Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα της Starbucks για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ανακοινώνοντας μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση στις πωλήσεις προσφέροντας έτσι μια πρώτη ένδειξη ότι η αλυσίδα καφέ, που αντιμετώπισε προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ωφελήθηκε από τις πρώτες προσπάθειες του νέου CEO, Μπράιαν Νίκολ, να αναζωογονήσει τη ζήτηση.
Από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Νίκολ τον περασμένο Αύγουστο, οι μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά σχεδόν 30%. Ωστόσο, ο Νίκολ τονίζει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και, σε δηλώσεις του στο Reuters, σημείωσε: «Έχουμε μια κρίσιμη χρονιά μπροστά μας και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να επιστρέψουμε την εταιρεία εκεί που αξίζει».
Στόχος του νέου CEO είναι να απλοποιήσει το μενού, να επαναφέρει τα κεραμικά φλιτζάνια, να προσφέρει refill και να εισάγει μπάρες με διαφορετικά καρυκεύματα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μειώσει τους χρόνους αναμονής στα καταστήματα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι το υπάρχον σύστημα παραγγελιών μέσω κινητών τηλεφώνων της Starbucks, που επεξεργάζεται τις παραγγελίες με σειρά προτεραιότητας, αποτελεί «ασφυκτικό σημείο» που προκαλεί υπερφόρτωση στους baristas και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη μικρότερων χρόνων αναμονής. Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, υποστηρίζει, «μας απελευθερώνει σε έναν βαθμό που δεν έχουμε ακόμα πλήρως κατανοήσει». Αυτό το νέο σύστημα ενδέχεται να βοηθήσει την εταιρεία στην υλοποίηση του στόχου της να διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της στις ΗΠΑ, προσέθεσε.
Για το τρίμηνο που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου, οι παγκόσμιες πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων μειώθηκαν κατά 4%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για πτώση 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η LSEG.
Εν τω μεταξύ, η Starbucks προχώρησε σε ανακατατάξεις στην ηγεσία της. Η πρόεδρος της Βόρειας Αμερικής, Σάρα Τρίλινγκ, και ο επικεφαλής εφοδιαστικής αλυσίδας, Άρθουρ Βαλντέζ, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, ενώ οι Μάικ Γκραμς και Μέρεντιθ Σάντλαντ, πρώην στελέχη της Taco Bell, αναλαμβάνουν νέες θέσεις επικεφαλής καταστημάτων Βόρειας Αμερικής και επικεφαλής ανάπτυξης καταστημάτων αντίστοιχα.
Η Starbucks, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους ανέστειλε τις προβλέψεις της για το 2025, ώστε ο Νίκολ να έχει ελευθερία δράσης για την αναδιάρθρωση, έχει αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από άλλες αλυσίδες καφέ, όπως η Luckin Coffee.
Διαβάστε ακόμη
Ναυάγησε η εξαγορά της Axel Accesories από τον Όμιλο Intrafashion
Piraeus Securities: Τι επιλέγει για τη νέα χρονιά από τις ελληνικές μετοχές (πίνακας)
Καν’ το όπως οι ΗΠΑ, λέει ο μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό στη Γαλλία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα