search icon

business stories

Τα διδάγματα από το Taxibeat

Aρθρο του Απόστολου Αποστολάκη για το "ταξίδι" του με την Taxibeat

της Όλγας Μπαλαφούτη

Όντας επενδυτής, υποστηρικτής και αρκετά εμπλεκόμενος με την Taxibeat από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε μέχρι και την ημέρα που πωλήθηκε, είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού. Η πώληση ήταν μια επιτυχημένη κατάληξη για όλους τους εμπλεκόμενους: ιδρυτές, εργαζόμενους, επενδυτές αλλά και για τον αγοραστή που απέκτησε μία καταπληκτική εταιρεία.

Ετσι ξεκινά, το άρθρο του στο medium.com ο Απόστολος Αποστολάκης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρείν, περιγράφοντας τα διδάγματα που αποκόμισε στο ταξίδι του με την Taxibeat. Ο ίδιος είναι Partner & co-founder του επενδυτικού σχήματος VentureFriends, το οποίο μέχρι σήμερα έχει επενδύσει σε 19 εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας.

Όπως περιγράφει στο άρθρο του, οι άνθρωποι έχουν την τάση να επικεντρώνονται πάντα στο ευτυχισμένο τέλος μιας ιστορίας, θεωρώντας ότι ο δρόμος για μία startup, ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ειδικά στην περίπτωση του Taxibeat, που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία του να βρει κάποιος ταξί, πολλοί θεωρούν ότι ήταν κάτι απλό.

Η διαδρομή των τελευταίων έξι ετών του Taxibeat μόνο εύκολη δεν ήταν, λέει ο κ. Αποστολάκης.

«Το να ιδρύσεις μία διεθνή εταιρεία στην ελληνική σκηνή των startups το 2011 δεν ήταν ένα εύκολο έργο. Πρώτον, δεν υπήρχε καμία σχετική εμπειρία. Ελάχιστες εταιρείες τεχνολογίας, που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, κατάφεραν να επιτύχουν διεθνώς. Η χρηματοδότηση για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν υπήρχαν κονδύλια μέσω Venture Capital, μόνο ελάχιστοι «angel investors» με περιορισμένη χρηματοδοτική ικανότητα να στηρίξουν φιλόδοξους, νέους επιχειρηματίες. Αυτό (ευτυχώς) δεν μας αποθάρρυνε τότε (άγνοια), και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε όσα μάθαμε με το δύσκολο τρόπο, έτσι ώστε οι μελλοντικοί ιδρυτές να μην περάσουν τα ίδια», αναφέρει.

“Το 2013 η Taxibeat έχοντας ήδη φτιάξει ένα δυνατό προϊόν θέλησε μέσω ενός νέου γύρου χρηματοδότησης, να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια (σχεδόν 1 εκατ. Ευρώ) για να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το εγχείρημα αποδείχθηκε πολύ δύσκολο παρόλο που είχε ισχυρή δυναμική ανάπτυξης και το σήμα της γινόταν όλο και πιο αναγνωρίσιμο. Μαζί με τον Νίκο, τον ιδρυτή, έπρεπε να προσεγγίσουμε και να πείσουμε άτομα που είχαν ελάχιστη συμμετοχή σε startups ή άτομα που σκόπευαν να επενδύσουν σε τέτοιες επιχειρήσεις για πρώτη φορά. Μας πήρε 6 μήνες για να συγκεντρώσουμε το κεφάλαιο από 15 διαφορετικούς επενδυτές. Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές μας στον υπόλοιπο κόσμο και με αντίστοιχα προϊόντα συγκέντρωναν δεκάδες εκατομμύρια και μπορούσαν να επεκταθούν γεωγραφικά πολύ πιο γρήγορα.

Το μάθημα εδώ είναι ότι μια νεοσύστατη εταιρεία θα πρέπει να ξέρει ότι η έλλειψη πρόσβασης σε εύκολη και σοβαρή χρηματοδότηση, είναι ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα”.

Σε ό, τι αφορά τη διεθνή επέκταση της εταιρείας ο κ. Αποστολάκης παραδέχεται ότι -μετά την πρώτη και γρήγορη επιτυχία στη Βραζιλία- βιάστηκαν να ανοιχτούν σε πολλές αγορές του εξωτερικού ταυτόχρονα κι αυτό ήταν λάθος. Οι startups, λέει, πρέπει πρώτα να χτίζουν μία δυνατή ομάδα, η οποία θα είναι προετοιμασμένη να απορροφήσει τις όποιες απώλειες πριν εξαπλωθεί σε νέες αγορές.

Όσοι μάλιστα ξεκινούν από μία μικρή αγορά, πρέπει να έχουν υπόψιν, ότι τα σχέδια τους για διεθνή επέκταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να το φοβούνται.

Στην περίπτωση του Taxibeat το προϊόν είχε φανατικούς πελάτες, απέκτησε πολύ ισχυρή δυναμική και για αυτό το λόγο εμφανίζει ακόμη σταθερή ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι κάτι που το καταφέρνουν όμως όλες οι startups. Το marketing αποτελεί σημείο κλειδί ακόμα και για προϊόντα που είναι από μόνα τους επιτυχημένα, επισημαίνει ο Απόστολος Αποστολάκης.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι το Taxibeat αποτελεί μια τεράστια επιτυχία που πρέπει να γιορταστεί καταλλήλως αλλά θα πρέπει επίσης να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις δυσκολίες που συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να προετοιμάσει τους μελλοντικούς startuppers.

Exit mobile version