search icon

business stories

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ελπίζω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών να κινητοποιήσει την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στη θέση της Ευρώπης, επανέλαβε την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ στην Ελλάδα, ζήτησε συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα

«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ελπίζω να μας κινητοποιήσει και να δώσει ώθηση σε αυτούς που θέλουν περισσότερο Ευρώπη ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Κατά την παρουσία του στο Fortune CEO Initiative ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι που σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δράσης ώστε η Ευρώπη να κάνει το άλμα. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επίσης στάθηκε στην ανάγκη συγχωνεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθούν οντότητες ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, επανέλαβε το αίτημα προς την κυβέρνηση για υπεραποσβέσεις ως μέτρο ώθησης των επενδύσεων. Επίσης σημείωσε πως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού προσωπικού είναι η κινητοποίηση των νέων και των γυναικών ώστε να συμμετέχουν περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία και δευτερευόντως η μετανάστευση.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ για τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης:

-Για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών:

«Το αποτέλεσμα είναι απλό και εύκολα εξηγήσιμο. Ξεχάσαμε αυτό που είχε πει ο Μπιλ Κλίντον στις δικές του εκλογές: ‘it’s the economy stupid!’ Το αποτέλεσμα εξηγείται εύκολα απ’ την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών πολιτών, όχι της οικονομίας. Η αμερικάνικη οικονομία ευημερεί, όμως λόγω της μεγάλης ακρίβειας που επικρατεί κι εκεί, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν βγάζει εύκολα το μήνα του και λόγω της ανασφάλειας που του δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές για το μέλλον του, αποφάσισε να ψηφίσει αντισυστημικά. Νομίζω ότι οι αμερικάνικες εκλογές μοιάζουν αρκετά με τις εκλογές του ‘15 της Ελλάδος.

Ηταν μια θυμωμένη ψήφος από την πλευρά των Αμερικανών και όσους Νομπελίστες να βάλουμε να μιλήσουν και να τους εξηγήσουν τα προβλήματα τους δεν είχαν ανοικτά αυτιά να ακούσουν τίποτα άλλο παρά μόνο αυτόν που τους έταζε ότι ‘εγώ το σύστημα θα το διαλύσω και έτσι εσύ θα έχεις καλύτερη ευημερία’. Και αυτός είναι ο λόγος που οι δημοσκόποι δεν μπόρεσαν να το αποτυπώσουν, όπως είχαμε και εμείς το ίδιο φαινόμενο το ‘15. Διότι οι θυμωμένοι άνθρωποι, όπως αποδεικνύεται, στις εκλογές δεν δηλώνουν εύκολα τις προθέσεις τους.

-Για τα προβλήματα της Ευρώπης:

«Τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν αναλυθεί με σωστό και πλήρη τρόπο στην έκθεση Ντράγκι, η οποία μας είπε τρία πράγματα: ‘κύριοι η Ευρώπη όπως είναι δεν πάει πουθενά θα οδηγηθεί σε διάλυση εάν δεν αλλάξει’. Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν; Πρώτον η Ευρώπη να επενδύσει στο μέλλον της, στην παραγωγή. Να παράγει περισσότερα προϊόντα και μάλιστα τεχνολογικής αιχμής. Γι αυτό και προτείνει να επενδύονται κάθε χρόνο περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κάπου 800 δισ ευρώ το χρόνο. Παράλληλα η έκθεση λέει πως για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ευρώπη, να υπάρξει κοινό χρέος κτλ πρέπει να αλλάξουμε και και το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί πχ να συνεχιστεί η κατάσταση με το δικαίωμα βέτο κάθε χώρας σε κάθε απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Αυτά τα συστήματα του βέτο, μας είπε η έκθεση, έγινε την εποχή που ήταν 10 οι χώρες.

Τώρα που είναι 28, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Άρα πρέπει να χωριστούμε σε χώρες δύο ταχυτήτων. Το πρώτο θέμα των 800 δισ είναι δύσκολο, γιατί επί τοις ουσίας ζητάμε να δανειστούν οι αξιόχρεες χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κτλ, και αυτά τα λεφτά μέσα από Ταμεία Ανάκαμψης να δοθούν σε όλους για να ανθήσει η Βιομηχανία. Επίσης και η δεύτερη πρόβλεψη της έκθεσης, να χωριστούν οι χώρες σε δύο ταχύτητες αυτό δεν είναι πολιτικά εύκολο να επιτευχθεί. Γι αυτό πιστεύω πως απ’ τη μελέτη Ντράγκι έχουμε μία καταπληκτική ανάλυση αλλά οι προτάσεις για λύσεις είναι πολύ δύσκολες. Γι αυτό και λέω πως ελπίζω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών να μας κινητοποιήσει. Ευτυχώς συζητείται η ατζέντα σε λίγες μέρες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και εκεί νομίζω ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα δώσουν μια ώθηση σε αυτούς που θέλουν περισσότερη Ευρώπη για να κάνουμε αυτά που πρέπει».

-Για τη έλλειψη χρηματοδότησης και την καθοδήγηση ΜμΕ. Η ανάγκη συγχωνεύσεων:

«Δεν έχουν όλες οι ΜμΕ πρόβλημα σε τραπεζικό δανεισμό. Έχουν κυρίως αυτές που είναι κάτω από 10 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζες πλέον κάνουν προσπάθεια να εκπαιδεύσουν τους επιχειρηματίες συστήνοντας περιφερειακά συμβούλια τα οποία και καλούν τους πελάτες να τους εκπαιδεύσουν. Και εμείς σαν ΣΕΒ θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση με εκπροσώπους τραπεζών για να εξηγήσουμε στις ΜμΕ μέλη μας τις επιλογές τους οχι μόνο σε χρηματοδότηση αλλά και σε επιδοτήσεις, φορολογικα κίνητρα κοκ. Οπότε coaching γίνεται.

-Για την ανάγκη συγχωνεύσεων:

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι ΜμΕ είναι ότι το μέγεθος δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα. Σαν ΣΕΒ ζητήσαμε κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων απ’ την κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως η σύμπραξη δεν είναι στην κουλτούρα μας. Είμαστε περισσότερο του “καλύτερα πήδα μονάχος σου” παρά του ‘μαζί πάμε καλύτερα’. Οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως είναι πιο ανταγωνιστικές και πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις. Τα κίνητρα απ’ την Πολιτεία είναι μία βοήθεια ώστε να καλλιεργηθεί η νοοτροπία της σύμπραξης. Σήμερα το 90% των επιχειρήσεων απασχολεί κάτω από 10 εργαζόμενους!»

-Για την έλλειψη εργαζομένων

«Πρέπει πρώτα να φέρουμε στην εργασία αυτούς που δεν συμμετέχουν. Οπως είπα και στη ΓΣ 16% των ανθρώπων μεταξύ 15 και 29 ετών σήμερα ούτε δουλεύουν, ούτε εκπαιδεύονται, ούτε σπουδάζουν. Απλά κάθονται! Αν βγάλουμε την ομάδα 15-18 ετών που είναι τα χρόνια του σχολείου, τότε στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, που ο άνθρωπος αποφασίζει τι θα κάνει στη ζωή του, αυτό το 16% μεγαλώνει πολύ! Αυτή λοιπόν είναι μία ‘δεξαμενη΄ που μπορούμε να φέρουμε τους ανθρώπους να δουλέψουν όχι μόνο για το καλό της οικονομίας αλλά και το μέλλον τους. Η δεύτερη δεξαμενή είναι οι γυναίκες. Έχουμε το δεύτερο μικρότερο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών σε όλη την Ευρώπη. Οχι γιατί οι γυναίκες κάθονται αλλά διότι εκτελούν οικογενειακά καθήκοντα, ανατροφή των παιδιών, φροντίδα των γερόντων γονέων κτλ. Άρα να δημιουργήσουμε δομές για να βοηθήσουμε να συνδυάσουμε την εργασία με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτή επίσης είναι μεγάλη δεξαμενή άντλησης εργαζομένων. Κι αν ολα αυτά δεν φθάσουν τότε να πάμε σε ελεγχόμενη μετανάστευση όπου θα επιτρέψουμε να έρθουν ειδικότητες και επαγγέλματα που έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες».

-Για την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ

«Την ανάγκη του επενδυτικού σοκ δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε. Ξεκάθαρα τη χρειαζόμαστε και είμαστε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. Αν πάμε στην ποιότητα των επενδύσεων δεν μπορούμε να αρνηθούμε καμία επένδυση. Ακόμα και αυτές με μικρό πολλαπλασιαστικό όφελος. Δεν είμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για ξένους. Είμαστε ελκυστικότεροι σε σχέση με το παρελθόν, όχι όμως απ’ τους ανταγωνιστές μας. Οπότε θα επενδύσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη και ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα.

Στο ΣΕΒ θεωρούμε ότι ένα εργαλείο που θα δώσει ώθηση είναι οι υπεραποσβέσεις. Επενδύεις στη δουλειά σου και γίνεται εύκολα και τη στιγμή που χρειάζονται. Το δεύτερο είναι ότι δημοσιονομικά αποδίδουν πολύ γρηγορότερα απ’ τα χρόνια που θα πάρει κανείς το φορολογικό όφελος. Στη Βιομηχανία τα μηχανήματα έχουν 5-10 χρόνια για απόσβεση. Τα κτιριακά ακόμα μεγαλύτερα. Ομως δημοσιονομικά θα πάρει απ’ την πρώτη μέρα που θα γίνει η επένδυση. Θα πάρει ΦΠΑ, εισφορές για μισθωτές εργασίες, κοκ, Αρα δημοσιονομικά αντέχεται και ταυτόχρονα δεν περνάμε από διαδικασίες και εγκρίσεις. Και το φορολογικό όφελος για τον επενδυτή έρχεται σε βγάθος χρόνου. Πέτυχε αυτό στην Πορτογαλία.

-Για το προσωπικό του στοίχημα στο ΣΕΒ

«Δεν έχω προσωπικό στοίχημα! Το όραμα μου είναι να υπηρετήσω πρώτα απ’ όλα τις επιχειρήσεις μέλη μας. Να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν. Το δεύτερο να προσφέρουμε σαν Σύνδεσμος στην ελληνική οικονομία ο,τι περισσότερο. Και το τρίτο, να βοηθήσουμε σε ένα πράγμα που με ανησυχεί αυτή τη στιγμή. Έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο καπιταλισμού που μετράμε τα αποτελέσματα της οικονομίας με κάποιους δείκτες στους οποίους όμως πρέπει να βάλουμε και την ευημερία του κόσμου. Έχουμε βελτιώσει πολλά τα τελευταία 5 χρόνια, δεν θα είναι όμως σωστά θεμελιωμένα εάν δεν προσφέρουμε ευημερία και ειδικά στους χαμηλόμισθους. Καμία Δημοκρατία και καμία κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μεσαία Τάξη. Στη χώρα μας δυστυχώς κυνηγήθηκε πολύ απ’ τα χρόνια της κρίσης και μετά. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς την ευημερία του κόσμου».

Διαβάστε ακόμη

Εκπαιδευτήρια Δούκα: Πώς «κλείδωσε» το πρώτο ντιλ εξαγοράς με βασικό μέτοχο τον Όμιλο Cognita

«Trump max»: Τι τελικά μπορεί να σημαίνει το αποτέλεσμα της κάλπης για τις αγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version