«Χιουρέμ». Ετσι αποκαλούν οι εχθροί του τον Καζακστανό ολιγάρχη Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν. Χρησιμοποιούν το όνομα της Οθωμανής σουλτάνας που από παλλακίδα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς εξελίχθηκε σε νόμιμη σύζυγό του και απόλυτη κυρίαρχο του παλατιού, για να καταδείξουν ότι, όπως και αυτή, έτσι και ο Αμπουλγκαζίν είναι ικανός να μεταχειριστεί όλα τα μέσα προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.

Ανεξάρτητα από το αν αυτό αληθεύει ή όχι, η αλήθεια είναι ότι στην υπόθεση της θαλαμηγού «Περσεφόνη» που… μπουρλότιασε την Υδρα, ο Αμπουλγκαζίν κατάφερε αυτό που ήθελε. Αφού το δάσος του νησιού τυλίχτηκε στις φλόγες από τα πυροτεχνήματα του σκάφους που είχαν νοικιάσει ο ίδιος και η παρέα του, το «Περσεφόνη» έπλευσε ολοταχώς προς τη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Και από εκεί, ο Αμπουλγκαζίν και οι προσκεκλημένοι του κατευθύνθηκαν προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ενα ιδιωτικό αεροσκάφος που τους περίμενε αναχώρησε εντός περίπου δύο ωρών για το Καζακστάν.

Προγραμματισμένη πτήση δεν υπήρχε, αλλά, όπως σημειώνει στο «ΘΕΜΑ» πηγή με γνώση της υπόθεσης, «όταν νοικιάζεις ένα γιοτ με 250.000 δολάρια την εβδομάδα, δεν είναι δύσκολο να βρεις ένα learjet αμέσως μόλις το ζητήσεις, αν επείγεσαι». Κατά άλλες πηγές, το αεροσκάφος που τους μετέφερε εσπευσμένα στο Καζακστάν δεν ήταν ναυλωμένο, αλλά ανήκε σε εταιρεία του Αμπουλγκαζίν.

Οι 10 επιβάτες της 53μετρης θαλαμηγού από την οποία -όπως διαπίστωσαν οι Αρχές- ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Υδρα μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων στη διάρκεια πάρτυ πάνω σε αυτή δεν κατέθεσαν σε κανέναν. Το Λιμενικό δήλωσε αναρμόδιο και τα στελέχη της Πυροσβεστικής που ανέβηκαν στη θαλαμηγό προφανώς έπεσαν πάνω στην άρνηση της παρέας των ισχυρών Καζακστανών να καταθέσουν και στον ισχυρισμό τους ότι πρέπει να επιστρέψουν τάχιστα στην Αθήνα για να μη χάσουν την πτήση τους. Η λεπτομέρεια, βέβαια, είναι ότι την πτήση δεν θα την έχαναν, καθώς το ιδιωτικό αεροσκάφος που είχε ναυλωθεί λίγο πριν από αυτούς θα τους περίμενε όσο χρειαζόταν.

Οι ισχυροί επιβαίνοντες

Στην 53μετρη θαλαμηγό επέβαιναν, εκτός του Αμπουλγκαζίν, της συζύγου του Αϊντάν Σουλεϊμένοβα και του ανήλικου γιου τους, το ζεύγος Μπεϊμπέτ και Ουμούτ Σαγιακμέτοβα (ο Μπεϊμπέτ Σαγιακμέτοφ ήταν κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου KMG International NV και η σύζυγός του είναι διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, Halyk Bank) με την ανήλικη κόρη τους, η επικεφαλής fund της χώρας, Ντιάνα Μπαϊτάσοβα, personal assistant της Σουλεϊμένοβα, o Βρετανός ιδιοκτήτης της A.P. Gas and Heating, Ανταμ Τζέιμς Χογκ, το ζεύγος των Πολωνών επιχειρηματιών από τον χώρο του real estate, Oλεγκ και Ανζέλικα Αντρέγιεφ και άλλοι προσκεκλημένοι του Αμπουλγκαζίν και της συζύγου του.

Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν: Ο ολιγάρχης από το Καζακστάν διαθέτει περιουσία που αποτιμάται στα 380 εκατ. δολάρια

 

Αϊντάν Σουλεϊμένοβα: Η σύζυγος του Αμπουλγκαζίν, ιδιοκτήτρια του Arion Group LLP και πρόεδρος φιλανθρωπικού ιδρύματος στην Αστάνα

Η πορεία προς την ολιγαρχία

Η λέξη «ολιγάρχης», όταν χρησιμοποιείται για τον μεγαλοεπιχειρηματία Αμπουλγκαζίν, δεν είναι υπερβολική. Για το 2024 αναδείχθηκε ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος του Καζακστάν, ενώ πέρυσι ήταν ο 18ος επιχειρηματίας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr