Ο Λαρς Ρίμαν, φοιτητής από το Πφόρτσχαϊμ της Γερμανίας, σχεδίασε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο με την ονομασία Snap Up. Έχει τόσο στενό αποτύπωμα που μπορείτε να στοιβάζετε πολλά Snap Up κάθετα στο δρόμο γλιτώνοντας έτσι άφθονο, πολύτιμο χώρο, σύμφωνα με το toposmagazine.
Το αυτοκίνητο διαθέτει παντού τζάμια για τη βελτίωση της ορατότητας και θα ήταν καλό για μετακινήσεις με χαμηλές ταχύτητες στο κέντρο της πόλης. Στο όχημα μπορεί να επιβαίνει ένα άτομο κάθε φορά. Η ιδέα είναι ότι το Snap Up μπορεί επίσης να «κουμπώσει» σε διάφορες υπηρεσίες δημοσίων μεταφορών, όπως τα τρένα hyperloop ή μελλοντικές λύσεις εναέριας κινητικότητας. Θα δημιουργούσε επίσης μια απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία και θα απέφευγε την ανάγκη για μετεπιβίβαση μεταξύ διαφορετικών τύπων μετακίνησης.
Στην εισήγησή του, ο Λαρς Ρίμαν εξηγεί: «Ενώ ένα αυτοκίνητο περνάει πάνω από το 95% της ζωής του σταθμευμένο, καταλαμβάνει επίσης κατά μέσο όρο περίπου 12 τετραγωνικά μέτρα χώρου κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Η τάση της αστικοποίησης θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον, και μάλιστα με όλο και λιγότερο διαθέσιμο χώρο. Το πρόβλημα αυτό είναι ήδη ορατό σήμερα, ιδίως στην Ασία. Η Σεούλ είναι μία από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό πολυώροφων κτιρίων και δεν διαφαίνεται τέλος.
Δεδομένου ότι το Snap Up είναι ένα αυτόνομο όχημα επιπέδου 5, ο χρόνος μετακίνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί λογικά για χαλάρωση ή εργασία. Η μέση πληρότητα των αυτοκινήτων είναι περίπου 1,5 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπλέον τέσσερις αχρησιμοποίητες θέσεις σπαταλούν πολύτιμο δημόσιο χώρο. Στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για ατομική κινητικότητα, η οποία ενισχύθηκε από την πανδημία της Covid-19.
Ως εκ τούτου, το όχημά μου έχει σχεδιαστεί ως μονοθέσιο. Αποτελείται από συγκριτικά λίγα μέρη και δεν απαιτεί συμβατικά εργοστάσια αυτοκινήτων για την παραγωγή του. Τα δύο περιμετρικά πλαίσια παρέχουν τη βάση στην οποία μπορούν να συνδεθούν όλα τα υπόλοιπα μέρη όπως σε ένα plug-in σύστημα. Με την ανύψωση ολόκληρου του οχήματος, η κάθετη στάθμευση συμβάλλει επίσης στη δημιουργία μιας εντελώς νέας εμπειρίας για τον χρήστη, η οποία θα είναι ένα όλο και πιο σημαντικό ζήτημα, ιδίως στο μέλλον».
Το Snap Up κατέκτησε τον τίτλο του «φιναλίστ» για το βραβείο Future Mobility Award 2022 που διοργάνωσε το Dezeen. Χορηγός αυτού του διαγωνισμού ήταν η Arrival, μια βρετανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Μαντάβ Ντούα, με μια πρόταση για ένα πολυλειτουργικό ηλεκτρικό όχημα. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό τρακτέρ που συγκρατεί διάφορα γεωργικά εργαλεία δημιουργώντας ένα πολυχρηστικό όχημα συγκομιδής για την αγροτική Ινδία.
Διαβάστε ακόμα
Το πρέσινγκ στο ΤΑΙΠΕΔ δίνει ολιγοήμερη παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό
Σήμερα ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα – Τι προβλέπει η Société Générale
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ