© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Χαμένοι από τη μάχη που έδωσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να ακυρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα συνολικού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, τα οποία τους επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς με διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη μετοχή της Folli Follie, βγαίνουν ο ιδρυτής της άλλοτε κραταιής εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους Τζώρτζης, καθώς και πέντε συνεργάτες τους, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πολύπαθης εταιρείας.
Η δικαστική καμπάνα για τους πρωταγωνιστές του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου που διέσυρε τη χώρα διεθνώς χτύπησε μετά τη δημοσίευση συνολικά 11 αποφάσεων του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με βάση αυτές απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει τα μέλη της οικογένειας Κουτσιολιούτσου καθώς και οι πρώην συνεργάτες τους, ζητώντας την αναίρεση των προηγούμενων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας με τις οποίες είχαν επικυρωθεί τα πρόστιμα σε βάρος τους.
Οι απορριπτικές αποφάσεις του Β’ Τμήματος του ΣτΕ, τις οποίες αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» ήρθαν τη στιγμή που τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου προετοιμάζονται για τη δίκη τους στις 19 Ιουνίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τους πλαστούς ισολογισμούς της Folli Follie και την «εγκληματική οργάνωση» σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία υπό τη διεύθυνση, κατά την κατηγορία, του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη. Μάλιστα, η δίκη για τη συγκεκριμένη δικογραφία είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, αλλά είχε καταλήξει σε φιάσκο. Ο λόγος, σύμφωνα τουλάχιστον με την απόφαση που είχε εκφωνήσει τότε το δικαστήριο, ήταν η συνεχόμενη και στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από δίκες πρώτου βαθμού στις οποίες υπήρχε κατηγορία για εγκληματική οργάνωση. Η αποχή, μάλιστα, των δικηγόρων από την εκδίκαση τέτοιου είδους υποθέσεων, όπως έχουν αποφασίσει οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι, θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, αυτή τη φορά θα δοθεί άδεια στους δικηγόρους να παρασταθούν στη δίκη της Folli Follie τον ερχόμενο Ιούνιο για να μην τιναχτεί η εκδίκαση της υπόθεσης στον αέρα.
Η απόφαση
Τώρα, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση θα έχει η ποινική δίκη, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη φάση η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι πρώην συνεργάτες τους μετρούν ήδη μια μεγάλη δικαστική ήττα όσον αφορά τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αποφάσεις που εξέδωσε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο του οικονομικού ελέγχου που διενήργησε στη Folli Follie, είχε, μεταξύ άλλων, ζητήσει τα υπόλοιπα των ταμειακών διαθεσίμων όλων των εταιρειών της σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2017. Επιπρόσθετα, η ανεξάρτητη δημόσια εποπτική αρχή είχε ζητήσει και ταμειακές καταστάσεις από συγκεκριμένες εταιρείες του ομίλου, όπως και εκθέσεις ελέγχου. Να σημειωθεί πως οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών της Folli Follie για το 2017 είχαν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιό της στις 25 Απριλίου του 2018.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο του παραπάνω ελέγχου, η εταιρεία «δεν προσκόμισε έγγραφα, επιβεβαιωτικά της ύπαρξης τραπεζικών υπολοίπων των εταιρειών του ομίλου της κατά την 31.12.2017, αλλά ούτε προσκόμισε και τις ζητηθείσες επιστολές της προς τις τράπεζες, ώστε να δικαιολογήσει ταμειακά διαθέσιμα».
Επιπλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως όφειλε, στο πλαίσιο των ελέγχων της, είχε καλέσει τους νόμιμους εκπροσώπους της Folli Follie σε παροχή εξηγήσεων για χειραγώγηση της αγοράς, καθώς διέδωσε ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες για την ταμειακή κατάστασή της, «πράγμα που γνώριζε και σε κάθε περίπτωση όφειλε να γνωρίζει και το οποίο είχε επιπτώσεις στις αποφάσεις του επενδυτικού κοινού». Κατά την παροχή εξηγήσεων, η Folli Follie δεν προσκόμισε «συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαίωναν την ύπαρξη κάποιων τραπεζικών υπολοίπων, αλλά δεν προσκόμισε ούτε τραπεζικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τραπεζικό υπόλοιπο 242,5 εκατ. ευρώ», δηλαδή το ποσό που είχε συμπεριληφθεί στο συνολικό ενοποιημένο ταμειακό διαθέσιμο του 2017, το οποίο εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Ακολούθως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η μη προσκόμιση των στοιχείων και των πληροφοριών που ζήτησε από την εταιρεία «δεν μπορεί να οφείλεται σε μη δυνατότητα ανεύρεσής τους», δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά ήταν απαραίτητα για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Μετά τη διαπίστωση αυτή, η εποπτική αρχή αποφάνθηκε ότι, αφού δεν εστάλησαν τα ζητούμενα στοιχεία, «δεν υφίσταντο στην πραγματικότητα ταμειακά διαθέσιμα στον όμιλο», κάτι το οποίο ήταν αντίθετο από αυτό που η εταιρεία «εμφάνισε στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2017» και «ως εκ τούτου οι καταστάσεις αυτές ήταν ψευδείς και παραπλανητικές». Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάσει αυτών των ψευδών οικονομικών καταστάσεων «διαδόθηκαν και πάντως ήταν δυνατόν να διαδοθούν ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με μετοχή της εταιρείας».
Αξιολογώντας τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την έρευνά της η Επιτροπή, έκρινε ότι η Folli Follie παρέβη την απαγόρευση χειραγώγησης της αγοράς, όπως αυτή προβλέπεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, και προχώρησε στην επιβολή προστίμων. Ομως στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο επέβαλε και επιπλέον πρόστιμο 40.000 ευρώ στον καθέναν λόγω μη συμμόρφωσής τους «προς την υποχρέωση για παροχή εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του εποπτικού έργου της.
Συγκεκριμένα, πρόστιμα συνολικού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε όσους συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου του 2018 κατά την οποία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017. Το ύψος των προστίμων καθορίστηκε ανάλογα με τη θέση που κατείχε το καθένα από τα πρόσωπα αυτά στην ιεραρχία της εταιρείας.
Ειδικότερα, στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Folli Follie, επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 1.240.000 ευρώ (1.200.000 συν 40.000 ευρώ), στην Αικατερίνη (Καίτη) Κουτσολιούτσου, πρώην αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, 100.000 ευρώ, στον Γεώργιο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο, διευθυντικό στέλεχος, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, 1.240.000 ευρώ (1.200.000 συν 40.000 ευρώ), στην Ειρήνη Νιώτη, διευθυντικό στέλεχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων, 70.000 ευρώ, στον Φραγκίσκο Γρατσώνη, οικονομικό διευθυντή, 200.000 ευρώ, στον Γεώργιο Αλαβάνο, διευθυντή λογιστηρίου, 80.000 ευρώ, στον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, 70.000 ευρώ, και, τέλος, στον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας και πρόσωπο επιφορτισμένο με τις αυξημένες υποχρεώσεις του Νόμου 4449/2017 περί υποχρεωτικού ελέγχου των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, 300.000 ευρώ.
Μετά την επιβολή των προστίμων η οικογένεια Κουτσολιούτσου και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχασαν τη δικαστική μάχη και στη συνέχεια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αναιρεθούν οι εφετειακές αποφάσεις. Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Β’ Τμήματος με τις 11 αποφάσεις που εξέδωσαν απέρριψαν ως απαράδεκτες τις αιτήσεις αναιρέσεως, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις δεν έχουν εσφαλμένη ερμηνεία νομοθετικής διάταξης και ειδικά της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχουν τη νόμιμη αιτιολογία που προβλέπει το Σύνταγμα.
Τι θα γίνει με την ποινική δίκη
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκδίκαση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Folli Follie, η οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση στις 19 Ιουνίου. Πρόκειται για τη δικογραφία που αφορά τον πυρήνα του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου το οποίο ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ασφαλιστικούς φορείς κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής είχε ξεκινήσει κανονικά τον περασμένο Ιανουάριο του 2022 και ενώ βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον ερχόμενο Ιούνιο, αποδίδοντας ευθύνες για το «φιάσκο» στους δικηγόρους οι οποίοι πραγματοποιούσαν (και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πραγματοποιούν) στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό. Τότε, οι δικαστές είχαν μάλιστα προειδοποιήσει για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προ των ευθυνών τους τον δικηγορικό σύλλογο επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.
Οπως εξηγεί ο κ. Βερβεσός εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης της Folli Follie τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει τεθεί, της αποχής των δικηγόρων «εξαιρούνται οι υποθέσεις όπου επίκειται παραγραφή ή όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης». Στην περίπτωση της Folli Follie υπάρχει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων, όχι όμως παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης αφού αυτό έχει συμπληρωθεί προ πολλού, με αποτέλεσμα τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του Τζώρτζης να έχουν αποφυλακιστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 με την επιβολή περιοριστικών όρων.
«Οι δικηγόροι, με αποφάσεις των οικείων δικηγορικών συλλόγων, απέχουν από δίκες όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 Π.Κ. μέχρι 30.6.2023, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει η Ολομέλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός και προσθέτει: «Εξαιρούνται οι υποθέσεις όπου επίκειται παραγραφή ή όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης. Το δικηγορικό σώμα έχει εκφράσει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στη διάταξη παρ. 6 του άνω άρθρου από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησής της, ιδίως ως αντίθετη προς θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου, όπως το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, και διεκδικεί την κατάργησή της, άλλως την τροποποίησή της».
Διαβάστε ακόμη
Πάνω κι από το 2019 φέτος η διεθνής κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Η διαδρομή και η κληρονομιά του πρωτοπόρου developer