Της Μαριάννας Τζάννε
Τους φόβους της κυβέρνησης για μη επιθυμητό τίμημα στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι επαφές στο παρασκήνιο με τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ένα μήνα πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Oι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες που απαρτίζουν οι ισχυροί μέτοχοι του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP (η ιταλική Snam, η ισπανική Enagas, η βελγική Fluxys μαζί με την ολλανδική Gasunie) και η Regasificadora del Noroeste SA, Ισπανικών συμφερόντων, ζήτησαν παράταση του χρονοδιαγράμματος κατάθεσης προσφορών για τις 22 Ιανουαρίου, από τις 22 Δεκεμβρίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ωστόσο, στην αγορά θεωρούν ότι ακόμη και αυτή η προθεσμία μπορεί να μεταβληθεί, εξέλιξη άρρηκτα συνδεδεμένη με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας αλλά και με τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα για να μην εξελιχθεί σε φιάσκο η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ.
Οι συζητήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με τους ενδιαφερόμενους, φουντώνουν τα σενάρια που διακινούνται στην αγορά για προσφορά χαμηλού τιμήματος (φήμες μιλούν ακόμη και κάτω από 300 εκ. ευρώ) από τους υποψηφίους μνηστήρες, εξέλιξη μη επιθυμητή για την κυβέρνηση αλλά και τα ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ) που έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 400 εκ. ευρώ όσα δηλαδή είχε προσφέρει η Αζέρικη Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Στα επιχειρήματα αυτά συνηγορεί η πολύ θετική συγκυρία για την αγορά του φυσικού αερίου που παρουσιάζει σύμφωνα με την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ αύξηση κατά 50% την τελευταία διετία αλλά και η εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης. Για φέτος, ο ΔΕΣΦΑ θα εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ που προβλέπεται να φτάσουν τα 94 εκατ. ευρώ, απόδοση 2,5 φορές πάνω από πέρσι. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα πολύ ισχυρό cash flow αφού τα ταμειακά της διαθέσιμα φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Όμως παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στην ενεργειακή σκακιέρα λόγω γεωπολιτικής θέσης για το ΔΕΣΦΑ, οι οποίες δικαιολογούν ένα καλό ντιλ, τα μηνύματα που στέλνουν τα φαβορί του διαγωνισμού δεν είναι θετικά.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύει και τις επιφυλάξεις της διοίκησης της εταιρείας, η οποία θεωρεί ότι ο χαμηλός ανταγωνισμός (2 σχήματα από τα 6 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον), δεν είναι καλός σύμμαχος για την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κοινοπραξία του TAP έχει αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στο διαγωνισμό, γεγονός που την καθιστά σε πλεονεκτική θέση. Γι’ αυτό και οι φήμες που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, περί ενισχυμένου ρόλου του δεύτερου διεκδικητή, της Ισπανικής Regasificadora del Noroeste SA, ερμηνεύονται περισσότερο ως μοχλός πίεσης για να προκληθεί ανταγωνισμός, παρά ως μια ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην τελική κούρσα ένα αντίπαλο δέος.
Καταβάλλεται προσπάθεια αυτή η υπεροχή δυνάμεων των Ευρωπαίων διαχειριστών φυσικού αερίου να έχει αντίκρισμα και στο τίμημα, χωρίς όμως χειροπιαστά αποτελέσματα -τουλάχιστον επί του παρόντος. Είναι δε πολύ μακριά από τους προσδοκίες -κατά άλλους μύχιους πόθους- του ΤΑΙΠΕΔ που ανέβαζαν την αξία του εθνικού μας διαχειριστή έως και 800 εκατ. ευρώ.
Τη βούληση των ξένων να καταβάλουν ένα λελογισμένο τίμημα αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, έχοντας μάλιστα μπροστά ένα σφικτό και εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, 17% της ΔΕΗ).
«Η διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και η καταβολή ενός εύλογου και δίκαιου τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική δυναμική των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επιτυχία του διαγωνισμού για τη διάθεση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ”, είχε δηλώσει πρόσφατα κατά την επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της εταιρίας. Επιφυλάξεις για το τίμημα έχει διατυπώσει και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σωτήρης Νίκας, κάτι που είχε αποδώσει στον περιορισμένο ανταγωνισμό υποψηφίων.
Με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο και το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η διαδικασία για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για τον ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Για τον προσεχή Απρίλιο, τοποθετείται η συμφωνία αγοράς μετοχών με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης να τοποθετείται για τον Ιούνιο του 2018, ένας στόχος μάλλον εξαιρετικά αισιόδοξος.