search icon

business stories

Signal: Ανοίγει πόλεμο με τους μεγάλους παίκτες και «στοχοποιεί» το Telegram (pic) 

Γιατί υποστηρίζει ότι είναι η πιο ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας και γιατί είναι απέναντι σε εφαρμογές όπως το Whatsapp και το Telegram - Τι είπε η πρόεδρος του Signal Foundation, Meredith Whittaker, στο 12ο Athens Democracy Forum

Όταν η «πηγή» της Pamela Paul της ζήτησε να μιλήσουν στο Signal, η συντάκτρια των New York Times δεν είχε ιδέα για τι πράγμα της μιλούσε. Σύντομα ανακάλυψε ότι το Signal θεωρείται από πολλούς η πιο ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας και έκτοτε το χρησιμοποιεί και η ίδια για τα ρεπορτάζ της.

Εξιστορώντας αυτό το περιστατικό, η Pamela Paul παρουσίασε την Meredith Whittaker, πρόεδρο του ιδρύματος Signal Foundation, στο 12ο Athens Democracy Forum, που πραγματοποιήθηκε από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Whittaker εξήγησε γιατί το ίδρυμα Signal επιμένει σε κάθε ευκαιρία ότι η πλατφόρμα του δεν είναι πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ιδιωτική πλατφόρμα ψηφιακών επικοινωνιών στον κόσμο» είπε.

«Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα, που κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει την ιδιωτική ζωή σε μια βιομηχανία τεχνολογίας που είναι χτισμένη γύρω από την επιτήρηση. Δεν χτίζουμε μόνο τη μοναδική ψηφιακή υποδομή για ουσιαστικά ιδιωτική επικοινωνία. Εργαζόμαστε, επίσης, με την ιδιότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ανοικτού κώδικα, για να ανεβάσουμε τον πήχη της ιδιωτικότητας για ολόκληρη τη βιομηχανία και να αποδείξουμε ότι είναι δυνατή η ανεξάρτητη τεχνολογία που σέβεται τα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Ακόμα και αν οι μεγάλοι παίκτες συχνά υποστηρίζουν ότι δεν είναι έτσι».

Η Meredith Whittaker δεν βρισκόταν πάντα απέναντι στους μεγάλους παίκτες της τεχνολογικής βιομηχανίας. Εργάστηκε επί 13 χρόνια στη Google, επικεφαλής ομάδων προϊόντων και μηχανικών, ίδρυσε την Open Research Group της Google και συν -ίδρυσε το M-Lab. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, την FCC, την FTC, το δήμο της Νέας Υόρκης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο Ίδρυμα Signal προσπαθεί να «ξαναγράψει» την ιστορία του διαδικτύου ώστε τα δεδομένα των χρηστών να μην αξιοποιούνται για εταιρικούς σκοπούς.

Σε αυτόν τον αγώνα θεωρεί ως έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους το Telegram.

«Telegram και Signal συχνά θεωρούνται παρόμοια πράγματα, και είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει ότι το Telegram είναι μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Λοιπόν, αυτό στην πραγματικότητα είναι ψέμα. Δεν χρησιμοποιούν ουσιαστική κρυπτογράφηση με κανέναν ουσιαστικό τρόπο. Και το γεγονός ότι έχετε πρόσβαση στο Telegram από το κινητό σας, δεν το καθιστά εφαρμογή επικοινωνίας. Πρόκειται για μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που έχει δυνατότητες μαζικής μετάδοσης και όλες τις παθογένειες που συνοδεύουν τις μαζικές επικοινωνίες, που είναι συγκεντρωμένες στα χέρια ενός ιδιώτη. Στο Signal, από την άλλη πλευρά, καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να μην είμαστε  εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Από το Signal δεν μπορείς να μεταδίδεις σε εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν μπορείς να γίνεις viral, δεν μπορείς να βρεις νέους φίλους με βάση συγγένειες ή σχέσεις, ή απλά να περιηγηθείς στη λίστα επαφών των φίλων σου.

Πρέπει να συναντήσετε κάποιον ή να τον γνωρίσετε με άλλο τρόπο και να τον προσθέσετε στις επαφές σας. Επενδύουμε πολύ σε αυτό που αποκαλούμε «ασφάλεια πορευόμενη από τον σχεδιασμό», έτσι ώστε να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους που βασίζονται στο Signal σε πολλές από τις βλάβες που προέρχονται από την προσέγγιση της μαζική επιτήρησης και της κεντρικά ελεγχόμενης πλατφόρμας που ακολουθεί το Telegram. Και παράλληλα παρέχουμε ουσιαστικά δικαιώματα διατήρησης της ιδιωτικότητας».

Η Meredith Whittaker διευκρίνισε ότι, παρόλο που το Signal Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, απαιτεί τεράστια κεφάλαια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που πραγματικά προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Χρειάζονται κεφάλαια για να χτίσει κανείς πραγματικά ανεξάρτητη τεχνολογία. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι υπάρχει πολύ λίγη κατανόηση του πόσο ακριβό είναι να λειτουργήσει και να διατηρηθεί αυτό το έργο.

Η “μυθολογία” των δύο ανδρών σε ένα γκαράζ που -με κάποιο τρόπο- μετέτρεψαν μια ιδέα σε μαγική τεχνολογία πανταχού παρούσα παραλείπει το σημείο όπου δόθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες κεφαλαίου για κέντρα δεδομένων που καταναλώνουν ενέργεια κάθε μέρα και για εργαζόμενους που διασφαλίζουν κάθε μέρα ότι οι τεχνολογίες λειτουργούν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν μιλάμε για νέα τεχνολογία, μιλάμε για ιδέες και νέες πλατφόρμες. Ανεξάρτητη τεχνολογία. Πρέπει να μιλάμε για πραγματικά κεφάλαια και όχι για πενταροδεκάρες».

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικά κίνητρα για startups

Στα 70 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα (γράφημα)

ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν οι κάλπες για τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών – Μονομαχία Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version