Η δημιουργία funds από ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες και η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά μέσω διαφόρων σχημάτων με «συμπαίκτες» ανάλογης εμβέλειας, είναι από τις «τάσεις» που επικρατούν στην εποχή –τουλάχιστον τα τελευταία, δύσκολα για την εγχώρια οικονομία, χρόνια. Εγχειρήματα τα οποία παρουσιάζουν, ήδη, έναν πλούσιο απολογισμό, αλλά και πολλές προοπτικές για το μέλλον, στα «επόμενα βήματα» που θα γίνουν μέσα και στο 2021.
Ο φαρμακοβιομήχανος Βασίλης Κάτσος, ο άλλοτε πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με μακρά πορεία στον κλάδο των τροφίμων, αλλά και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ως στελέχη κορυφαίων τραπεζών όπως οι Απόστολος Ταμβακάκης, Νίκος Καραμούζης, Νίκος Νανόπουλος ανήκουν στα «βαριά» ονόματα των Greek funds, μα δεν είναι μόνον αυτοί.
Δίπλα τους υπάρχουν και «δυνατοί» άλλοι Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι προτιμούν συχνά να διατηρήσουν «ανώνυμη» τη συμμετοχή τους σε κάποια από τα σχήματα, χωρίς να αναιρείται η ενεργός συνδρομή τους στα «ανοίγματα» που επιχειρούνται. Τα portfolio …«γεμίζουν», αλλά τα κεφάλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν σταματούν «να αλλάζουν χέρια», το ίδιο και ποσοστά εταιριών (ή ολόκληρες εταιρίες), σε καιρούς που η χρηματοδότηση τους δίνει πολύτιμες «ανάσες».
Με ποια φιλοσοφία κινούνται τα funds των Ελλήνων, που στρέφουν τις επενδυτικές «πυξίδες» τους, ποια τα σχέδια τους, πόσα «καύσιμα» διαθέτουν;
Αναμφίβολα, η δεκαετής οικονομική ύφεση έφερε ευκαιρίες για όσους διέθεταν «ζεστό χρήμα» και ίσως η νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία του COVID-19 φέρνει κι άλλες. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές «κυνηγούν» τις «κόκκινες» επιχειρήσεις (αλλά, αυτές που είναι υγιείς, αναπτύσσονται, εμφανίζουν προοπτική και προσφέρουν υπεραξίες), ή δεν ενδιαφέρονται για νέα projects. Πολλές φορές σε κλάδους που δεν έχουν σχέση με αυτούς όπου οι ίδιοι καθιερώθηκαν στην αγορά…
Στο ραντάρ του Δασκαλόπουλου
Ένας άνθρωπος ο οποίος υπήρξε βασικός μέτοχος και CEO της μεγαλύτερης επιχείρησης τροφίμων στην Ελλάδα επί μια 25ετία (Δέλτα/Vivartia) και πρόεδρος του ΣΕΒ για 8 χρόνια, μόνο σίγουρο είναι πως δεν στερείται η γνώσης και εμπειρίας. Υπό αυτό το «πρίσμα», θεωρείται δύσκολο ως απίθανο να «αστοχήσει» ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στα επενδυτικά του τολμήματα. Κάτι που αποτελεί «καλό οιωνό», αυτόματα για όποια εταιρία μπαίνει στο «ραντάρ» του.
Ο επιχειρηματίας συγκεντρώνει πάλι τα «φώτα» επάνω του, λόγω της δημιουργίας ενός ακόμα fund (μετά την Damma Holdings και το Diorama Ι), το Diorama II.
Η εξαγορά της «Μινέρβα» (με deal 45,1 εκατ. ευρώ, μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία), ερμηνεύθηκε από την αγορά ως μια «νέα αρχή» για την ιστορική ελαιουργεία, αλλά και ως προσωπικό come back του ιδίου στα τρόφιμα, κόντρα σε όσα προέβλεπαν όσοι διαπίστωναν ότι ο κλάδος «απουσίαζε» από τις επενδύσεις του fund Diorama Investments Sicar S.A. (…με πρόεδρο τον επί σειρά ετών CEO της Eurobank Ν.Νανόπουλο, διαχειρίστρια την DECA Investments, anchor investor τον Δ.Δασκαλόπουλο και την υποστήριξη EIF, EBRD, ΕΙΒ).
Σε μια 6ετία (2014-2020) το Diorama, με έδρα το Λουξεμβούργο και κεφάλαια υπό διαχείριση 135 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε στο portfolio του στρατηγικές μειοψηφικές συμμετοχές σε 10 εξωστρεφείς ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις: Atlas Tapes (παραγωγή-εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών), Damavand (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), Akazoo/InternetQ (ψηφιακή μουσική), inapp advertising, Minimob (ψηφιακή διαφήμιση), Adam Pack (συσκευασίες), Axel Accessories (ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ), Viva Wallet Holdings (ηλεκτρονικές πληρωμές), Lariplast (πλαστικά ποτήρια), Μινέρβα (τρόφιμα), PharOS (γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα), ΕΖΑ (ζυθοποιία).
Μόνη εξαίρεση, τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Akazoo στις ΗΠΑ και όσα ακολούθησαν. Γενικά, οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο «γκρουπ» του Diorama Ι εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων-κερδών και πραγματοποιούν επενδύσεις δεκάδων εκατ.
Με την Damma, ο «Mr.Diorama» είχε «μπει» στις ΕΖΑ, Κορρές, Μέγα Γύρος, Sireclab. Το ενδιαφέρον, τώρα, στρέφεται στις επενδύσεις του Diorama II, το οποίο βάζει στο «στόχαστρο» του μεγαλύτερες εταιρίες – και στο εξωτερικό…
Ο Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτηρίζεται απρόβλεπτος. Το επιχειρηματικό του DNA δεν αμφισβητείται, ούτε η οικονομική του επιφάνεια. Απομένει να αποκαλυφθεί ποιες άλλες επιχειρήσεις θα προσδεθούν στο «άρμα» του…
Το επενδυτικό κρεσέντο του Κάτσου
Σε νεαρή ηλικία ο Βασίλης Κάτσος βρέθηκε στο «τιμόνι» μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου της χώρας, της Pharmathen (ιδρυθείσας το 1969), μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Ήξερε ότι για να πετύχει έπρεπε να συνδυάσει την επιστημονική του κατάρτιση με το επιχειρηματικό ένστικτο. Έχοντας «πέσει στα βαθιά» από τα 20 του, κατάφερε αθόρυβα και με σωστή στρατηγική, με «σύμμαχο» την αδελφή του Νέλλη να δημιουργήσουν μια πολυεθνική δύναμη, η οποία το 2015 προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός ξένου «κολοσσού», όπως η BC Partners. Η πώληση ενός πλειοψηφικού ποσοστού της τάξης του 80% έναντι ενός ποσού κοντά στα 500 εκατ. αποτέλεσε, ουσιαστικά, «εφαλτήριο» για τις νέες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Οξυδερκής και διορατικός, διαθέτοντας και τα απαραίτητα κεφάλαια, «έστησε» το family fund VNK Capital, προκειμένου να αδράξει νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Μεγαλύτερη κίνηση του παραμένει η από κοινού με τον Πάνο Γερμανό, μέσω του σχήματος Voxcove Holdings, απόκτηση ποσοστού (10% σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, με «φόντο» το mega project του Ελληνικού.
Στο επενδυτικό «κρεσέντο» του Έλληνα φαρμακοβιομήχανου καταγράφονται πολλά, ακόμα, deals. Όσον αφορά το core αντικείμενο του, «επέστρεψε» στα χέρια του η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα (σε σύμπραξη με τους Περικλή και Πέτρο Bασιλόπουλο και συγχωνεύτηκε με την Innovis), όμως, δεν δίστασε να «απλωθεί» και σε …ξένους κλάδους. Η είσοδος του VNK Capital στα τρόφιμα επιτεύχθηκε με την εξαγορά σημαντικού ποσοστού στην «Παλίρροια», με τον Β.Κάτσο να μην αποκλείει και άλλες κινήσεις στον κλάδο (ενδιαφέρθηκε για τις Μινέρβα, Creta Farms), ενώ, «πάτησε πόδι» στην αγορά του καφέ με την Cafetex, μητρική της αλυσίδας Coffeeway.
Η εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA Medical Health Clinic στη Mύκονο, για την μετατροπή της σε πολυδύναμο ιατρικό κέντρο «σήμανε» την είσοδο του στους τομείς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού.
Στο χαρτοφυλάκιο του έχουν ενταχθεί και το γιότινγκ (First Quality Yachts), τα OTC Healthcare Products (Christou), η Καινοτομία (Kinems, Socital, Flashchat ).
«Ζυγίζει», βέβαια, προσεκτικά κάθε του «βήμα». Επένδυσε π.χ. και… αποεπένδυσε από τον κλάδο των logistics και την Foodling (όπου κατείχε το 25%) όταν διαπιστώθηκαν διαφωνίες με άλλους μετόχους. Παλαιότερα, το deal για την Avis Hellas δεν ευοδώθηκε «λόγω εξωγενών παραγόντων».
Στον επενδυτικό «ορίζοντα» της οικογένειας διατηρούνται νέοι στόχοι στον κλάδο του φαρμάκου, αλλά εσχάτως και της τεχνολογίας…
Οι τραπεζίτες στις «επάλξεις»
Δυο άλλα, πολύ έμπειρα, στελέχη του τραπεζικού κλάδου πιστώνονται τις πρώτες, κινήσεις δυο άλλων ελληνικών funds και προετοιμάζουν μεθοδικά τις αμέσως επόμενες.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης μιλούσε, υπό την ιδιότητα του managing partner, για μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες «κρυμμένες» στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφερόμενος στα σχέδια του EOS Hellenic Renaissance Fund, πριν «πατήσει» το start. Με μια μακρά και επιτυχημένη θητεία σε κορυφαίες θέσεις του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την Lamda Development στο ενεργητικό του, πορεύθηκε εξ’ αρχής με δυο «όπλα»: τα κεφάλαια των 120 εκατ. ευρώ, από τα υψηλότερα για τα ελληνικά δεδομένα σε private equity και έναν «ηγετικό πυρήνα» από ικανά και δοκιμασμένα στελέχη.
Ο σκοπός, σαφής: τα 120 εκατ. θα κατευθυνθούν κατά 50% στην εξαγορά μεριδίων σε εταιρίες τροφίμων και το άλλο 50% σε διάφορους κλάδους, όπως βιομηχανία, fintech, retail, φαρμακευτικά προϊόντα, υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίαση, ενεργειακή απόδοση. Σε διάστημα μερικών μηνών, το fund απέκτησε στις πρώτες του κινήσεις το 17% της Mινέρβα και το 30% της Cosmos Sport, με επενδύσεις 17 εκ. ευρώ.
Η «στόχευση» του fund αφορά εταιρίες που ξεχώρισαν από ένα αρχικό δείγμα 1.000 και μια αξιολόγηση 100 περίπου. Το EOS δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Equi Fund και συγκέντρωσε κεφάλαια από μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (50%) και από συμμετοχές του Eυρωπαϊκού Tαμείου Eπενδύσεων, της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων και της Tράπεζας Eμπορίου και Aνάπτυξης Eυξείνου Πόντου (50%). Υπήρξε, παράλληλα, φημολογία για δεύτερο fund από τον κο Ταμβακάκη…
Το νεοσύστατο σχετικά SMER-emedium Cap με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Eurobank, Νικόλαο Καραμούζη, «λοκάρει» επενδυτικούς στόχους από κλάδους όπως κατεψυγμένα ψαρικά, παραγωγή αυγών, ελαφρά βιομηχανία, τρόφιμα-ποτά, οικοδομικά υλικά, φιλοξενία, δίκτυα λιανικές και χονδρεμπόριο, με αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων πάνω από 100 εκατ. και με έμπειρα στελέχη από την αγορά στην «ομάδα», όπως ο πρώην επικεφαλής του Olympia Group Κώστας Καραφωτάκης και ο Θεόδωρος Μόσχος, που κατείχε κορυφαία θέση στην Ελλάκτωρ.
Tο SMER-emedium Cap έχει στο monitoring του 12 εταιρίες με αναπτυξιακές προοπτικές και τζίρους 10-75 εκατ. οι οποίες χρειάζονται μια στήριξη στην εποχή της πανδημίας, για επενδύσεις από 7 ως 15 εκατ.
Πού επενδύουν οι άλλοι
Κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων, συνολικά, διαχειρίζονται και άλλα ελληνικά funds, ετοιμάζοντας τις δικές τους κινήσεις, όπως είναι τα Elikonos 2 SCA SICAR (Tάκης Σολωμός-Παντελής Παπαγεωργίου), Virtus South European Fund (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου- Angelo Moskov), Dromeus Capital (Αχιλλέας Pισβάς), SouthBridge Europe Mezzanine (Eύη Aνδριανού, Γιώργος Mαυρίδης, Mίλτος Kορνάρος) και Synergia Hellenic Fund IV (ιδιωτικά κεφάλαια).
Το πρώτο «χτύπημα» της χρονιάς ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την είσοδο του 2021, από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR που ανακοίνωσε την 5η του επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ με την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στη Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος Α.Ε. Τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων γύρου στην Ελλάδα, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο και στις ΗΠΑ (New Jersey). Παράγει περίπου 80 κωδικούς προϊόντων με πρόσφατη καινοτομία αυτά χωρίς κρέας (meatless), διαθέσιμα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Μέση Ανατολή.
Το Virtus International Partners του πρώην χρηματιστή και τραπεζίτη Λ. Παπακωνσταντίνου εξαγόρασε -μεταξύ άλλων- το πλειοψηφικό πακέτο της Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη και είναι μέτοχος στην εταρεία αναψυκτικών και tonic Three Cents ενώ έχει επενδύσει από κοινού με ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών στα πολυκαταστήματα Attica.
Το Dromeus Capital εστιάζει στο εμπορικό real estate και είχε πλειοδοτήσει για ακίνητα της Βωβός, ενώ, το SouthBridge Europe Mezzanine έχει τοποθετηθεί σε 8 εταιρίες (Hotel Brain, Cosmos Yachting Hellas, INKAT, Manifest, Arivia, Katikies Group, Alpha Διανομές, Skroutz).
Το Synergia εστιάζει στις επενδύσεις σε εδραιωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων και την δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Σε startup εταιρείες επενδύουν –υπό το Equi fund- τα Marathon VC, Velocity Partners, Metavallon VC και VentureFriends II.
Διαβάστε περισσότερα
Οι εργαζόμενοι της Google συνδικαλίζονται
H Alibaba, ο Τζακ Μα και το όνειρο που έγινε εφιάλτης
Επένδυση – Σκορπιός: «Πράσινο φως» στον Ριμπολόβλεφ για τις VIP σουίτες