© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πριν από λίγες ημέρες σε μια επιχειρηματική παρέα της συμπρωτεύουσας που απολάμβανε φρέσκα ψάρια στον «Κρητικό» στο Πανόραμα, η κουβέντα ήρθε σε έναν συντοπίτη τους. Είχε διαρρεύσει σε έναν κλειστό κύκλο ατόμων η είδηση ότι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης –Τέλης για τους φίλους του- συνεχίζει την επέλαση στο ελληνικό real estate, αφού «χτύπησε» σε διαγωνισμό ένα εκπληκτικό νεοκλασικό οίκημα που καταλαμβάνει σχεδόν ένα τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για το παλιό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας και μετέπειτα της Alpha Bank, που βρίσκεται στην πλατεία Ρούσβελτ, το οποίο είναι ένα εξαίσιο δείγμα αρχιτεκτονικής.
Ο χαμηλών τόνων Ελληνας δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην Ελβετία και μιλάει άπταιστα έξι γλώσσες, κατέθεσε μέσω συνεργατών του την καλύτερη προσφορά από τις δύο.
Η δική του ανερχόταν σε 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη, που δεν ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε από όμιλο Ισραηλινών επενδυτών που δεν έγινε γνωστός.
Ανθρωποι που γνωρίζουν τον Τέλη Μυστακίδη εικάζουν ότι το ενδιαφέρον του για ακίνητα στην Ελλάδα δεν τελειώνει με την απόκτηση του νεοκλασικού στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα έχει και συνέχεια.
Θεωρείται άριστος γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς και πιστεύει ότι η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για να «χτυπήσει» ακίνητα-φιλέτα, τα οποία θα ενταχθούν στο επιχειρηματικό του πλάνο.
Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη νέο να ανεβαίνει ταχύτατα στην ιεραρχία της Cargill, όταν ξεκινούσε μια ιλιγγιώδη επαγγελματική διαδρομή.
Οταν μετά από έξι χρόνια τον ανακάλυψε ο Μαρκ Ριτς της Marc Rich & Co, ο Μυστακίδης τον ακολούθησε στην εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην Glencore. Aυτή στην οποία ανέλαβε επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε μέταλλα, χωρίς να φαντάζεται ότι το 2011, μόλις στα 49 του χρόνια, θα ήταν ένας δισεκατομμυριούχος μέτοχος.
Το νέο «χτύπημα» του Τέλη
Το νεοκλασικό της πλατείας Ρούσβελτ είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανήκε στην Alpha Bank, η οποία σταμάτησε να το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια. Η πώλησή του εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των ακινήτων της τράπεζας που είναι ιδιοκτήτρια σε πάνω από 3.700 κτίρια και κατοικίες. Για το συγκεκριμένο υπήρξαν δύο προσφορές, αυτές του Μυστακίδη και των Ισραηλινών, με τον Ελληνα να πλειοδοτεί κατά 700.000 ευρώ και να είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης. Δεν ήταν φυσικά ο ίδιος παρών όταν ανοίχτηκαν οι προσφορές, αλλά Ελβετοί συνεργάτες του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν άμεσα για το αποτέλεσμα που προσέθεσε άλλο ένα ακίνητο στο επιχειρηματικό του πλάνο.
Ούτως ή άλλως, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας είχε πάντα μια τάση να αγοράζει ιδιαίτερες κατοικίες, προσπαθώντας πάντα να κρατά τις κινήσεις του μακριά από τη δημοσιότητα. Αλλωστε, ήταν ένας εν πολλοίς άγνωστος στην ελληνική πραγματικότητα επιχειρηματίας μέχρι πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Τέλης Μυστακίδης φιγουράρισε για πρώτη φορά στην περιώνυμη λίστα του περιοδικού «Forbes» ως ο πλουσιότερος Ελληνας του κόσμου. Τότε οι οικονομικοί συντάκτες άρχισαν να ψάχνουν μανιωδώς στοιχεία για τη ζωή τού εντελώς άγνωστου επιχειρηματία και επενδυτή, ο οποίος εκείνη τη χρονιά άφησε πίσω του ηχηρά ονόματα γνωστών Ελλήνων κροίσων.
Εννιά χρόνια μετά, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Glencore, τον οποίο αποκαλούσαν «βασιλιά του χαλκού», μπορεί να έχει χάσει κάποια εκατομμύρια, αλλά εξακολουθεί να παραμένει δισεκατομμυριούχος. Φέτος μάλιστα φαίνεται να μπαίνει γερά στις επενδύσεις με την αγορά ακινήτων, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι ο Μυστακίδης προχώρησε στην αγορά του κτιριακού συγκροτήματος Oyster Flats στον Νέο Κόσμο, καθώς επίσης και μιας κατοικίας στο Ψυχικό. Εκεί, άλλωστε, μένει όποτε έρχεται στην Αθήνα για δουλειές ο πολυπράγμων απόφοιτος του London School of Economics, που εξακολουθεί να μη δίνει συνεντεύξεις και να μη φωτογραφίζεται.
Μόνο δύο φωτογραφίες του υπάρχουν, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι στην Glencore τον έχουν σκιαγραφήσει ως μια κυρίαρχη προσωπικότητα με τρομερό ένστικτο για τις τάσεις της αγοράς των commodities.
Αποχώρησε από την εταιρεία στα τέλη του 2018 έχοντας γράψει ιστορία στην εταιρεία-κολοσσό, η οποία εκείνη τη χρονιά βρέθηκε στο στόχαστρο των δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για τις δραστηριότητές της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα. Οπως γράφτηκε τότε, η αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Ελληνα μετόχου έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης στις ανώτατες διοικητικές θέσεις της ελβετικής εταιρείας. Εκτοτε ο Τέλης Μυστακίδης έστησε τις δικές του εταιρείες και παίζει μόνος του μπάλα επενδύοντας σε διάφορους τομείς και βασιζόμενος κυρίως στο ένστικτο και το κοφτερό μυαλό του,που μέχρι στιγμής δεν τον πρόδωσαν ποτέ.
Από την Ελβετία στη Χαλκιδική
Εχει, όμως, λένε άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει, και ένα άλλο ιδιαίτερο ένστικτο για την επένδυση στο real estate, κάτι που φάνηκε το 2016, όταν προχώρησε στην αγορά του τρίτου πιο ακριβού διαμερίσματος όλων των εποχών στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην Μπελγκράβια, εκτείνεται σε 700 τετραγωνικά μέτρα καταλαμβάνοντας δύο ορόφους σε ένα τετραώροφο κτίριο και το εσωτερικό του το έχει σχεδιάσει ο πολύς Νόρμαν Φόστερ.
Τα 62 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο Μυστακίδης προκάλεσαν φρενίτιδα στα βρετανικά ΜΜΕ για την ταυτότητα του αγοραστή, με την «Daily Mail» να είναι η πρώτη που το αποκάλυψε. Ο Μυστακίδης φέρεται να έγινε έξαλλος με τη δημοσιοποίηση του ονόματός του και την πληθώρα δημοσιευμάτων για την αγορά της συγκεκριμένης κατοικίας, την οποία ο ίδιος θεώρησε μια πολύ καλή επένδυση.
Τη χρησιμοποιεί όταν βρίσκεται στο Λονδίνο για δουλειές ή για ολιγοήμερη απόδραση μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί τους, ενώ η μόνιμη κατοικία του είναι στο Τσουγκ της Ελβετίας.
Πρόκειται για έναν φορολογικό παράδεισο σε απόσταση αναπνοής από τη Ζυρίχη, όπου οι προνομιούχοι κάτοικοι φορολογούνται με μόλις 10%, ενώ εκεί έχει και το στρατηγείο του.
Η αγορά -με άγνωστο προς το παρόν τίμημα- του κτιριακού συγκροτήματος Oyster Flats στον Νέο Κόσμο, το οποίο είναι σχεδιασμένο από το γραφείο ISV Architects, έδειξε τις προθέσεις του για να μπει δυνατά στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας. Τώρα το εκπληκτικό νεοκλασικό στη Θεσσαλονίκη -άγνωστο προς το παρόν πώς θα χρησιμοποιηθεί- είναι η συνέχεια μελετημένων κινήσεων του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Ενός ανθρώπου που, παρά τους φρενήρεις εργασιακούς ρυθμούς που διατρέχουν την καθημερινότητά του, φροντίζει πάντα κάθε καλοκαίρι να αφήνει για λίγο τη δουλειά πίσω.
Ιδιωτικός παράδεισος
Είναι η περίοδος που έρχεται οικογενειακώς στη Χαλκιδική, εκεί όπου διατηρεί μια εκπληκτικής αισθητικής κατοικία σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, έναν μικρό ιδιωτικό παράδεισο.
Η κατοικία που διαθέτει τη δική της παραλία τού κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Εκεί χαλαρώνει χωρίς να ανησυχεί για τυχόν αδιάκριτα βλέμματα.
Παίρνει πάντα μαζί του και τη μητέρα του, η οποία κατοικεί σε ένα από τα δύο εξαιρετικής αισθητικής διαμερίσματα που διαθέτει ο επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη. Στη Χαλκιδική επιλέγει να ξεκουράζεται κάποιες εβδομάδες μαζί με την οικογένειά του -τα μέλη της οποίας μιλούν άψογα ελληνικά- ξεφεύγοντας για ένα διάστημα από τα σκληρά meetings, στα οποία, όπως λένε άνθρωποι που τα έχουν ζήσει, δεσπόζει το χιούμορ του 58χρονου σήμερα επιχειρηματία.
Με αυτό ως όπλο ο κ. Μυστακίδης καταφέρνει να σπάει για λίγο το συνήθως άχρωμο, άχαρο και σοβαρό κλίμα που επικρατεί σε τέτοιες συναντήσεις, εξακολουθώντας όμως να παραμένει «killer» στη δουλειά του. Ο κοσμογυρισμένος από μικρό παιδί κροίσος μεγάλωσε στη Ρώμη, ανδρώθηκε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή στην Cargill, έναν κολοσσό των commodities.
Eκτός από την Ελβετία, έχει γραφεία και στο Παρίσι, όμως στη Χαλκιδική έχει τον δικό του ιδιωτικό του παράδεισο, όπου χαλαρώνει βλέποντας τους Ελληνες φίλους του, αλλά και τη μητέρα του Ζωή, την οποία υπεραγαπά. Εκεί ξέχναγε για λίγο επί Glencore, αλλά και τώρα, τα big deals με τα μέταλλα, τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις και την αγορά ακινήτων, απολαμβάνοντας τα κρυστάλλινα νερά, το φρέσκο ψάρι και το ελληνικό καλοκαίρι.
Παρά την ιλιγγιώδη άνοδό του μέσα σε λίγα χρόνια, παραμένει, όπως λένε αυτοί που τον έχουν γνωρίσει καλά, ένας άνθρωπος χωρίς έπαρση, που αποφεύγει την οποιαδήποτε προβολή και εξακολουθεί να παραμένει Ελληνας, έστω κι αν ζει μόνιμα στην Ελβετία. Συζητάει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά μόνο ιδιωτικά, με ανθρώπους που εμπιστεύεται και γνωρίζει ότι τα λόγια του δεν θα γίνουν ρεπορτάζ σε κάποια εφημερίδα. Κανείς πλην του ίδιου δεν γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις του και το τι θα πράξει με τα ακίνητα που αγοράζει – τα οποία, όπως θα έλεγε χαριτολογώντας και ο ίδιος, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι, σαν τη Χαλκιδική δεν είναι!
Εκεί όπου κάποιοι παίρνουν όρκο ότι τον έχουν δει να τρώει μια φέτα καρπούζι περπατώντας και φορώντας το μαγιό του και μια πόλο μπλούζα, κάτι που ο ίδιος μάλλον δεν θα επιβεβαιώσει ποτέ…
*Κεντρική φωτο: Το νεοκλασικό της πλατείας Ρούσβελτ
Διαβάστε ακόμη:
«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%, παροχές και νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Attica Bank: Κρατικοποίηση με 68,2% στο ΤΧΣ και στόχο ΑΜΚ και στρατηγικό επενδυτή