κ.λπ.

Ποιοι είναι οι επενδυτές

Η ξενοδοχειακή επένδυση προχωρά υπό τη σκέπη της αραβικών συμφερόντων κοινοπραξίας AGC Equity Partners, μέσω της Blue Iris Α.Ε. που στηρίζεται σε δύο ισχυρά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, αλλά και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, όταν αγόρασε έναντι 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Η AGC Equity Partners είναι αραβικών συμφερόντων, που πραγματοποιεί επενδύσεις στο real estate και τα hedge funds.

Επισημαίνεται ότι τον Μάιο του 2012 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επένδυση ως εταιρεία της Μέσης Ανατολής στη Ρωσία, αγοράζοντας αντί 625 εκατ. ευρώ από την κρατική ρωσική ενεργειακή Inter RAO το μερίδιό της στην Enel OGK. Επικεφαλής της AGC είναι ένα πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, ο Walid Abu-Suud.

Εχει κάνει σπουδές οικονομικών στο Χάρβαρντ και επί χρόνια στο Κουβέιτ διαχειρίστηκε κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων της Kuwait Petroleum Corporation – KPC. Εργάστηκε επίσης στην JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα «Four Seasons» θεωρείται ως επικρατέστερη προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα της στο μεγάλο αυτό έργο, αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν κι άλλες μεγάλες αλυσίδες που θα ενδιαφερθούν για να τρέξουν την επένδυση μόλις οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υλοποίησή της.

Exit mobile version