search icon

business stories

Στις λάσπες της Θεσσαλίας κινδυνεύει η προσπάθεια ανάτασης της ΕΨΑ

Το πλήγμα και οι παράγοντες που απειλούν να εκτροχιάσουν το σχέδιο Καραμούζη – Οι «τρύπες» που φανερώθηκαν με τις οικονομικές καταστάσεις και οι οποίες επέσπευσαν τη λύση του νέου βασικού μετόχου

Η καταστροφή στη Μαγνησία και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας ήρθε τη χειρότερη στιγμή για την ΕΨΑ. Η ιστορική εταιρεία εμφιάλωσης στην Αγριά του Βόλου μπορεί να απέφυγε τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν άλλες θεσσαλικές βιομηχανίες στις υποδομές και τα αποθέματά τους από τους τόνους νερού και λάσπης, εν τούτοις κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τις προσπάθειες που κάνει για την ανάτασής της.

Μία προσπάθεια που συνοδεύτηκε από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος με την ανάληψη της πλειοψηφίας των μετοχών από το fund SMERemediumCAP υπό τον κ. Νίκο Καραμούζη και από μία κεφαλαιακή ένεση στις αρχές του καλοκαιριού συνολικού ύψους περίπου 3,2 εκατ. ευρώ από τους νέους (Αγριά Εμπορική ΑΕ) και παλαιούς μετόχους (Βίκος ΑΕ) της εταιρείας στις αρχές του καλοκαιριού. Η τελευταία ήταν απαραίτητη προκειμένου να κλείσουν σημαντικές «τρύπες» και η ιστορική εταιρεία αναψυκτικών να αποκτήσει ευελιξία, καθώς η νέα διοίκηση υπό την προεδρία του στελέχους του SMERemediumCap και γνωστού από τη θητεία του στον όμιλο Olympia κ. Κώστα Καραφωτάκη (σσ ο κ. Μιχάλης Τσαούτος διατηρεί τη θέση του Αντιπροέδρου, η Πένυ Τσαούτου της διευθύνουσας συμβούλου και ως μέλη συμμετέχουν στο ΔΣ από την πλευρά του fund επίσης οι κ.κ. Νίκος Καραμούζης και Χρήστος Ζορμπάς).

Ωστόσο το πλήγμα στην περιοχή του Πηλίου αλλά και σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας όπου οι καταστροφές ήταν πρωτοφανείς, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ταλαιπωρημένη εταιρεία καθώς αφενός η καταστροφή αφορά το ζωτικό της χώρο, τη Μαγνησία και τους όμορους νομούς, εκεί δηλαδή που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό και έχει μεγάλα μερίδια πωλήσεων όχι μόνο στη λιανική αλλά και στο HORECA, το οποίο φυσικά έχει σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί.

Γεγονός που αναμένεται να περιορίσει, όπως φαίνεται, την εντυπωσιακή αύξηση, άνω του 30%, των πωλήσεων κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, την οποία αναφέρει η ΕΨΑ στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 που κοινοποίησε χθες

«Στον τοµέα των πωλήσεων, σε σύγκριση µε το α΄ εξάµηνο του 2022, παρατηρούµε αύξηση πάνω από 30%, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται βάσιµες ελπίδες για θετικά λειτουργικά αποτελέσµατα στο τέλος της χρήσης, µε τη προϋπόθεση φυσικά διατήρησης της αυξητικής αυτής τάσης των πωλήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση.

Βέβαια σε ένα σημαντικό βαθμό η αύξηση αυτή συνδέεται και με τη συμφωνία που έκλεισε φέτος η ΕΨΑ με την Pepsico για την παραγωγή κάποιων κωδικών της ΗΒΗ στο εργοστάσιο της. Κάτι που δίνει στην εταιρεία τη σιγουριά των βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών σε σχέση με την περυσινή, ιδιαίτερα άσχημη, χρονιά που συνοδεύτηκε με σημαντικές ζημιές για την εταιρεία και οδήγησε στη λύση του νέου επενδυτή.

Ζημιές

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών το 2022 αυξήθηκε κατά 16,81% φθάνοντας τα 10,71 εκατ. ευρώ, από 9,16 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, όμως η αύξηση του κόστους των πωλήσεων, λόγω της κατακόρυφης ανόδου των πρώτων και δευτερευουσών υλών, έφθασε το 23,78% και παράλληλα η αύξηση των δαπανών προώθησης πωλήσεων έφθασε το 28,32% επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν ζημιογόνο. Η ζημιά προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ήταν στα 705 χιλ. ευρώ περίπου, οδηγώντας τον δείκτη ebitda και πάλι σε αρνητικό πρόσημο, και οι ζημιές μετά τους φόρους ήταν 1,67 εκατ. ευρώ, από περίπου 355 χιλ. ευρώ το 2021, φουσκώνοντας τις συσσωρευμένες ζημιές από τις παρελθούσες χρήσεις στο σύνολο των 6,95 εκατ. ευρώ!

Τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ισοδύναμα τους στη λήξη της περυσινής χρήσης ήταν στα 261 χιλ. ευρώ περίπου, οι συνολικές υποχρεώσεις είχαν αυξηθεί στα 11,55 εκατ. ευρώ, και το σύνολο της καθαρής θέσης είχε περιοριστεί στο 1,16 εκατ. ευρώ, από 2,54 εκατ. ευρώ που ήταν έναν χρόνο πριν.

Οι εμπορικές απαιτήσεις

Από εκεί και έπειτα υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια ανάτασης της εταιρείας. Κι αυτό είναι η ροή είσπραξης των εμπορικών απαιτήσεων που στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είχαν αυξηθεί στα 3,34 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο τρόπος αποτύπωσης των εμπορικών απαιτήσεων στον ισολογισμό οδήγησε τον ορκωτό λογιστή να κάνει σχετική σημείωση στις οικονομικές καταστάσεις προβάλλοντας το ως λόγο για τον οποίο τηρεί επιφύλαξη γι αυτές.

Συγκεκριμένα ο ορκωτός αναφέρει: «Από τον έλεγχό µας προέκυψε ότι στις εµπορικές απαιτήσεις από πελάτες και λοιπές απαιτήσεις περιλαµβάνονται απαιτήσεις σε καθυστέρηση από προηγούµενες χρήσεις καθώς και επισφαλείς – επίδικες απαιτήσεις, συνολικού ποσού ευρώ 2.460.000,00 (2021: ευρώ 2.400.000,00). Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει διενεργηθεί αποµείωση επί των απαιτήσεων αυτών, κατά την εκτίµησή µας ποσού ευρώ 1.860.000,00 (2021: ευρώ 1.770.000,00). Λόγω του γεγονότος αυτού η αξία των εµπορικών απαιτήσεων από πελάτες και λοιπών απαιτήσεων και τα ίδια κεφάλαια εµφανίζονται αυξηµένα κατά ποσό ευρώ 1.860.000,00 (2021: ευρώ: 1.770.000,00), και τα αποτελέσµατα της τρέχουσας χρήσης αυξηµένα κατά ποσό ευρώ 90.000,00 (2021: ευρώ 0,00) και των προηγούµενων χρήσεων αυξηµένα κατά ποσό ευρώ 1.770.000,00 (2021: ευρώ 1.770.000,00), αντίστοιχα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης

Ο Κικίλιας και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του Bob (του μάστορα), το παρεάκι της κονόμας και ο Ιρλανδός γαιοκτήμων του Πόρτο Χέλι 

Τράπεζες: Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τα… μίνι μορατόρια της κακοκαιρίας Daniel

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version