Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, Markus Braun, τέθηκε υπό κράτηση για κατηγορίες διόγκωσης του ισολογισμού και των εσόδων της εταιρείας, ώστε να φαίνεται πιο ελκυστικός για επενδυτές και πελάτες.
Η γερμανική εταιρεία πληρωμώνWirecard παραδέχθηκε χθες ότι τα 1,9 δισ. ευρώ που πριν είχε αναφέρει ως «αγνοούμενα» πιθανώς δεν υπάρχουν. Τα εν λόγω ποσά αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο στο σύνολο του ισολογισμού που έχει δηλώσει η Wirecard. Τα χρήματα υποτίθεται ότι κατατέθηκαν σε δύο τράπεζες στις Φιλιππίνες, οι οποίες όμως, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωσαν ότι η Wirecard δεν είναι πελάτης τους.
Ακόμη και πριν από αυτές τις ανακοινώσεις το εν εξελίξει σκάνδαλο οδήγησε τις μετοχές και τα ομόλογα της Wirecard σε κατάρρευση, τον διευθύνοντα σύμβουλο σε παραίτηση και την εταιρεία να πρέπει να διαπραγματευτεί εκ νέου με τους δανειστές της τους όρους του χρέους.
Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας η εταιρεία που είχε χαρακτηριστεί ως το μέλλον της γερμανικής χρηματοοικονομικής βιομηχανίας έχει χάσει σχεδόν το 90% της χρηματιστηριακής αξίας της.
Ο Braun, όπως μεταδίδει το Reuters, παραδόθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μετόχων και Μικροεπενδυτών (DSW) Κλάους Νίντινγκ εκτιμά ότι πρόκειται για ένα «πρωτοφανές περιστατικό στην οικονομική ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» και επισημαίνει ότι δεν έχει ξαναγίνει «να αποδομείται, αλλά και να αποδομεί τον εαυτό της κατ’ αυτόν τον τρόπο μία εταιρία εισηγμένη στον δείκτη DAX». Σύμφωνα με τον Νίντινγκ η Wirecard «εδώ και πολύ καιρό δέχεται κριτική για την πολιτική επικοινωνίας που ακολουθεί. Σήμερα πλέον, πληρώνεται η αμέλεια της κεφαλαιαγοράς να αμφισβητήσει πολύ νωρίτερα τους ισολογισμούς της εταιρίας».
Πρώτοι ενδοιασμοί για τη Wirecard είχαν εκφραστεί πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν ο Μάρκους Στράουμπ, πρόεδρος άλλης ένωσης μικροεπενδυτών, είχε κάνει λόγο για «ατασθαλίες». Στη συνέχεια ωστόσο αποδείχθηκε ότι ο ίδιος, ως επενδυτής στο χρηματιστήριο, είχε ποντάρει στην κατάρρευση της Wirecard, με αποτέλεσμα να υποστεί ποινικές κυρώσεις για χειραγώγηση μετοχής. Πυρά εναντίον της Wirecard είχε εξαπολύσει το 2016 και ένας άγνωστος μέχρι τότε οίκος συμβούλων με την επωνυμία Zatarra, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρίας να απωλέσει το 25% της αξίας της. Ο συντάκτης της μακροσκελούς έκθεσης, Φρέιζερ Πέρινγκ, έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.