Ο Στιβ Τζομπς, o CEO της Apple που συνέδεσε το όνομά του μεταξύ άλλων με τη δημιουργία του κολοσσού της Apple και τη νέα εποχή των smartphones, πέθανε μία μέρα σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια.
Ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον εαυτό του τυχερό. «Ήμουν τυχερός – πολύ νωρίς ανακάλυψα τι ήθελα να κάνω στη ζωή. Ο Woz κι εγώ ξεκινήσαμε την Apple στο γκαράζ του σπιτιού των δικών μου, όταν εγώ ήμουν 20 χρόνων. Δουλέψαμε σκληρά και σε 10 χρόνια η Apple είχε αναπτυχθεί από μια δουλειά που την κάνανε δύο άνθρωποι μέσα σε ένα γκαράζ σπιτιού σε μια εταιρεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους».
Δημοσίευμα του Forbes τον είχε αποκαλέσει πολύ σκληρό αφεντικό. «Άδικο, κακότροπο, βασανιστικό», έγραψε κάποτε το περιοδικό. Τον κατέταξε ως ένα από τα σκληρότερα αφεντικά που έχουν περάσει ποτέ από τον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα ο Τζομπς δεν δίσταζε να απολύσει άτομα χωρίς να πληρώσει αποζημιώσεις, όπως στην περίπτωση των περικοπών στην Pixar. Όπως δεν δίστασε να «πουλήσει» τον φίλο του και συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόζνιακ, όταν ξεκινούσαν μαζί δουλεύοντας για την Atari, για να εισπράξει το bonus ενός project μόνο για τον εαυτό του.
Ο Στιβ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που «συνέλαβαν» την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Ο Στιβ Τζομπς ήταν ο «μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής»
Εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα όπως το ipod, το iphone ή το ipad. Προϊόντα που δεν είναι απλώς συσκευές, ή gadgets αλλά από πολλούς θεωρούνται κάτι σαν αντικείμενα τέχνης. Ορισμένοι τα βλέπουν ακόμα και σαν σύμβολα status. Oι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν σαν εργαλεία τα οποία είναι ταυτισμένα απολύτως με καθημερινές συνήθειες. Μια κανονική προέκταση του χεριού τους.
Η μάχη του με τον καρκίνο και ο θάνατός του
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας από τον Οκτώβριο του 2003.
Για 9 μήνες μετά την διάγνωσή του αρνήθηκε τις θεραπείες των γιατρών και κατέφυγε σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι και η καθυστέρηση της ιατρικής θεραπείας ήταν οι λόγοι σύμφωνα με πολλούς γιατρούς οι οποίοι οδήγησαν στον πρόωρο θάνατό του καθώς το είδος του καρκίνου που είχε ήταν θεραπεύσιμο. Τελικά ο Τζομπς εγχειρίστηκε επιτυχημένα τον Ιούλιο του 2004.
Τον Ιανουάριο του 2006 ωστόσο ο καρκίνος επέστρεψε. Το γεγονός έμεινε καλά κρυμμένο και το γνώριζαν μόνο η γυναίκα του και οι γιατροί του.
Τον Ιανουάριο του 2009 ο Τζομπς ανακοίνωσε στο εσωτερικό της Apple ότι θα χρειαστεί να λείψει για κάποιο διάστημα «καθώς τα προβλήματα υγείας του είναι πιο περίπλοκα από ό,τι νόμιζε».
Τον Απρίλιο του 2009 ο Τζομπς έκανε μεταμόσχευση συκωτιού, η οποία ήταν επιτυχημένη.
Στις 24 Αυγούστου του 2011 θα έρθει η παραίτησή του με την υγεία του να έχει παρουσιάσει επιδείνωση. Το τέλος ήρθε σαν σήμερα στις 5 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 3:00 το μεσημέρι στην Καλιφόρνια.
Ο θάνατός του σόκαρε τον κόσμο καθώς δεν ήταν γνωστό το πόσο είχε επιδεινωθεί η υγεία του και ο ίδιος με την εταιρία του ήταν το «πρώτο όνομα» στην τεχνολογία. Ο συσχετισμός της επαγγελματικής του καριέρας η οποία βρισκόταν στην κορυφή εκείνη τη περίοδο με την κατάσταση της υγείας του έδωσε έναν τόνο τραγικότητας στον θάνατό του στα όρια της… τραγικής ειρωνείας!
Διαβάστε ακόμα
Πιο νωρίς από ποτέ οι κρατήσεις για Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις – Έκπληξη ο κορυφαίος προορισμός