Ένα αληθινό αριστούργημα ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» σε λίγες ημέρες ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ποντάροντας με αξιώσεις να γράψει… ιστορία με το ποσό που θα συγκεντρώσει. Πρόκειται για την «Κυρία με τη Βεντάλια» του Γκούσταβ Κλιμτ, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα εξελιχτεί στον πιο ακριβό πίνακα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη με τιμή που θα ξεπεράσει σίγουρα τα 80 εκατ. δολάρια.
Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 22 Ιουνίου στο Λονδίνο, με αφορμή την επαναλειτουργία της National Portrait Gallery και θα περιλαμβάνει πολλά ακόμη ξεχωριστά έργα. Ωστόσο, ο οίκος τρέφει βάσιμες ελπίδες ότι το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον πίνακα του Κλιμτ μπορεί να του διασφαλίσει ένα νέο ρεκόρ για ευρωπαϊκή δημοπρασία, το οποίο μέχρι τώρα πηγαίνει στην πώληση του γλυπτού «Άνδρας που περπατάει, Ι» του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, το 2010, έναντι 104,3 εκατ. δολαρίων.
Το γυναικείο πορτρέτο άγνωστης γυναίκας που κρατάει βεντάλια και έχει έναν έντονο διάκοσμο με εικόνες με κινεζικές επιρροές (δράκους και ανθισμένους λωτούς), ήταν ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο ατελιέ του διάσημου Αυστριακού ζωγράφου κατά το θάνατο του, το 1918, σε ηλικία 55 ετών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος αποκαλεί την «Dame mit Fächer» ως το τελευταίο από τα αριστουργήματα του Κλιμτ, με όλα τα χαρακτηριστικά του πλούσιου και έντονα εκφραστικού στυλ που χαρακτηρίζει τα έργα του.
Still standing on an easel in Gustav Klimt’s studio at the time of the artist’s unexpected and untimely death in February 1918, ‘Dame mit Fächer’ brings together all the technical prowess and creative exuberance that define Klimt’s greatest work.https://t.co/ltqz9oUC5K pic.twitter.com/rLwYMhJ36X
— Sotheby’s (@Sothebys) June 14, 2023
Τα γνωστότερα από τα έργα του Κλιμτ, όπως το εικονικό «Το Φιλί» που κυριαρχεί στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστρίας, στο Μπελβεντέρε, δημιουργήθηκαν στην πρώιμη «χρυσή περίοδο» που πέρασε, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποίησε στα έργα του φύλλα χρυσού. Όμως, κατά την περίοδο του θανάτου του, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος μοντέρνας τέχνης των Sotheby’s, Ελένα Νιούμαν, βρισκόταν στο απόγειο της καλλιτεχνικής του τέχνης δημιουργώντας μερικά από τα πιο διακεκριμένα έργα του.
Ο πίνακας είχε περάσει αρχικά στα χέρια Βεννιέζου βιομηχανού, που ήταν φίλος και οικονομικός υποστηρικτής του Κλιμτ. Αργότερα αγοράστηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης, Ρούντολφ Λέοπολντ, ο οποίος και το πούλησε, το 1994, στην οικογένεια του σημερινού κατόχου του, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Η τότε συναλλαγή ανερχόταν στα 11,6 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα Artnet.
Έκτοτε η «Κυρία με τη Βεντάλια» παρέμεινε στην συγκεκριμένη ιδιωτική συλλογή, αν και παραχωρήθηκε για μια μεγάλη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστρίας πέρυσι με έργα του Κλιμτ.
Ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ότι το κόστος των έργων του Αυστριακού ζωγράφου έχει εκτοξευτεί στα ύψη, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μάλιστα, το μέχρι τώρα ρεκόρ για έργο του αφορούσε το «Δάσος με Σημύδες» που είχε αγοραστεί από τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν και πουλήθηκε πέρυσι, μετά το θάνατο του, έναντι 104,5 εκατ. δολαρίων.
Σημειωτέον πως το παγκόσμιο ρεκόρ έργου τέχνης που πουλήθηκε σε δημοπρασία παραμένει από το 2017 για τον πίνακα «Ο Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, o οποίος απέφερε 450,3 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie’s.
Διαβάστε ακόμη
Επιτόκια: Μειώσεις, αυξήσεις και «πάγωμα» – Τι «δείχνουν» οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
Folli Follie: Ούτε σήμερα η δίκη – Ραντεβού σε… τρεις μήνες!
Υδατοδρόμιο Πάτρας: Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη λειτουργίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ