search icon

business stories

Τα καφέ διώχνουν τους ψηφιακούς νομάδες – Πού είναι ανεπιθύμητοι οι σύγχρονοι τηλεργαζόμενοι

Μέτρα για να απομακρύνουν τους ψηφιακούς νομάδες λαμβάνουν καφέ και μπαρ σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις - Η κατάχρηση της φιλοξενίας, η αγένεια και «τα νούμερα που δεν βγαίνουν»

Την ώρα που οι κυβερνήσεις των περισσότερων κρατών της Ευρώπης προσπαθούν να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους ψηφιακούς νομάδες για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών, ορισμένοι κάτοικοι αλλά και επιχειρηματίες φαίνεται ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την «εισβολή» των εργαζομένων με τα λαπτοπ στις περιοχές τους.

Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως στην εκρηκτική άνοδο του κόστους στέγασης, όμως τελευταία εμφανίζεται μία νέα τάση: οι ψηφιακοί νομάδες είναι ανεπιθύμητοι σε μπαρ και καφέ.

Στην Ισπανία, οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται ότι οι ψηφιακοί νομάδες καταλαμβάνουν τραπέζια για ώρες ολόκληρες πληρώνοντας ελάχιστα για κατανάλωση, κάποιες φορές έχοντας παραγγείλει μόλις έναν καφέ.

Μάλιστα μπαρ και καφετέριες στη Βαλένθια, το Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα και τη Βαρκελώνη άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την «κατάληψη» των τραπεζιών τους από τους ψηφιακούς νομάδες.
Κάποια αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν το WiFi για να αποτρέψουν την επίσκεψη των τηλεργαζομένων.
Ορισμένες καφετέριες έχουν αναρτήσει ανακοινώσεις όπου αναφέρουν ότι η τηλεργασία απαγορεύεται τις ώρες αιχμής μεταξύ 8.30 π.μ. και 12.30 μ.μ.

Η Raquel Llanes, ιδιοκτήτρια καφέ στην περιοχή Raval της Βαρκελώνης, υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
«Είχαμε πελάτες που παρήγγειλαν έναν εσπρέσο και κάθονταν για οκτώ ώρες, ανθρώπους που μας ζητούσαν να χαμηλώσουμε τη μουσική για να έχουν τηλεδιασκέψεις και μίτινγκ, πελάτες που έβγαζαν τάπερ για να φάνε», είπε στην τοπική ιστοσελίδα Barcelona Secreta. «Στην αρχή προσαρμόσαμε τον χώρο μας προσθέτοντας πρίζες για να τους εξυπηρετήσουμε, αλλά μετά από δύο χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι τα νούμερα δεν έβγαιναν».

Σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Λυών, το Βερολίνο, η Λισαβόνα και το Μπράιτον πολλά καφέ έχουν απαγορεύσει την χρήση λαπτοπ στον χώρο τους.

«Δεν επιτρέπονται οι υπολογιστές 🚫! Από τη διασφάλιση της φιλικότητας προς τον χρήστη, την έλλειψη χώρου και την απώλεια κερδών, οι ιδιοκτήτες έχουν διάφορους λόγους για να απορρίψουν τους ψηφιακούς νομάδες» γράφει η ιστοσελίδα free press “Le Petit Bulletin” της γαλλικής πόλης Λυών.

Άλλα επιβάλλουν ωριαία χρέωση για την χρήση τους, καθώς -όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες- τα καφέ είναι χώροι χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής και όχι χώροι εργασίας.

«Λόγω μαζικής κατάχρησης, η εργασία με λάπτοπ δεν επιτρέπεται πλέον στο κατάστημά μας. Ευχαριστούμε για την κατανόηση» γράφει πινακίδα σε καφέ στο κέντρο του Παρισιού.

«Είναι σίγουρα μια κακή εικόνα για το καφέ αν περνάς από εκεί και βλέπεις συνέχεια τα ίδια τέσσερα ή πέντε πρόσωπα με τους φορητούς υπολογιστές τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει ή όχι», ανέφερε ιδιοκτήτης καφετέριας σε σχετική συζήτηση στο Reddit.
«Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τα σκουπίδια των σάντουιτς που έχουν αγοράσει από το σούπερ μάρκετ στο τραπέζι για να τα καθαρίζει το προσωπικό», έγραψε ένας υπάλληλος καφέ.

Οδηγίες προς ιδιοκτήτες και ψηφιακούς νομάδες

«Αν οι ψηφιακοί νομάδες θέλουν να εγκατασταθούν στο κατάστημά σας, είναι απολύτως λογικό να τους ζητήσετε να κάνουν αγορές» αναφέρει η γνωστή μπαρίστα Τάνια Νανέτι σε άρθρο του εξειδικευμένου περιοδικού BaristaMagazine, όπου προτείνει λύσεις για το πρόβλημα των ψηφιακών νομάδων.
«Είναι επίσης λογικό να ορίσετε ελάχιστα όρια για το πόσο χρόνο μπορεί κάποιος να εργαστεί στο κατάστημά σας χωρίς να κάνει άλλη αγορά. Αν κάποιος περνάει μόλις 10 λεπτά ελέγχοντας το email του, ένα φλιτζάνι καφές ή ένα αναψυκτικό μπορεί να είναι μια αρκετά μεγάλη αγορά για να δικαιολογήσει την είσοδό του στο Wi-Fi σας.
Αν, ωστόσο, εγκατασταθεί με ένα φορητό υπολογιστή και πρόκειται να περάσει όλο το πρωί στο καφέ σας, είναι επίσης λογικό να ορίσετε ένα ελάχιστο όριο κατανάλωσης, ένα χρονικό όριο ή και τα δύο. Και θα πρέπει να έχετε ειδική σήμανση είτε αναρτημένη είτε διαθέσιμη μέσω ενός κώδικα QR που να δίνει στους πελάτες όλες τις λεπτομέρειες.»

Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο που προκάλεσε την «παρέμβαση» του ινστιτούτου Debrett, ενός βρετανικού θεσμού που για πάνω από 250 χρόνια «διδάσκει» καλούς τρόπους σε Βρετανούς και όχι μόνο.
Σε ειδικό του άρθρο με τίτλο «Κανόνες καφέ για ψηφιακούς νομάδες», η ειδική για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς Λιζ Γουάιζ γράφει: «Οι καφετέριες χρειάζονται κατανάλωση για να βγάλουν κέρδος, γι’ αυτό δεν πρέπει να μετατραπείτε σε “καταληψία τραπεζιού”, ο οποίος πίνει μόνο ένα φλιτζάνι καφέ, ενώ οι άλλοι πελάτες έρχονται και φεύγουν».

Έξοδος από καφέ και πόλεις

Η «έξοδος» των ψηφιακών νομάδων από τα καφέ έρχεται να προστεθεί σε ένα κίνημα που προσπαθεί να τους απομακρύνει από δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις, όπου κατηγορούνται ότι έχουν οδηγήσει το κόστος της στέγασης σε δυσπρόσιτα για τους ντόπιους ύψη.

Τον Ιανουάριο του 2024, η πλατφόρμα «Δικαίωμα στη Στέγαση» οργάνωσε διαμαρτυρία σε 19 πόλεις της Πορτογαλίας απαιτώντας- μεταξύ των άλλων- κατάργηση των προνομίων που παρέχει η πορτογαλική κυβέρνηση στους ψηφιακούς νομάδες, που θεωρούνται εν πολλοίς υπεύθυνοι της οξείας στεγαστικής κρίσης που πλήττει κυρίως την πρωτεύουσας τη Πορτογαλίας, Λισαβόνα.

Στην Ισπανία, οι κάτοικοι σε Μαγιόρκα και Ίμπιζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις αυτό το καλοκαίρι εναντίον των τουριστών και των ψηφιακών νομάδων.

Στη Μαγιόρκα και την Τενερίφη εμφανίστηκαν γκράφιτι που λένε στους τουρίστες και τους ψηφιακούς νομάδες να «πάνε σπίτι τους».

Στην Κόστα ντελ Σολ, ο κάτοικος και ιδιοκτήτης μπαρ Ντάνι Ντρούνκο ξεκίνησε την «πρωτοβουλία με τα αυτοκόλλητα» ενάντια στους ψηφιακούς νομάδες και τους τουρίστες. Σε πολλά ακίνητα υπάρχουν πλέον αυτοκόλλητα που γράφουν συνθήματα όπως «αυτό ήταν κάποτε το σπίτι μου» ή «γυρίστε σπίτι σας».

Διαβάστε ακόμη

Ποσειδώνια 2024: Ανοίγει σήμερα 3/6 τις πύλες της η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση (pic)

Το πόθεν έσχες… ετοιμάστηκε στη Λαγουδέρα, ο Ιβάν ρυθμίζει (από το Ροστόφ), τα σκουπίδια είναι χρυσός (και ο Μυτιλ το ξέρει), πώς θάφτηκε ένα τσεκούρι του πολέμου… 

Ρεύμα: Πονοκέφαλος τιμολογίων ξανά στο ρεύμα – Γιατί επιστρέφει η αβεβαιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version