Ένας ακόμη κινηματογράφος βάζει λουκέτο και έρχεται να προστεθεί στους εκατοντάδες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το «Σινέ Αλεξάνδρα» στην Καλλιθέα, τον τελευταίο χειμερινό κινηματογράφο της πόλης που πριν κάποιες δεκαετίες «μετρούσε» δεκάδες χειμερινές αίθουσες και αρκετά καλοκαιρινά σινεμά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καλλιθέα που ανήκει στους πολυπληθέστερους Δήμους της Ελλάδας διέθετε κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα τις «χρυσές εποχές» μέχρι και 40 σινεμά, γεγονός που την αναδείκνυε ως την περιοχή με τους περισσότερους ίσως κινηματογράφους σε ολόκληρη την χώρα.
Για πάνω από έξι δεκαετίες ο κινηματογράφος Αλεξάνδρα χάριζε στους κατοίκους της Καλλιθέας, καθώς και άλλων περιοχών, τις μαγικές στιγμές των επιτυχιών του Χόλυγουντ, όπως και των μεγάλων ελληνικών παραγωγών.
Αποτελείτο αρχικά από μια μεγάλη αίθουσα, ενώ στη συνέχεια, τα νεότερα χρόνια, δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες με την κεντρική και μία μικρότερη, γεγονός που επέτρεψε να προβάλει περισσότερες ταινίες προσφέροντας πληθώρα επιλογών για μικρούς και μεγάλους. Από τη διαχείριση του κινηματογράφου πέρασαν αρκετοί και πριν τους τελευταίους διαχειριστές, τον κινηματογράφο είχε αναλάβει ένας άνθρωπος που λίγο πριν ξεκινήσει να τον λειτουργεί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
Αυτό συνέβη το 2015, οπότε και έκτοτε μέχρι και σήμερα ανέλαβαν τη λειτουργία του οι άνθρωποι που έμελλε να…κατεβάσουν και τα ρολά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι παρά τις διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτή της πανδημίας, που «γονάτισαν» τον κλάδο, το Σινέ Αλεξάνδρα διατηρούσε μια σταθερή και πιστή πελατεία. Δεδομένου ότι η επιχείρηση επέλεγε δημοφιλείς παραγωγές πρώτης προβολής είχε αρκετό κοινό.
Η τελευταία μάλιστα επιτυχία ήταν η προβολή του “Poor Things”, της πρόσφατης βραβευμένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, που λόγω μεγάλης προσέλευσης κρατήθηκε για αρκετές εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο του κινηματογράφου δεν είναι επιλογή των ανθρώπων που τον διαχειρίζονται, αλλά του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Σειρά λουκέτων
Το λουκέτο στο Σινέ Αλεξάνδρα έρχεται μετά από το πρόσφατο στο εμβληματικό Ιντεάλ των Αθηνών, αλλά μια σειρά πολλών ακόμη στην περιοχή της Καλλιθέας. «Καλλιθέα», «Τροπικάλ», «Ετουάλ», «Μαργαρίτα», «Αφαία», «Νεράιδα», «Σινάν», «Παλλάδιον», είναι μόνο ορισμένα από αυτά, που κατέληξαν σούπερ μάρκετ, πολυκατοικίες, εμπορικά καταστήματα ή και παρέμειναν κλειστά και παραδομένα στη φθορά του χρόνου.
Έτσι, σήμερα η Καλλιθέα των δεκάδων αιθουσών έχει παραμείνει με ένα και μοναδικό θερινό σινεμά, το «Φλερύ», που ήταν ανάμεσα στους 47 θερινούς κινηματογράφους για τους οποίους το 1997 (με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη) είχε χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση τους, ενώ από τη…λαίλαπα έχει διασωθεί και το «Καλυψώ» που λειτουργεί περιοδικά ως δημοτικός κινηματογράφος.
Το τελευταίο μήνυμα
Την δυσάρεστη εξέλιξη για την παύση λειτουργίας του Σινέ Αλεξάνδρα έκαναν γνωστή οι σημερινοί διαχειριστές του με το ακόλουθο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Αγαπητοί φίλοι της Αλεξάνδρας σας ενημερώνουμε ότι η Τετάρτη 24/4 θα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του κινηματογράφου καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου επέλεξε να μην μας ανανεώσει την σύμβαση. Πήραμε στα χέρια μας τον κινηματογράφο το 2015 και τον λειτουργήσαμε για 9 χρόνια προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και πιστεύουμε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας. Δεν γνωρίζουμε τι μέλλον θα έχει η Αλεξάνδρα, ίσως έφτασε η στιγμή να κλείσει και ο τελευταίος χειμερινός κινηματογράφος της Καλλιθέας.
Σας ευχαριστούμε θερμά που μας στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια και ευχόμαστε σε όλους σας τα καλύτερα.
Υ.Γ. Δεν μπορούμε παρά να σας ευχαριστήσουμε για τα τόσο θερμά σχόλια. Η εκτίμησή σας αντανακλά σε όλους τους συνεργάτες μας που από το 2015 έως και σήμερα πέρασαν από την Αλεξάνδρα και εργάστηκαν με συνέπεια και πραγματικό ενδιαφέρον για να προσφέρουν στο κοινό της Καλλιθέας το καλύτερο δυνατό. Να γνωρίζουν ότι τους θυμόμαστε όλους».
Σε κρίση διαρκείας
Ο κλάδος του κινηματογράφου βρίσκεται σε διαρκή κρίση τα τελευταία χρόνια, έχοντας δεχθεί και τη «χαριστική βολή» από τα περιοριστικά μέτρα την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της PwC για τον κλάδο ψυχαγωγίας και ΜΜΕ το καλοκαίρι του 2021 (Global Entertainment & Media Outlook 2021-2025”), προβλεπόταν ότι με εξαίρεση τα θερινά σινεμά, που δείχνουν σαφή σημάδια ανάκαμψης, ο κλάδος του κινηματογράφου συνολικά εξακολουθεί να πλήττεται από την κρίση και σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, δεν θα επέστρεφε στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2025, κάτι που πάντως δεν διαφαίνεται.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της PwC για την χώρα μας έδειχναν ότι ο κινηματογράφος είναι ο πιο ευάλωτος και αδύναμος κρίκος στην ευρύτερη αγορά υπηρεσιών ψυχαγωγίας, χάνοντας την περίοδο της πανδημίας τα 3/4 της αξίας του, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες streaming μέσω πλατφορμών και άλλα ψηφιακά «κανάλια» που ενισχύθηκαν και εξακολουθούν να ενισχύονται.
Διαβάστε ακόμη
ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ: Από το Ντουμπάι μέχρι τα βουνά της Χιλής, αλλά και τον νέο πράσινο Πύργο του Πειραιά
Ο ακήρυχτος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για οικονομίες, αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ