Στα έργα τέχνης που συνεχίζουν μέχρι και τώρα να επενδύουν οι Ρώσοι μεγιστάνες ψάχνοντας τρόπο να κινήσουν τα χρήματα τους κόντρα στις κυρώσεις στρέφονται οι Ουκρανοί, στην προσπάθεια τους να εντείνουν την οικονομική πίεση που ασκείται προς τη Ρωσία και τους πλουσιότερους πολίτες της από την έναρξη του πολέμου.
Για το σκοπό αυτό ακριβώς το Κίεβο δημιούργησε μια πλατφόρμα αναζήτησης που ειδικεύεται ακριβώς στα έργα τέχνης και στα πολύτιμα αντικείμενα που συνεχίζουν να αγοράζουν ή και να πουλάνε οι Ρώσοι και οι εταιρείες τους, κυρίως μέσω δημοπρασιών. Όπως επισημαίνεται, για τους ολιγάρχες εξακολουθεί να είναι πολύ εύκολο να κινήσουν, να κρύψουν και να… ξεπλύνουν χρήματα μέσω των έργων τέχνης, παρά το πλήθος των κυρώσεων εναντίον τους.
Η πλατφόρμα NACP (National Agency on Corruption Prevention) περιλαμβάνει ήδη τουλάχιστον 300 έργα, πίνακες, γλυπτά και έτερα συλλεκτικά αντικείμενα που έχουν αγοράσει ή και πουλήσει οι Ρώσοι super rich, τα τελευταία χρόνια. Η εκτιμώμενη αξία των έργων αυτών που έχουν εντοπιστεί ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, αν και η λίστα διευρύνεται συνεχώς.
Στόχος είναι οι ειδικοί του κλάδου και οι έτεροι επίδοξοι αγοραστές συλλέκτες να μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες διασταυρώσεις για τον έλεγχο των στοιχείων των έργων, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν διευκολύνουν τυχόν συναλλαγές από άτομα που βρίσκονται στις διεθνείς «μαύρες λίστες» των κυρώσεων.
Είναι, άλλωστε, γνωστό πως έργα τέχνης είναι πολύ ευκολότερο να αγοραστούν και να πουληθούν διασυνοριακά, χωρίς να υποπέσουν στην αντίληψη των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων των κυρώσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ανάμεσα στους συλλέκτες που η ουκρανική πλατφόρμα κατονομάζει είναι ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που θεωρείται ότι έχει αποκτήσει αρκετά μοναδικά κομμάτια τα τελευταία χρόνια, εκτιμώμενης αξίας 163,9 εκατ. δολαρίων, όπως έργα του Φράνσις Μπέικον, του Αλμπέρτο Τζιακομέτι και του Ιλια Καμπάκοφ.
Επίσης κατονομάζεται ο δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ως αγοραστής του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Salvator Mundi» («Σωτήρας του Κόσμου»), ο οποίος πάντως έκτοτε «άλλαξε χέρια», καθώς και ο στενός σύμμαχος του Πούτιν και συνιδρυτής της πολυεθνικής Alfa Group, Μάικλ Φρίντμαν ως αγοραστής του περίφημου πορτρέτου της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ, το 2013.
Στη λίστα βρίσκονται επίσης και πρόσωπα που ανήκουν στη ρωσική ελίτ, αλλά όχι στον επιχειρηματικό χώρο, όπως ο ράπερ Τιμούρ Γιουνούσοβ (Timati).
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργάνου της Financial Action Task Force, το 2021 και πριν δηλαδή τον πόλεμο, η αξία των αγοροπωλησιών πολύτιμων αντικειμένων τέχνης και πολιτισμού έφτασε παγκοσμίως τα 65,1 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι ανέβηκε περαιτέρω από πέρυσι, λόγω του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η FATC υποστηρίζει ότι οι πίνακες, τα γλυπτά και τα κοσμήματα είναι ιδανικά αντικείμενα για την παράκαμψη των κυρώσεων, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες μπορούν πολύ εύκολα να κρύψουν και να ξεπλύνουν χρήματα μέσω της αγοράς και πώλησης τους.
Διαβάστε ακόμη
Πού και γιατί ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Ισπανοί στην Ελλάδα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ