© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Έπειτα από πολλά έτη συζητήσεων, μελετών, επαναπροσεγγίσεων και εντέλει ακινησίας, το έργο της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ μπαίνει πλέον στις ράγες υλοποίησής του, φιλοδοξώντας να αλλάξει και όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα έχει γίνει στη συμπρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη τεχνικών, νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για το έργο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark), το οποίο θα γίνει μέσω Σύμβασης Παραχώρησης και Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Και αυτό εφόσον ο ανάδοχος-επενδυτής πρόκειται να έχει και την ευθύνη συντήρησης, προκειμένου η εικόνα και η λειτουργία του χώρου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στόχος είναι έως το τέλος της χρονιάς να έχουν γίνει οι προσλήψεις των συμβούλων για να ξεκινήσουν τάχιστα οι διαδικασίες ωρίμασης του έργου, ώστε τελικά να έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη δημοπράτησης του διεθνούς διαγωνισμού έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Κάτι που σημαίνει ότι στη ΔΕΘ του 2025 θα τρέχει ήδη ο διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα έχει συνολική διάρκεια έως 18 μήνες. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αναμένεται να υπάρξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επενδυτές και στη δεύτερη θα ακολουθήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις και οι προσφορές των επίδοξων παραχωρησιούχων ώστε να κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση θα είναι για 35 έτη, ενώ βασικός όρος στον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δέσμευση του παραχωρησιούχου για απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της ανάπλασης, που εκτιμάται ότι στο σύνολό της θα χρειαστεί γύρω στα πέντε χρόνια από τη στιγμή έναρξης των κατασκευών. Κάτι που σημαίνει ότι έως το 2032 περίπου θα έχει αλλάξει όχι μόνο ο υποβαθμισμένος σήμερα χώρος της ΔΕΘ, αλλά όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο προϋπολογισμός του έργου έχει προσδιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ με βάση τις πρόσφατες εγκρίσεις του έργου. Τα 120 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του Δημοσίου (90 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 30 εκατ. από το ΕΣΠΑ), άλλα τόσα θα βάλει ο ιδιώτης παραχωρησιούχος, ενώ άλλα 60 εκατ. ευρώ προβλέπονται από δανειακά κεφάλαια της ΔΕΘ Helexpo. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό αναμένεται να επικαιροποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και κατά πάσα πιθανότητα να αυξηθεί.
Το έργο
Σύμφωνα με την προμελέτη για το project, στον χώρο του ακινήτου, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τ.μ., περίπου 12% λιγότερα από σήμερα. Tο Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 αφορούν τα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.
Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Κέντρο, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ. με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ., γραφεία 5.000 τ.μ. και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ.
«Θέλουμε μέσα στο 2026 να έχει μπει ο παραχωρησιούχος ώστε έως το 2031 να έχει ολοκληρωθεί και το έργο», λέει ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Αναστάσιος Τζήκας. «Εχουμε συμφωνήσει με τον δήμο, θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου 100 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης και ένα εκθεσιακό κέντρο βιοκλιματικό. Γενικά η ανάπλαση του χώρου δεν θα αναβαθμίσει μόνο τη ΔΕΘ, αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη», σημειώνει.
Σημειωτέον ότι το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει γκρέμισμα αρκετών κτιρίων, αλλά και τη διατήρηση κάποιων εμβληματικών κτισμάτων, όπως ο πύργος του ΟΤΕ, το «Παλέ ντε Σπορ», το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το παλιό μικρό περίπτερο της Esso Pappas ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’60 και το τόξο στην είσοδο του χώρου.
Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ικανοποιήθηκαν αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως η μείωση κατά 4.000 τ.μ. του εμβαδού του συνεδριακού κέντρου που θα δημιουργηθεί στο νότιο τμήμα της έκτασης, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία του οικοπέδου της ΔΕΘ με το Γ’ Σώμα Στρατού, την τροποποίηση της χωροθέτησης του επιχειρηματικού κέντρου και του ξενοδοχείου (βρίσκονται στην πλευρά προς την Αγγελάκη) και την αύξηση των δενδροφυτεύσεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 3.000.
Ο χώρος θα είναι διαπερατός και προσβάσιμος από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Επίσης, θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.
Μεγάλο ατού του χώρου θα είναι η πρόσβαση στον χώρο με το μετρό. Συγκεκριμένα, θα εξυπηρετείται από τον σταθμό Σιντριβάνι, ενώ σε κοντινή απόσταση είναι και ο σταθμός Πανεπιστήμιο-Εκθεση.
Σημειωτέον ότι την αρχιτεκτονική μελέτη, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο είχαν υποβληθεί 116 προτάσεις, είχε αναλάβει να εκπονήσει το σχήμα Sauerbruch Hutton & Gustafson Porter + Bowman Offices και Ελενα Σταυροπούλου.
Διαβάστε ακόμη
Μακεδονία Παλλάς: Γιατί βλέπει καλύτερες μέρες φέτος – Αύξηση από 5- 10% φέτος (pic)
Ενέργεια: Πορτοκαλί «εισβολή» στα τιμολόγια ρεύματος από Νοέμβριο θέλει το ΥΠΕΝ
Μαρίνος Παράβαλος: Δεύτερος πλειστηριασμός για ακίνητο στην Αρκαδία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ