Ήταν ήδη 22.00 το βράδυ, Οκτώβριος του 2008, όταν ο Αχμάντ Αράς Χεματί, έφτασε στο κέντρο της Αθήνας και κατέβηκε στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. Με μόλις 200 ευρώ στην τσέπη, χωρίς να μιλάει λέξη ελληνικά, χωρίς να έχει ιδέα για την χώρα στην οποία είχε προσγειωθεί μετά το πρώτο του ταξίδι με αεροπλάνο.
«Δεν ήξερα πού να πάω και τι να κάνω, είχα μόνο το χαρτί της υποτροφίας» περιγράφει στο newmoney.
Ο 22χρονος Αφγανός, που ζούσε ως πρόσφυγας στο Ιράν, είχε λάβει υποτροφία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να σπουδάσει στην Ελλάδα, χάρη στον Έλληνα τότε πρέσβη στην Τεχεράνη.
«Δεν ήξερα τίποτα για την Ελλάδα, νόμιζα ότι οι άνθρωποι μιλούσαν αγγλικά» μας είπε. «Μπήκα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία για να ζητήσω δωμάτιο, αλλά μου είπαν ότι ήταν πολύ ακριβό και με έστειλαν στην Ομόνοια. Εκεί βρήκα δωμάτιο και ξεκίνησα να αναζητώ πληροφορίες για τις σπουδές στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε τίποτε στο διαδίκτυο, όλες οι ιστοσελίδες ήταν στα ελληνικά. Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές.»
Πολλές φορές ο Αράς σκέφτηκε να τα παρατήσει και να επιστρέψει στο Ιράν. Όμως, τελικά αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα, έμαθε την γλώσσα και τελείωσε το Τμήμα Πληροφορικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε τέσσερα χρόνια. Όταν ετοίμαζε την πτυχιακή του, αποφάσισε να κάνει κάτι για άλλους ξένους που ίσως ήθελαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
«Νοιώθω την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα μου και ήθελα να της ανταποδώσω το δώρο που μου έκανε, όταν μου έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσω» λέει ο Αράς. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να υπάρχει μία ιστοσελίδα ή μία σελίδα στο facebook στα αγγλικά για τις σπουδές στην Ελλάδα. Συγκέντρωσα πληροφορίες από 65 πανεπιστήμια στην Ελλάδα προσέθεσα πληροφορίες για τα έξοδα διαμονής, για τα ενοίκια, για ότι χρειάζεται ένας φοιτητής. Έδωσα στην ιστοσελίδα το όνομα Study in Greece. »
Study in Greece – η εταιρεία
Έτσι γεννήθηκε η ιστοσελίδα Study in Greece. Την πρωτοβουλία του Αφγανού τελειόφοιτου Αράς «αγκάλιασε» ο καθηγητής του, Χρήστος Μιχαλακέλης και μία μικρή ομάδα στο Χαροκόπειο. Ξεκίνησαν να εμπλουτίζουν το περιεχόμενό της και να πραγματοποιούν τις πρώτες προωθητικές ενέργειες για τη διαφήμιση των ελληνικών πανεπιστημιών στο εξωτερικό.
Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της 102ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπογράφηκε το καταστατικό για την ίδρυση της εταιρείας Study in Greece, που αποτελεί πλέον τον επίσημο φορέα για την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
«Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μέλη της ομάδας και συντονισμένα μπορούμε να επενδύσουμε στην προβολή και στη διεθνοποίηση των ελληνικών ιδρυμάτων» εξηγεί στο newmoney ο αν. Καθηγητης Πληφοροφικής και project manager της Study in Greece , Χρ. Μιχαλακέλης. «Η Ελλάδα πρέπει να μπει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Έχουμε αργήσει πάρα πολύ σε αυτό τον τομέα. Όλες οι γειτονικές μας χώρες επενδύουν εδώ και δεκαετίες στη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων τους. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει ανεβάσει τους ξένους φοιτητές που σπουδάζαν σε τουρκικά ιδρύματα από 30.000 σε 230.000.»
Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης
Στην Ελλάδα, προσφέρεται μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά (περίπου 160), ωστόσο οι προπτυχιακές σπουδές στην αγγλική γλώσσα είναι ελάχιστες: δύο προγράμματα Ιατρικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένα πρόγραμμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Αρχαίας Ελλάδας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επίσης, μικρή είναι η προσφορά σε θερινά σχολεία, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο εξωτερικό, καθώς συνδυάζουν τη δυνατότητα σπουδών με επίσκεψη σε μία ξένη χώρα και με ελεγχόμενο κόστος.
«Για τις προπτυχιακές σπουδές ιατρικής στο ΑΠΘ κατατέθηκαν πάνω από 2.000 αιτήσεις για 60 θέσεις. Αυτό λειτούργησε ως “big bang” για την ανάπτυξη και άλλων προγραμμάτων. Χρειαζόμαστε περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα κυρίως στις σπουδές «που βρίσκουν δουλειά», δηλαδή στις οικονομικές επιστήμες, σε πληροφορική, ιατρική και νέες τεχνολογίες. Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερα θερινά σχολεία και φέτος πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντική προσφορά» σημειώνει ο Χρ. Μιχαλακέλης.
Σήμερα, στην Ελλάδα φοιτούν περίπου 5.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ανά έτος σπουδών.
Ωστόσο, τα περιθώρια προσέλκυσης ξένων φοιτητών στην Ελλάδα είναι μεγάλα, γεγονός που μπορεί να φέρει «ντόμινο» θετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία. Τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων:
- ισχυρό brand name της χώρας. Η Ελλάδα έχει διεθνή φήμη χάρη στη φυσική της ομορφιά, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της
- καλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημιακών σχολών
- άρτιο διδακτικό προσωπικό, με πλούσιο ερευνητικό έργο
- χαμηλό κόστος σπουδών. Στην Ελλάδα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στοιχίζει περίπου 5.000-6.000 ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο στην Ιταλία κοστίζει 10.000-12.0000 ευρώ.
- στρατηγική θέση της χώρας, στο σταυροδρόμι Ευρώπης- Ασίας
«Κατά την γνώμη μου, η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για σπουδές» τονίζει ο Αράς «προσφέρει δωρεάν προγράμματα σίτισης, στέγασης και φοιτητικό πάσο, αλλά και δωρεάν βιβλία. Είναι λίγες οι χώρες στην Ευρώπη που δίνουν τόσες πολλές δυνατότητες για σπουδές.
Τώρα που οι Ταλιμπαν βρίσκονται και πάλι στην εξουσία στο Αφγανιστάν και δεν αφήνουν τα κορίτσια να σπουδάζουν, έχω όνειρο να βοηθήσω όσο μπορώ τις κοπέλες στο Αφγανιστάν να έρθουν για να συνεχίσουν της σπουδές τους στην Ελλάδα, όπως έκανα και εγώ» καταλήγει ο Αράς που σήμερα ζει στη Σουηδία και συνεργάζεται με ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων.
Τα «αγκάθια»
Στόχος του Study in Greece είναι να πολλαπλασιάσει την ελληνική παρουσία στις διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις, με τρόπο οργανωμένο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι μεμονωμένες αποστολές των πανεπιστημίων έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα. Η διεθνής προβολή είναι δαπανηρή υπόθεση, αφού ο χώρος είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός.
«Για παράδειγμα στη NAFSA των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση εκπαίδευσης, η ενοικίαση ενός χώρου 10 τμ κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ, και αυτό χωρίς το κόστος για το στήσιμο του περιπτέρου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το Study in Greece μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να συνεχιστούν και να αυξηθούν οι δράσεις προβολής των πανεπιστημίων» αναφέρει ο Χρ. Μιχαλακέλης.
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να λύσει ο φορέας:
- η στέγαση των ξένων φοιτητών. Οι εστίες – όπου και όπως υπάρχουν στις ελληνικές πανεπιστημιουπόλεις- δεν είναι διαθέσιμες για ξένους φοιτητές και οι αρχές δεν μπορούν να ζητήσουν ενοίκιο για την στέγαση των φοιτητών
- η έλλειψη υποτροφιών για ξένους φοιτητές.
«Ο φοιτητής εξετάζει τρία πράγματα: τι θα σπουδάσω, πού θα μείνω, υπάρχουν υποτροφίες; Στο κομμάτι της στέγασης προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες που θα διαμορφώσουν κατάλληλα χώρους κατοικιών για να φιλοξενήσουν φοιτητές. Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά έχει ξεκινήσει. Στον τομέα των υποτροφιών η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό, γιατί οι άλλες χώρες παρέχουν σειρά δυνατοτήτων στήριξης των φοιτητών. Εμείς προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε κεφάλαια με fundraising από την ομογένεια, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλους σχετικούς οργανισμούς, σε συνεργασίαι και με το ΙΚΥ» λέει ο Χρ. Μιχαλακέλης.
Διαβάστε ακόμη
Σαρωτικές αλλαγές στο νερό – Τέλος στις σταθερές χρεώσεις για τους λογαριασμούς ύδρευσης
Στροφή των δανειοληπτών σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο