Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ /FDI) στη Σερβία καταγράφουν συνεχή και σημαντική άνοδο. Η χώρα είναι ανοιχτή σε επενδυτές από κάθε γωνιά του πλανήτη: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Κίνα, Μέση Ανατολή.

Το 2021 συγκέντρωσε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων (το 60% του συνόλου των ΑΞΕ που κατευθύνθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια).

Μιλώντας στο newmoney, ο Mihailo Vesović, διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικών Αναλύσεων και Εξωστρέφειας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, απεύθυνε κάλεσμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυναμική της σερβικής οικονομίας και αναπτύξουν συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις.

«Το επόμενο διάστημα περιμένουμε νέο κύμα επενδύσεων κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τεχνολογιών περιβαλλοντικής προστασίας, στους κλάδους τροφίμων και ποτών, αλλά και στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχεία και κέντρα σπα)» εξηγεί ο Βέσοβιτς.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε αυτούς τους τομείς και για αυτό περιμένουμε να εμπλακούν σε αυτό το κομμάτι των επενδύσεων και να ενώσουν δυνάμεις με τις δικές μας επιχειρήσεις. Στη Σερβία, υπάρχει τεράστιο περιθώριο αύξησης της παραγωγικότητας, κυρίως στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Αν και ο κλάδος είναι ισχυρός, έχει ανάγκη από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, τη συσκευασία και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.»

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας, όπου έχουν υποχρέωση εγγραφής όλες οι επιχειρήσεις με έδρα στην χώρα, εκπροσωπεί πάνω από 125.000 εταιρείες και 250.000 επιχειρηματίες.

«Έκρηξη» στον τομέα της τεχνολογίας

Τέτοιου είδους συνέργειες υπάρχουν, ήδη, μεταξύ ελληνικών εταιρειών συμβούλων και σερβικών εταιρειών πληροφορικής, κυρίως σε έργα της Ε.Ε.

Ο τομέας της πληροφορικής έχει εκτοξευτεί στη Σερβία. Τα τελευταία έξι χρόνια, αναπτύσσεται με ρυθμούς 20% ετησίως, με χιλιάδες start up, κυρίως γύρω από τα πανεπιστήμια σε Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Νις και Κραγκούγιεβατς. Πέρυσι, ο κλάδος πέτυχε εξαγωγές 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές της τεχνολογίας έχουν παρουσία στη Σερβία: Microsoft, NCR, SAP, Endava, IBM, Intel, Cisco Systems, Atos, Nordeus, Fujitsu, ComTrade, TTTECH COMPUTERTECHNIK AG, Asseco, Schneider, showingtime, Continental, oracle, IGT, Novomatic.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες ήρθαν στη Σερβία με περιορισμένες φιλοδοξίες και ελάχιστους υπαλλήλους και διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θέλουν να δουλέψουν, με ανταγωνιστικούς μισθούς, και ικανότητα για καινοτομία» εξηγεί ο Βέσοβιτς.

Πάνω από 99.000 στελέχη εργάζονται σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και κοινωνία της πληροφορίας, αύξηση 10,8% σε σύγκριση με το 2020. Σε αυτούς προστίθενται, σταδιακά, και ψηφιακοί νομάδες.

Το Βελιγράδι κατατάσσεται συχνά στους δέκα κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για αυτοαπασχολούμενους, ως προσιτό και φιλόξενο. Η Σερβία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών στον πλανήτη. Co-working και Co-living Hub έχουν αναδυθεί σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε αγροτικές περιοχές.

Αναδυόμενη δύναμη στα βιντεοπαιχνίδια

Από τις πιο επιτυχημένες start up της Σερβίας είναι αυτές που κατασκευάζουν βιντεοπαιχνίδια. Η χώρα εμφανίζεται ως «αναδυόμενη δύναμη» στον κλάδο, αφού το 2020 βιντεοπαιχνίδια που κατασκευάστηκαν στη Σερβία κατέγραψαν 350 εκατομμύρια downloads και αγορές.

 

Στην χώρα υπάρχουν περισσότερα από 15 στούντιο παιχνιδιών, τα εκτιμώμενα έσοδα για το 2021 είναι 160 εκατ. ευρώ. Έχουμε περισσότερους από 2.200+ επαγγελματίες σε αυτόν τον κλάδο, 44 παιχνίδια που έχουν δημοσιευτεί.

Διαβάστε ακόμα:

«Κόκκινος συναγερμός» για τους παραγωγούς ενέργειας από τα σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία

Facebook εναντίον ΕΕ: Η Meta απειλεί να «τραβήξει την πρίζα» στην Ευρώπη

Έρχονται 3.000 δωρεάν WiFi hotspots σε όλη τη χώρα