Η ζωή του Στιβ Βόζνιακ, ενός Αμερικανού μηχανικού υπολογιστών και εφευρέτη, άλλαξε, όταν μαζί με τον Στιβ Τζομπς, ίδρυσαν την Apple Inc. και έφεραν την επανάσταση στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο «Woz», όπως είναι ευρέως γνωστός, γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1950 στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Από μικρή ηλικία, είχε εκδηλώσει το πάθος του για την τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μάλιστα, όταν ήταν μόλις, 13 ετών δημιούργησε τον πρώτο του υπολογιστή.

Το 1969, αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder για hacking στα συστήματα υπολογιστών. Αργότερα, γράφτηκε στο Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, πριν τα παρατήσει για να αφοσιωθεί στην καριέρα του. Τελικά, το 1976, Βόζνιακ και Τζομπς συνίδρυσαν την Apple. Μαζί τους ήταν και ο Ρόναλντ Γουέιν, ο οποίος κατείχε το 10% της εταιρείας για περίπου 12 ημέρες, προτού πουλήσει το μερίδιό του πίσω στους δύο έναντι 800 δολαρίων.

Ο Βόζνιακ σχεδίασε και κατασκεύασε τον Apple I και τον Apple II, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους επιτυχημένους προσωπικούς υπολογιστές και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της Apple. Ο Apple II έγινε πολύ δημοφιλής και βοήθησε την Apple να αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως.

Ο ίδιος άφησε τα καθήκοντά του στην Apple το 1985, αλλά παρέμεινε τυπικά συνδεδεμένος με την εταιρεία. Ίδρυσε ή συμμετείχε σε διάφορες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως την CL 9, η οποία ανέπτυξε το πρώτο προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο. Ασχολήθηκε επίσης, με τη φιλανθρωπία και την εκπαίδευση, προσφέροντας δωρεές και στηρίζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ο «Woz» είναι ο μόνος από τους τρεις που εξακολουθεί να εργάζεται στην Apple – τουλάχιστον σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn. Στην πραγματικότητα, σήμερα, ο ρόλος του στην Apple, είναι μόνο τυπικός και πλέον, αφιερώνει τον χρόνο του κυρίως, σε δημόσιες εμφανίσεις. Παράλληλα ασχολείται με την εταιρεία δεδομένων δορυφόρων Privateer, και είναι κριτής και επενδυτής στο τηλεοπτικό σόου «Unicorn Hunters».

Πρόσφατα, μάλιστα, μίλησε και στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder – από το οποίο είχε αποβληθεί όταν ακόμη ήταν νέος και αποκάλυψε πως, στο τέλος της ζωής του, δεν θα μετρήσει την ευτυχία του από το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης της Apple ή από την προσωπική του αξία.

Αντ’ αυτού, ο 73χρονος συνιδρυτής της Apple, θα ήθελε να θα θυμάται τα αστεία, που έλεγε και τα γέλια που μοιράστηκε με την οικογένεια και τους φίλους του — και θέλει οι άλλοι να κάνουν το ίδιο. «Αποφάσισα ότι η ζωή για μένα δεν ήταν θέμα επιτευγμάτων. Ήταν θέμα ευτυχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το CNBC.

Πόσο αξίζει σήμερα, ο συνιδρυτής της Apple

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καθαρή αξία του Βόζνιακ εκτιμάται στα 140 εκατομμύρια δολάρια. Ένα πράγμα είναι σίγουρο – ο επιχειρηματίας θα ήταν ακόμη πλουσιότερος, αν είχε διατηρήσει τις μετοχές της Apple. 

Προτού, η Apple γίνει δημόσια εταιρεία στο τέλος του 1980, ο Βόζνιακ κατείχε περίπου το 8,7% των μετοχών της εταιρείας. Δεδομένου ότι ο Ceo της εταιρείας, Στιβ Τζομπς αρνήθηκε να δώσει δικαιώματα προαίρεσης μετοχών στους υπαλλήλους πριν από το IPO, ο Βόζνιακ αποφάσισε να δώσει μέρος της δικής του συμμετοχής στους συναδέλφους του πριν οι μετοχές γίνουν δημόσιες.

Όταν πραγματοποιήθηκε η IPO, το μερίδιο του Woz στην εταιρεία ήταν περίπου 7%, κατείχε δηλαδή, περίπου 3.989 εκατομμύρια μετοχές, οι οποίες θα άξιζαν σχεδόν 87.758.000 δολάρια στην τιμή IPO της Apple των 22 δολαρίων, ανά μετοχή. Στις αρχές του 1985, ο Woz αποχώρησε οριστικά από την εταιρεία και πούλησε τις περισσότερες από τις μετοχές του, δηλώνοντας ότι η εταιρεία «πήγαινε προς τη λάθος κατεύθυνση τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ένα μερίδιο 7% στην Apple τον Ιανουάριο του 1985, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν περίπου στα 29 δολάρια ανά μετοχή, θα άξιζε περίπου 115.681.000 δολάρια, οπότε αυτό είναι πιθανόν το ποσό που άξιζε ο Woz μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, τον Μάιο του 2024, ένα μερίδιο 7% στην Apple θα άξιζε 203,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν είχε διατηρήσει το μερίδιό του από το 1980 στην Apple, αυτό το ποσό θα έκανε τον Βόζνιακ τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο μετά τον Μπερνάρ Αρνό και θα ήταν πλουσιότερος από τους Μπέζος, Μασκ και Ζάκερμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Ηλεκτρονική Αθηνών: 8 χρόνια μετά το «κανόνι» νέο σφυρί για κατάστημά της (pics)

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ