Αμερικανός επενδυτής με ιστορικό συναλλαγών στη Ρωσία ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να του επιτρέψει να υποβάλει προσφορά για τον αγωγό Nord Stream 2, εάν αυτός βγει σε δημοπρασία στο πλαίσιο ελβετικής διαδικασίας πτώχευσης.
Ο Στίφεν Π. Λίντς πέρασε δύο δεκαετίες κάνοντας επιχειρήσεις στη Μόσχα και τώρα θέλει να αγοράσει τον αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Ρωσία στη Γερμανία. Έχει υποστηρίξει σε Αμερικανούς αξιωματούχους και νομοθέτες ότι η αμερικανική ιδιοκτησία του αγωγού θα προσφέρει μοχλό πίεσης σε τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και θα εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ΗΠΑ.
«Η ουσία είναι αυτή: Πρόκειται για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά για τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό έλεγχο του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού για το υπόλοιπο της εποχής των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Λιντς σε μια σπάνια συνέντευξη.
Ο επενδυτής, ο οποίος ζει στο Μαϊάμι και ήταν μεγάλος χορηγός της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, έχει πει στον κόσμο ότι «θέλει να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος που δεν έχετε ακούσει ποτέ», αλλά το τολμηρό σχέδιό του θα ωθήσει τον πρώην εθελοντή του Σώματος Ειρήνης στη δημόσια θέα.
Ο Λιντε ζήτησε άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επιστολή που έγραψαν οι δικηγόροι του στην WilmerHale και την οποία είδε η Wall Street Journal. Η άδεια θα του επέτρεπε να διαπραγματευτεί για τον αγωγό με οντότητες που υπόκεινται επί του παρόντος σε κυρώσεις των Η.Π.Α. Η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχει προθεσμία τον Ιανουάριο στην ελβετική διαδικασία πτώχευσης για τον Nord Stream 2 είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος του -κάτι που σύμφωνα με την επιστολή είναι απίθανο- είτε να αντιμετωπίσει την εκκαθάριση. Ο Λιντς υποστηρίζει ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος θα είναι δελεαστικό τόσο για τη Ρωσία όσο και για τους πρώην πελάτες της στη Γερμανία και την Ευρώπη να ενεργοποιήσουν τον αγωγό, ανεξάρτητα από το ποιος τον κατέχει.
Ο Λιντς πιστεύει ότι μπορεί να αγοράσει τον Nord Stream 2, ο οποίος έχει αποτιμηθεί σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Έχει πει ότι πολλοί επενδυτές δεν θα υποβάλουν προσφορά λόγω της πολύπλοκης γεωπολιτικής που συνδέεται με τον αγωγό, και οι άλλοι πλειοδότες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν Ρώσους πληρεξούσιους, κινεζικές οντότητες ή άλλους που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Επιχειρηματίες και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι με εμπειρία στη Ρωσία δήλωσαν ότι το σχέδιο του Λιντς αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, αλλά θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαπραγμάτευση της ειρήνης στην Ουκρανία μόλις ο Τραμπ αναλάβει το αξίωμα.
Ο 57χρονος Λιντς έζησε στη Μόσχα για δύο δεκαετίες, παραμένοντας εκεί μετά την αποχώρηση πολλών ξένων, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εδραίωνε την εξουσία. Ο Λιντς, ο σύζυγός του και τα παιδιά τους μετακόμισαν στο Μαϊάμι το 2019, λόγω της ανησυχίας για το κοινωνικό περιβάλλον της Μόσχας και τις αυξανόμενες προκλήσεις για τους Αμερικανούς πολίτες να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, καθώς οι κυρώσεις αυστηροποιούνται, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Ο Lee Wolosky, πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν και φίλος του Λιντς, δήλωσε ότι η πρότασή του να διαπραγματευτεί την αγορά του Nord Stream 2 είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε αυτό», δήλωσε ο Wolosky, ο οποίος είναι συμπρόεδρος του τμήματος δικαστικών υποθέσεων της Jenner & Block. «Το υπόβαθρό του ως Αμερικανός επενδυτής που έχει πλοηγηθεί επιδέξια στη Ρωσία τον καθιστά κατάλληλο για να ηγηθεί της προσπάθειας».
Διαβάστε ακόμη
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000 (γράφημα)
Κτηματολόγιο: Μηνυτήρια αναφορά για κύκλωμα χρησικτησίας στα νησιά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα