Δυο απανωτά deals αθροιστικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών μόλις ημέρων δεν θεωρείται κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ακόμα και για επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Θεόδωρος Φέσσας κατάφερε… να αγοράσει πρώτα το 70% της Μπενρουμπή (11/10/2024), αντίστοιχα, και να πουλήσει λίγο αργότερα το 20% της ACS (21/10/2024) με διαφορά ενός δεκαημέρου, με βάση τις ανακοινώσεις τουλάχιστον, καθώς οι διαπραγματεύσεις αυτού του επιπέδου αυτονόητα θεωρούνται πολύ πιο χρονοβόρες και κανείς «τρίτος» δεν μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς άρχισαν.

Σίγουρο είναι πάντως ότι ο όμιλος Quest βγαίνει, για άλλη μια φορά, κερδισμένος. Με δεδομένο ότι από τις δυο συνεχόμενες συμφωνίες της διοίκησης, προκύπτει θετικό πρόσημο για το ταμείο του, άρα θα ενισχυθεί περισσότερο και η ρευστότητά του με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συναλλαγών.

Τα διαθέσιμα από όλες τις πηγές υπερβαίνουν ήδη το όριο των 300 εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει πώς ότι θελήσει η Quest, διαθέτει τη δυνατότητα να το αποκτήσει και προφανώς εξετάζονται νέες εξαγορές σε υφιστάμενους ή σε νέους τομείς δραστηριοτήτων, στο κατάλληλο timing…

Σε πρώτη φάση, το έσοδο από την πώληση της θυγατρικής στον κλάδο των ταχυμεταφορών ACS προς την GLS αναμένεται να ανέλθει σε 74 εκατ. ευρώ, με τον επενδυτή να αποκτά δικαίωμα (call option) για το υπόλοιπο 80% των μετοχών, είτε στις 31/10/2025, ή στις 30/10/2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους ευρώ 296 εκατομμυρίων, όπως έγινε γνωστό χθες.

Ταυτόχρονα, η εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή κοστολογήθηκε σε ποσό 27,2 εκατ. ευρώ, που ενδεχομένως θα φτάσει έως τα 29,2 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου έτους, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον χρημάτων προς τις μετόχους μειοψηφίας συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας (με δυνατότητα απόκτησης του υπολειπόμενου 30% κατά το 2027).

Δυο διαδοχικές συμφωνίες που… ξεκινούν συνολικά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και υπάρχει περιθώριο να ξεπεράσουν τα 410 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι εάν η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα αγοράς, η Quest Συμμετοχών θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς του 20% των μετοχών της ACS, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού.

Η πλευρά Φέσσα προέρχεται από άλλο ένα εντυπωσιακό deal, ύψους 93 εκατ. ευρώ για την πώληση της Cardlink στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS, στις 28/5/2021, με αγοραστή την γαλλική Worldline με 15πλάσια απόδοση σε σύγκριση με την αρχική επένδυση επί των ιδίων κεφαλαίων σε λιγότερο από μια επταετία και υπεραξία ρεκόρ 87 εκατ. ευρώ!

Εκείνο τον καιρό είχε δρομολογηθεί και η είσοδος της Quest Συμμετοχών στην ΓΕ Δημητρίου με συμμετοχή σε ΑΜΚ περίπου 5 εκατ. ευρώ και budget για την διάσωση και… επανεκκίνηση της εταιρείας κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, που επικυρώθηκε σε Γ.Σ. της 18/7/2022.

Μετά από μια διετία, η ΓΕΔ ήδη έχει εξυγιανθεί, αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις της και πέρασε σε κερδοφορία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την απόσβεση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν για το καθολικό restart της…

Στα «χρυσά» deals που διαχρονικά βοήθησαν για να «χτιστεί» το σημερινό οικοδόμημα του 1,2 δισ. (όσος είναι ο περσινός ετήσιος κύκλος εργασιών του ομίλου Quest, με αυξητική τάση για το σύνολο του 2024) συμπεριλμβάνονται πολλά ακόμα, τα οποία πιστώνονται σε έναν επιχειρηματία ιδιαίτερα ικανό σε αυτό το κομμάτι, τον Θεόδωρο Φέσσα.

Όλα βέβαια πραγματοποιούνται «στην σωστή τιμή». Κι αυτός ήταν ένας βασικός λόγος άλλωστε που δεν προχώρησε η υπόθεση της αλυσίδας Κωτσόβολος (κατέληξε στη ΔΕΗ με αντάλλαγμα 200 εκατ. ευρώ). Το ρίσκο που περιλάμβανε για τον όμιλο Quest μια τέτοια κίνηση, δεν δικαιολογούσε κατά τη διοίκηση μια τόσο ακριβή επένδυση.

Αν γυρίσει κανείς 43 χρόνια πίσω, στα πρώτα βήματα της Info Quest από την ίδρυσή της, το 1981, η αλληλουχία των γεγονότων αποφέρει έναν διψήφιο αριθμό επιτυχημένων συμφωνιών, σε όλους τους κλάδους των δραστηριοτήτων του επί μια 6ετία (2014-2020) προέδρου του ΣΕΒ.

Η πώληση της Q Telecom, πριν από 18 χρόνια, με ένα deal που προκάλεσε πολλές συζητήσεις εκείνο τον καιρό, με το ιλιγγιώδες τίμημα των 330 εκατ. ευρώ και αγοραστή την TIM Ηellas (μετέπειτα Wind και νυν Nova) τον Ιανουάριο του 2006, η Info Quest όχι μόνο μπόρεσε να διαφύγει από τα οικονομικά αδιέξοδά της, αλλά και να αναπτυχθεί ταχύτατα με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της εταιρείες οι οποίες την οδήγησαν στην κορυφή, όπως η «ναυαρχίδα» της στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, Uni Systems. Επιπλέον, πήρε την αντιπροσωπεία της Apple, επένδυσε στην δραστηριότητα της iStorm, δημιούργησε την Quest Energy και πολλά άλλα.

Με την Q Telecom ο κ.Φέσσας επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia και όταν συσσωρεύτηκαν υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ, ο κώδωνας του κινδύνου ήχησε μεν, αλλά ο ίδιος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Σταδιακά λοιπόν στο επιχειρηματικό «άρμα» του βασικού μετόχου του ομίλου Quest προσαρτήθηκαν μετά από ένα σερί εξαγορών, το 1999 η ΑCS Courier, η Uni Systems το 2006, αλλά και το 2009 η Rainbow που είχε τα ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές τεχνολογικά προϊόντα της Apple.

Η Έπαφος, η Intelli Solutions, η Candi και άλλες εξαγορές εταιρειών μικρότερου συγκριτικά μεγέθους προστέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό το μεγάλο σερί της Quest, αν και όσο ανατρέχει κάποιος στο παρελθόν, «ανακαλύπτει» πλήθος εγχειρημάτων.

Στον κλάδο των ακινήτων, με όχημα την BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ο Θεόδωρος Φέσσας κατέγραψε πρόσφατα στο ενεργητικό της το deal για την απορρόφηση της επίσης εισηγμένης ICI της οικογένειας Χαλικιά.

Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη συμφωνία του «Mr.Quest», δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή ίσως ούτε ο ίδιος, αν και οι φήμες ποτέ δεν σταματούν…

Διαβάστε ακόμη:

Η οικογένεια Τσάκου βρήκε την Ιθάκη της – Τουριστικό project 85 εκατ. στο νησί του Οδυσσέα

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Απαντάμε δια έργων στην πρόσκληση για επενδύσεις»

Πυρηνική ενέργεια: Γιατί παραμένει πάνω στο τραπέζι – Ρυθμιστής οι γειτονικές χώρες και οι συμφωνίες για επενδύσεις ή διμερείς συμβάσεις πώλησης 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα