© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
του Αλέξανδρου Κασιμάτη
H δίκη για τη σύμβαση της ψηφιοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997 οδεύει προς το τέλος της, χωρίς όμως για μία ακόμα φορά να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση.
Η αλήθεια δεν έλαμψε ούτε για τη φερομένη ζημία που δεν έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί -ο διορισμένος πραγματογνώμονας του ΟΤΕ έκανε λόγο για «πιθανή ζημία» την οποία δεν προσδιόρισε-, ούτε για τους μεγάλους πρωταγωνιστές της σύμβασης που δεν κατηγορήθηκαν και παρέμειναν στο απυρόβλητο, ούτε για ουσιώδεις μάρτυρες που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν, ούτε και για σημαντικά έγγραφα στα οποία δεν δόθηκε η βαρύτητα που έπρεπε. Είκοσι ένα χρόνια μετά φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο να ακουστούν βαριές καταδίκες απ’ ό,τι η πραγματική αλήθεια, καθώς βολεύει να κατασκευάζουν ενόχους.
Την περασμένη Τετάρτη απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG, Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος ήρθε γι’ αυτό τον λόγο από τη Γερμανία και έφυγε αυθημερόν. Η απολογία του δεν διαφώτισε ιδιαίτερα το δικαστήριο, αφού δήλωσε πλήρη άγνοια για τα μαύρα ταμεία της μητρικής, καθώς και πλήρη άγνοια της λειτουργίας της επίδικης σύμβασης. Εξάλλου ολοκληρώθηκε για δεύτερη μέρα η απολογία του κ. Ηλία Γεωργίου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της θυγατρικής, ο οποίος, επίσης, δήλωσε άγνοια για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας, ενώ υποστήριξε ότι η ροή δεκάδων εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων σε προσωπικούς του λογαριασμούς ήταν για τις ανάγκες της εταιρείας, για βιομηχανική κατασκοπεία και φιλοξενία διάφορων προσώπων. Αρνήθηκε δε τη συμμετοχή σε δωροδοκίες και δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα και ότι τα περιουσιακά του στοιχεία τα έχει μεταβιβάσει στα παιδιά του.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στην εταιρεία Τelepassport, ο κ. Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι ήταν επένδυση που είχε κάνει με τον πρώην κατασκευαστή Γιώργο Μπατατούδη μετά την αποχώρησή του από τη Siemens. Δεν ρωτήθηκε για την εταιρεία Claphand, η οποία είχε μετοχές στην Telepassport και φημολογείται ότι πίσω κρύβονται μεγάλα πολιτικά ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται ακόμη και με τη σημερινή κυβέρνηση. Το πρώην στέλεχος της Siemens ρωτήθηκε και για τα περίφημα Panama Papers, για τα οποία πριν από δύο χρόνια είχε γίνει έρευνα στο σπίτι του. Τέλος, το δικαστήριο τον ρώτησε επίμονα για τη συμμετοχή του και τη σχέση του με πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ειδικά το 1993, όταν έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέμα για το οποίο αναλυτικά έχει καταθέσει ο μάρτυρας Ευάγγελος Σέκερης, αλλά δήλωσε άγνοια, κάτι που δεν είναι αληθές, σύμφωνα την κατάθεση Σέκερη.
Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά. Βασικοί συντελεστές της υπόθεσης, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν πολλές φορές στο δικαστήριο, όπως Ντόμπεκ, Τάτσικας, Κρέπαπας, Χαρτ, δεν κλητεύθηκαν. Εγγραφα για κατηγορουμένους που δεν είχαν σχέση με την επίδικη σύμβαση δεν αναγνώστηκαν, όπως αυτό που κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας Ευάγγελος Σέκερης στις 22/3/2018 και προερχόταν από τη Siemens Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος σήμερα είναι αυτός που σηκώνει την κεντρική κατηγορία, είχε απαγόρευση να ασχοληθεί με την εν λόγω σύμβαση.
Ο χρυσοπληρωμένος πραγματογνώμονας του ΟΤΕ δεν κλήθηκε να καταθέσει για να διευκρινίσει τι εννοεί «πιθανή ζημία» και για ποιον λόγο δεν προσδιόρισε το ύψος της, θέμα καθοριστικής σημασίας για το κατηγορητήριο, αφού αν δεν υπάρχει ζημία σε βάρος του ΟΤΕ, τότε δεν υπάρχει και κατηγορία. Στα έγγραφα που προσκόμισε ο Ευάγγελος Σέκερης τον περασμένο Μάρτιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες με τους βασικούς πρωταγωνιστές της πρόσφατης υπόθεσης των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας, που ξεκινάει από τα τέλη του 1980, αλλά και έγγραφα από την περιβόητη εταιρεία Intercom που αναφέρεται σε πληθώρα εγγράφων της δικογραφίας. Οσον αφορά δε τη χώρα μας, αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται ενδεχομένως με παράνομες πληρωμές για παράπλευρες δραστηριότητες συγκεκριμένων στελεχών σε χώρες όπως η Αλβανία, η Αρμενία, η Νιγηρία κ.ά.
Παραλλήλως, στις 8 Νοεμβρίου θα αρχίσει η δίκη για την παραλαβή του συστήματος C4I. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οι ίδιες χρηματοροές με αυτές του κατηγορητηρίου για τη σύμβαση του ΟΤΕ. Οι νομικοί μιλούν περί ισχυρών ακυροτήτων που παραβιάζουν το δικαίωμα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη, ενώ επισημαίνουν ότι πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δικαστεί για την ίδια υπόθεση στη Γερμανία, οπότε με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο απαγορεύεται να ξαναδικαστούν.