Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλει κάποιος λεφτά. Και πολλά λεφτά. Να γίνει, όμως, δισεκατομμυριούχος σαφώς θεωρείται πιο… πολύπλοκο, πιο απαιτητικό και πιο σπάνιο. Για ορισμένους πάλι, ίσως, χρειάζονται απλά καλές ιδέες και «άστρο».
Γιατί τα πλούτη έρχονται και με ασυνήθιστους τρόπους. Να μπαίνουν στην «χρυσή» λίστα των φετινών billionaires π.χ. εκτροφείς χοίρων ή ο ιδιοκτήτης μιας πλατφόρμας on line dating, να αποκομίζουν αμύθητα κέρδη από τα επαγγέλματα τους ένας φούρναρης, οι πωλητές κατεστραμμένων αυτοκινήτων ή υδραυλικών εξαρτημάτων, ένας πλασιέ σαμπουάν, ένας ειδικός στις απεντομώσεις ή να φιγουράρουν ανάμεσα στην παγκόσμια οικονομική ελίτ… 8 παραγωγοί σάλτσας από σόγια, δεν συμβαίνει στον καθένα!
Ή, τουλάχιστον, οι παραπάνω δραστηριότητες «απέχουν» από αυτές των κορυφαίων ομίλων του εμπορίου και των commodities, του real estate, της τεχνολογίας και των telecoms ή των «κολοσσών» της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των πολυτελών brands, του χρηματοοικονομικού κλάδου κ.λπ.
Η πρώτη έκπληξη δεν αργεί… Αρκετά ψηλά, στην θέση νο 59 της κατάταξης του Forbes για το 2022, πλασάρεται ο 56χρονος κινέζος Qin Yinglin, με net worth 24,1 δισ. δολαρίων, πρόεδρος της Muyuan Foodstuff, ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του ως ο μεγαλύτερος χοιροτρόφος της χώρας, στη νο 1 αγορά χοιρινού κρέατος στον κόσμο. Ξεκίνησε μάλιστα το εγχείρημα του μαζί με την σύζυγο του Qian Ying (νο 1.818, 1,6 δισ. δολ.), το 1992 μόλις με 22 γουρούνια στο μικρό, τότε, χοιροστάσιο τους…
«Θησαυρίζει» ως χοιροτρόφος και ο συμπατριώτης τους He Zuxun (νο 2.190, 1,3 δισ. δολ). της Yunnan Shennong Agriculture Industry, έστω σε μικρότερη κλίμακα εσόδων.
Από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, ακολουθεί ο πρώτος από τους… παραγωγούς σάλτσας από σόγια, ο Pang Kang από την Κίνα με portfolio 19,6 δισ. δολ. (νο 85), πρόεδρος της εισηγμένης Foshan Haitian Flavoring & Food, από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του συγκεκριμένου προϊόντος.
Στα χνάρια του βαδίζουν οι… συνάδελφοι του Cheng Xue (νο 398, 6,4 δισ. δολ.) Pan Laican (νο 1.012, 3 δισ. δολ.) Lai Jianping (νο 1.096, 2,8 δισ. δολ.), Li Xuhui (νο 1.513, 2 δισ. δολ.), Ye Yanqiao (νο 2.190, 1,3 δισ. δολ.), Huang Wenbiao (νο 2.324, 1,2 δισ. δολ.), Wu Zhenxing (νο 2.448, 1,1 δισ. δολ.), όλοι τους κινέζοι και μέτοχοι ή στελέχη της Foshan Haitian Flavoring.
Βρύσες, σαραβαλάκια και… φασόλια
Το νο 235 κατέχει ο Αμερικανός Herbert Kohler Jr. της ομώνυμης κατασκευάστριας εταιρείας υδραυλικών ειδών και εξαρτημάτων στο Wisconsin, με προσωπικό χαρτοφυλάκιο 8,8 δισ. δολ.
Η Kohler αντλεί έσοδα δισεκατομμυρίων πουλώντας έπιπλα, πλακίδια, γεννήτριες, τουαλέτες, βρύσες κ.α.
Ο Ernest Garcia II (Η.Π.Α., νο 246, 8,6 δισ. δολ.) αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Carvana, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τη λήψη δανείων για ΙΧ. Πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, φαίνεται το… κατόρθωμα του Willis Johnson (ΗΠΑ, νο 1.579, 1,9 δισ. δολ.) ιδρυτή της Copart, που ειδικεύεται σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες μεταχειρισμένων και κατεστραμμένων αυτοκινήτων, όπως και του A. Jayson Adair (ΗΠΑ, νο 2.448, 1,1 δισ. δολ.) με ίδιο επιχειρηματικό αντικείμενο ως CEO της Copart.
Η Lucia Borges Maggi (Βραζιλία, νο 350, 6,9 δισ. δολ.), συνιδρύτρια της Andre Maggi Group, είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς… φασολιών στην πατρίδα της, ενώ στις agrobusiness διακρίθηκε και ο Harry Stine (ΗΠΑ, νο 350, 6,9 δισ. δολ.) παραχωρώντας άδειες για τη χρήση μεθόδων γενετικής για την παραγωγή καλαμποκιού και φασολιών σόγιας σε πολυεθνικές όπως οι Monsanto και Syngenta.
Απεντομώσεις, αμερικάνικη βότκα και φούρνοι
Διαφέρουν από τους υπόλοιπους ο επίσης billionaire Gary Rollins (ΗΠΑ, νο 509, 5,3 δισ. δολ.), της Orkin, της μεγαλύτερης επιχείρησης εξουδετέρωσης παρασίτων και απεντομώσεων στην Βόρεια Αμερική, όπως ο Bert Beveridge (ΗΠΑ, νο 637,4,5 δισ. δολ.) Αμερικανός ο οποίος δημιούργησε ένα… ρώσικο ποτό την Tito’s Vodka, ο Zhigang Wu (Κίνα, νο 1.012, 3 δισ. δολ.) της εισηγμένης αλυσίδας φούρνων Shenyang Toly Bread στη Σαγκάη και ο… Ελληνοιταλός πρώην άστεγος πλασιέ John Paul DeJoria (νο 1.096, 2,8 δισ. δολ.) που «έχτισε» μια αυτοκρατορία ειδών κομμωτικής πουλώντας αρχικά σαμπουάν πόρτα-πόρτα.
Συνάδελφοι με τον Wu, ο ευρωπαίος… φούρναρης, ο Louis Le Duff (Γαλλία, νο 1.341, 2,3 δισ. δολ.), που άνοιξε ένα αρτοποιείο-εστιατόριο κάποτε σε χιονοδρομικό κέντρο στο Κεμπέκ και σήμερα μετρά πάνω από 1.250 και ο συμπατριώτης του Francis Holder (νο 2.190, 1,3 δισ. δολ.) της Groupe Holder με 710 αρτοποιεία-καφέ, από τα 18 του μόλις στο επάγγελμα.
Leasing για μοτό, online dating και φώτο-stock
Πολλοί πήραν ένα ρίσκο, άλλοι στηρίχθηκαν σε μια καλή ιδέα. Το ζευγάρι Chuchat Petaumpai και Daonapa Petampai από την Ταϊλάνδη (νο 1.238, 2,5 δις. δολ.) εγκατέλειψε την «σίγουρη» εργασία του σε τράπεζες και έφτιαξε μια επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πάροχο δανείων/ Leasing για μοτοσικλέτες της χώρας τους με 5.800 υποκαταστήματα!
Ξεχωριστό το επίτευγμα και του Ρώσου από την Βρετανία Andrey Andreev (νο 1.513, 2 δισ. δολ.) που πλούτισε «ανεβάζοντας» στο διαδίκτυο 5 online dating sites και apps από το 2004, τα: Mamba, Badoo, Bumble, Chappy και Lumen, το ίδιο και του Jonathan Oringer (ΗΠΑ, νο 1.929, 1,5 δισ. δολ.), ο οποίος με κεφάλαιο 10.000 δολ. «έστησε» την Shutterstock, δημοφιλή πάροχο ενός μεγάλου stock φωτογραφιών.
Διαβάστε ακόμη:
Νέα επένδυση στον τουρισμό: Πολυτελές boutique hotel το Σαράι του Πασά στα Χανιά (pic)
Βασίλης Μπαλούρδος: Τα ΕΛΤΑ μπαίνουν στην εποχή των drones
Ερχεται ο «Big Brother» των ακινήτων – Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι