Στο πρόσωπο του CEO της Natech, Θανάση Ναυρόζογλου, βρήκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τον άνθρωπο που θα συνδράμει για να «στηθεί» η BankTech του Ομίλου.
Πρόκειται για μία ψηφιακή τράπεζα, η οποία σε πρώτη φάση θα εστιάζει σε περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες λιανικής, προσφέροντας υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ βασιζόμενη στο τρέχον χαρτοφυλάκιο της Natech θα μπορεί να εξυπηρετεί και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
Με σπουδές στην Πάτρα ως μηχανικός υπολογιστών, MBAστην Αγγλία και εξειδίκευση στο Business Development και Administration ο 39χρονος επιχειρηματίας είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή για το επίμαχο εγχείρημα, αφού κατάφερε να αναπτύξει την εταιρεία του και, δη, σε ένα αντικείμενο άκρως ανταγωνιστικό. «Είμαστε η μικρότερη εταιρεία από τις 35 στον κόσμο που φτιάχνουν τραπεζικά. Ο επόμενος από εμάς έχει μέγεθος 10 φορές μεγαλύτερο. Είναι μεν, περίεργο να νιώθεις ότι πιέζεσαι από τους από πάνω, αλλά, ταυτόχρονα, βλέπεις τις προοπτικές που υπάρχουν», τόνιζε σε παλαιότερες δηλώσεις του.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Natech καταγράφει αύξηση του τζίρου της, διαθέτοντας στο πελατολόγιό της μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα του χρηματοπιστωτικού, αλλά και εν γένει επιχειρηματικού χώρου. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος συνηθίζει να λέει, η Natech φτιάχνει οτιδήποτε χρησιμοποιεί μία τράπεζα, από τις συναλλαγές στο γκισέ μέχρι και το κινητό, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να δέχονται ειδοποιήσεις ή να στέλνουν χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πελάτες της μπορούν να είναι τόσο τράπεζες, όσο και εκείνοι που κινούνται στους… πρόποδες του συστήματος.
Η διαδρομή Πάτρα – Μάντσεστερ – Ιωάννινα
Η μετάβαση από την Πάτρα, όπου και φοίτησε, στο Μάντσεστερ, προκειμένου να κάνει το μεταπτυχιακό του ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Αυτό, ωστόσο, που δύσκολα περιμένεις από έναν νέο, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, είναι να εκφράζει την επιθυμία να επιστρέψει στα πάτρια. Κι αυτό γιατί, για πολλά χρόνια η Ελλάδα στερούνταν ευκαιριών, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις διαστάσεις που έλαβε το φαινόμενο του braindrainκαι δη, την περίοδο της 10ετούς οικονομικής κρίσης.
Ο ίδιος εργάστηκε στην Αγγλία πάνω στους δείκτες χρηματοοικονομικής ανάλυσης και παραγωγικότητας, όπως, ωστόσο, εκμυστηρεύτηκε σε συνέντευξή του πάντα είχε στο μυαλό του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεισφέρει στη Natech.
«Ανήκω, πρακτικά, στη δεύτερη γενιά των ανθρώπων που διοικούν την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, ενώ το προηγούμενο διάστημα βοηθούσα στο κομμάτι της ανάπτυξης, εκτέλεσης εργασιών και των εταιρικών αποφάσεων. Το MBA έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διεύρυνση της σκέψης μου και σίγουρα η παραμονή μου στο εξωτερικό ήταν ένα μεγάλο σχολείο», ανέφερε.
Αξίζει να αναφερθεί πως πριν η Natech λάβει τη σημερινή μορφή της είχε την εμπορική ονομασία Computer Store με εστίαση στην ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για τα συνεταιριστικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Μέχρι και το 2011, εξυπηρετούσε τις 10 εκ των 16 συνεταιριστικών τραπεζών με το σύστημα CSB. Μετά τις συγχωνεύσεις, ωστόσο, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει το business plan της.
Η επιστροφή στα Ιωάννινα και η προσπάθεια ανανέωσης της εταιρείας έφερε τον Θανάση Ναυρόζογλου αντιμέτωπο με τη σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου. «Το προσωπικό είναι δυσεύρετο. Κι αυτό γιατί, στόχος όσων αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια είναι να φύγουν από την πόλη τους, γιατί δεν ξέρουν ότι υπάρχουν ικανές εταιρείες πληροφορικής στην περιοχή ή και στην Ελλάδα γενικότερα, οπότε κοιτάζουν κατευθείαν στο εξωτερικό», παραδεχόταν. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέλαβε το 2016 την πρωτοβουλία – με τη συμβολή τοπικών εταιρειών τεχνολογίας, φορέων και του Πανεπιστημίου – της σύστασης ενός business cluster, με στόχο την προσέλκυση προγραμματιστών, αλλά και της ανάσχεσης της φυγής «εγκεφάλων» στο εξωτερικό.
Πέρυσι κατάφερε να ενταχθεί στη λίστα του Fortune Greece 40 under 40, που φιλοξενεί 40 επιχειρηματίες με εξαιρετικές επιδόσεις ηλικίας κάτω των 40 ετών, με τον ίδιο να «συστήνεται» ως εξής: «Θα πρέπει να ξέρεις την ‘ιστορία’ του προσφερόμενου αγαθού σου. Εάν η ιστορία έχει νόημα και σου αρέσει τότε μπορείς να εξετάσεις εάν και η συμμετοχή σου στην ιστορία αυτή έχει αξία ».
Η επέκταση στο εξωτερικό και το deal με Πειραιώς
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες που ξεκινούν από την Αθήνα για να επεκταθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και εν συνεχεία, στο εξωτερικό, η Natech ακολούθησε την αντίστροφη πορεία. Ξεκίνησε από τα Ιωάννινα, για να ακολουθήσει το άνοιγμα γραφείου σε Αθήνα και Βερολίνο. Συνολικά απασχολεί περισσότερα από 70 άτομα, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε πελάτες που δραστηριοποιούνται σε πάνω από 40 χώρες.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και με αφορμή την παρουσίαση του νέου business plan για την περίοδο 2022 – 2025 η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε το dealμε την γιαννιώτικη εταιρεία.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νέα συμμετοχή της Natech σε αυτήν την κοινοπραξία, για τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά. Βασιζόμενοι στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας, η νέα ψηφιακή τράπεζα θα αφορά, τόσο σε καταναλωτές, όσο και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω μιας αμιγώς ψηφιακής εμπειρίας. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια να παρέχουμε τις λύσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών μας στους αξιόλογους υπάρχοντες, αλλά και στους νέους πελάτες μας και παράλληλα, θα τους προσφέρουμε νέες εκπληκτικές ευκαιρίες για να αυξήσουν τις δυνατότητές τους μέσω της νέας πρότασης Banking-as-a-Service. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την προσπάθεια αυτή, καθώς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τους συνεργάτες μας και τη δέσμευση να προσφέρουμε συνεχώς υπεροχή στους πελάτες μέσω της καινοτομίας», σχολίασε ο Θανάσης Ναυρόζογλου.
Διαβάστε περισσότερα
Ενέργεια: Στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Politico: Τα 5 συμπεράσματα από τον α’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών
Αναταράξεις στη μετοχή του Twitter μετά το «όχι» του Μασκ για συμμετοχή στο ΔΣ