Πλώρη για νέα υψηλά έχει βάλει φέτος ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τσιμέντου εξακολουθεί και αυξάνεται σημαντικά καθιστώντας, ως φαίνεται, μία επίδοση πωλήσεων κοντά στο μισό δισ ευρώ εφικτή. Απόρροια της ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας τόσο στην ιδιωτική κατοικία όσο και σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και τουριστικών επενδύσεων οι πωλήσεις τσιμέντου, σκυροδέματος και αδρανών υλικών του Ομίλου έχουν ανεβάσει σημαντικά ρυθμό φέτος.
«Το γενικότερο κλίμα “ευφορίας” που καταγράφεται από όλους τους παράγοντες της αγοράς ενισχύεται και από την προώθηση των έργων στο Ελληνικό, όπου ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ έχει εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής σκυροδέματος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του έργου», σημειώνει μεταξύ άλλων η διοίκηση του Ομίλου υπό τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Χανή (κεντρ. φωτ.) στα σχόλια που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις των μεγαλύτερων εταιρειών του Ομίλου που δημοσιοποιήθηκαν και οι οποίες ενοποιούνται απευθείας στα αποτελέσματα του μητρικού πολυεθνικού Ομίλου Holcim.
«Επιπρόσθετα, το 2024 αναμένεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων αδρανών λόγω: α) της διατήρησης του μεριδίου αγοράς σε όλα τα λατομεία και ταυτόχρονης αύξησης των πωλήσεων από το λατομείο του Αράξου (εκκίνηση έργου Πάτρας-Πύργου) και από το λατομείο Μεσαίου (έργο 6ης προβλήτας λιμένα Θεσσαλονίκης), και β) Την πώληση σημαντικά μεγάλων ποσοτήτων από το λατομείο της Μάνδρας στα έργα υποδομών (Ελληνικό, μετρό, παραλιακό μέτωπο κ.λπ.)», προσθέτει η διοίκηση.
Αντίθετα ως παράγοντες που μπορεί να επιβραδύνουν την κατασκευαστική ανάπτυξη η διοίκηση του Ομίλου αναφέρει το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι τιμές πρώτων υλών που εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησαν ως τώρα οι εταιρείες του Ομίλου, η «ναυαρχίδα» ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 3,5% φθάνοντας τα 304,48 εκατ. ευρώ περίπου, από 294,06 εκατ. ευρώ το 2022. Εξ αυτών πωλήσεις 218,42 εκατ. ευρώ έγιναν στην Ελλάδα, 76,57 εκατ. ευρώ στην Ελβετία και 9,49 εκατ. ευρώ σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ «οι όγκοι των εγχώριων πωλήσεων τσιμέντου παρουσίασαν αύξηση η οποία συνοδεύτηκε και από αύξηση τιμών. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσαν μείωση οι πωλήσεις στερεών καυσίμων και λοιπών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι συνολικές εγχώριες πωλήσεις να παρουσιάσουν αύξηση κατά 16%. Οι όγκοι των εξαγωγών τσιμέντου σημείωσαν μικρή μείωση, όπως και οι τιμές πώλησης. Στην μείωση των τιμών πώλησης συνέβαλε μερικώς και η δυσμενής εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Επίσης, οι εξαγωγές στερεών καυσίμων παρουσίασαν σημαντική μείωση, λόγω μείωσης όγκων και τιμών. Συνολικά οι πωλήσεις στο εξωτερικό παρουσίασαν μείωση κατά 19%».
Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις της Lafarge Beton, που ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ αποκτώντας 3 λατομεία και 16 μονάδες σκυροδέματος σε Πελοπόννησο και Κ. Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 33,43% φθάνοντας τα 115,83 εκατ. ευρώ έναντι 86,81 εκατ. ευρώ το 2022. Σε όγκο οι πωλήσεις σκυροδέματος ξεπέρασαν τα 1,1 εκατ. κυβικά και ήταν οι υψηλότερες της δεκαετίας παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 46% σε σχέση με το 2022. Επίσης οι πωλήσεις αδρανών υλικών ήταν κατά 14% αυξημένες σε όγκους σε σχέση με το 2022.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ το 2023 παρουσίασαν αύξηση κατά 59,1% και ανήλθαν σε 33,59 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 384,3% (!) φθάνοντας τα 15,76 εκατ. ευρώ από 3,25 εκατ. ευρώ το 2022. Γι αυτό και η διοίκηση προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 9,519 εκατ. ευρώ απ’ τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.
Το ίδιο διάστημα η Lafarge Beton κατέγραψε καθαρά κέρδη 5,31 εκατ. ευρώ έναντι 2,82 εκατ. ευρώ το 2022 με τη διοίκηση ωστόσο να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών οι επενδύσεις ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ το 2023 παρουσίασαν μείωση κατά 14% και ανήλθαν στο συνολικό ύψος των 12,99 εκατ. ευρώ έναντι 15,06 εκατ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα για την Lafarge Beton μειώθηκαν στα 5,49 εκατ. ευρώ από 31,29 εκατ. ευρώ το 2022 (εκ των οποίων ποσό 28,96 εκατ. ευρώ αφορά στην εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της εταιρίας “ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε.”.
Στο τέλος της χρήσης το σύνολο των υποχρεώσεων της ΑΓΕT ΗΡΑΚΛΗΣ ήταν 260,03 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143,71 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές. Επίσης η εταιρεία είχε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 53 εκατ. ευρώ που αφορά σε δύο ομολογιακά δάνεια που έχει εκδώσει η Εταιρία ποσού 33 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα 5ετους διάρκειας και με σταθερό επιτόκιο 2,99% το πρώτο και μεταβλητό Euribor 6μηνου πλέον 3,19% το δεύτερο, με ομολογιούχο την εταιρία του Ομίλου Holcim, Holcim Auslandbeteiligungs GmbH. Τα εν λόγω δάνεια λήγουν τον Δεκέμβριο του 2024 και αναμένεται να ανανεωθούν εντός του 2024 και κατά συνέπεια θα ταξινομηθούν ως μακροπρόθεσμα.
Το σύνολο των υποχρεώσεων της Lafarge Beton στο τέλος της χρήσης ήταν 116 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 32 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες εμπορικές υποχρεώσεις και 54,6 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.
Το σύνολο της καθαρής θέσης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο τέλος της χρήσης ήταν στα 298,75 εκατ. ευρώ και της Lafarge Beton στα 71,34 εκατ. ευρώ.
Ο αριθμός του προσωπικού της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κατά την περυσινή χρήση αυξήθηκε στα 520 άτομα από 493 ένα χρόνο πριν και της Lafarge Beton στα 146 από 120.
Στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων καταγράφεται επίσης πως κατά της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ υφίστανται σε εκκρεμότητα αγωγές των οποίων το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, συνολικού ύψους 44,448 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τη διοίκηση ο μέγιστος κίνδυνος από την τελεσιδικία αυτών των υποθέσεων εκτιμάται σε 14,705 εκατ. ευρώ.
Απ’ τα highlights της χρονιάς πέρυσι, όπως καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις και η επιτυχής ολοκλήρωση του μεγαλύτερου έργου σκυροδέτησης που έχει γίνει στην Ελλάδα, τη θεμελίωση του Riviera Tower. «Για την επιτυχία της μεγαλύτερης και συνεχούς διάρκειας 40 ωρών σκυροδέτησης στη χώρα, χρησιμοποιήθηκαν 3.000 τόνοι τσιμέντο ECOPlanet και 14.000 τόνοι αδρανή υλικά για την παραγωγή 7.500 m3 σκυροδέματος ECOPact χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Εργάστηκαν με αφοσίωση και απόλυτο συντονισμό περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι και συνεργάτες του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 120 οχήματα μεταφοράς και 15 πρέσες σκυροδέματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ανήκει στην εταιρία Holcim Auslandbeteiligungs GmbH, μέλος του Όμιλου Holcim. Μεταξύ των θυγατρικών της είναι η Lafarge Beton ΑΒΕΕ, η A.N.E. ΗΡΑΚΛΗΣ (θαλάσσιες μεταφορές και διαχείριση πλοίων), η ΛΑΒΑ ΑΕ (παραγωγή και εμπορία δομικών και αδρανών υλικών), Geocycle Ελλάς (Υπηρεσίες συλλογής μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων), και Ηρακλής Δομικά Στοιχεία Ελλάδος ΑΕ (Κατασκευή, παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών). Τα οικονομικά αποτελέσματα των θυγατρικών ενοποιούνται απευθείας στην ελβετική μητρική Holcim.
Διαβάστε ακόμη
Aνοίγει την επενδυτική ατζέντα του 2025 το road show του Χ.Α.
ΑΑΔΕ: Ερχονται οι έλεγχοι στην αγορά για IRIS – POS
Βασίλης Φουρλής: Χρονιά ορόσημο το 2024 για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ