search icon

business stories

Τα πρώτα χειροποίητα ξύλινα ντραμς στη Γη έχουν ελληνική υπογραφή

Ο Αλοννησιώτης, Κώστας Μπαλαλάς, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα drum sets που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση ενός εμβληματικού στούντιο ηχογραφήσεων στον κόσμο. Την πόρτα των Abbey Road Studios έχουν περάσει οι Beatles, οι Pink Floyd, Ella Fitzgerald, o Fela Kuti, οι Oasis, η Amy Winehouse, η Adele και πολλοί ακόμα διάσημοι καλλιτέχνες.

Αν και θα το θέλαμε απεγνωσμένα, δεν παρακολουθήσαμε κάποια ηχογράφηση του Van Morrison, με τον ντράμερ του να παίζει στα ντραμς σετ που κατασκεύασε ο Κώστας Μπαλαλάς. Τον τελευταίο, όμως, συναντήσαμε στο μικρό του εργαστήριο στην Αλόννησο.

Σε ένα στενάκι στον παραθαλάσσιο οικισμό Ρουσούμ Γυαλό, τον βρήκαμε να επεξεργάζεται τα ξύλα. Τον ρωτήσαμε τι είδους δέντρα θεωρούνται καταλληλότερα γι’ αυτό που κάνει αλλά και πώς τα κατασκευάζει.

«Χρησιμοποιώ ελιά, σφένδαμο και πουρνάρι από την Αλόννησο και στη συνέχεια, αφού τα κόψω σε τάβλες, τα αποθηκεύω τουλάχιστον για τρία χρόνια για να ξηραθούν. Μετά ξεκινά το στάδιο της κατασκευής. Χρησιμοποιώ την μέθοδο κατασκευής stave, που σημαίνει ότι τα ξύλα είναι μασίφ κάθετα κομμάτια, τα οποία ενώνονται αρχικά με κόλλα και στη συνέχεια στον τόρνο, για να αποκτήσουν την απόλυτη κυκλική μορφή. Ακολουθεί το στάδιο του κουρδίσματος. Αν και για να φτιάξω ένα ταμπούρο, χρειάζομαι είκοσι ξύλινες τάβλες, θα πάρω 40-45 και μετρώντας την κάθε μία συχνότητα, θα επιλέξω τις 20 που ανταποκρίνονται στην ίδια συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε ταμπούρο και κατά συνέπεια το κάθε drum set θα είναι πιο εύκολο στο κούρδισμα και βέβαια πολύ πιο σωστό τονικά».

Όπως μας είπε στη συνέχεια ο ευφάνταστος δημιουργός, η προσήλωση στην λεπτομέρεια και η συνεχής προσπάθεια μέχρι την επίτευξη της ιδανικής ξύλινης κατασκευής είναι αυτές που τον καταξίωσαν κυρίως στο εξωτερικό.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο Travel.gr

Exit mobile version