Το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη μείωση της εξάρτησης του βασιλείου από τα κέρδη του πετρελαίου αναβαθμίζει η Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε σύνοδο κορυφής επενδυτών στο Ριάντ την Τετάρτη (30/10).

Η κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε έργα υποδομής, όπως το τεράστιο έργο της μεγαλούπολης NEOM, στο πλαίσιο του σχεδίου που καθοδηγείται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θέλει να αναπτύξει τον ιδιωτικό τομέα, να αναπτύξει νέες βιομηχανίες και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Συνολικά, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι με όσα έχουμε επιτύχει με το Σαουδαραβικό Όραμα 2030, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας, διασφαλίζοντας ότι κάνουμε το σωστό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ Τζαντάν στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας Future Investment Initiative (FII), λέγοντας ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε καλό δρόμο.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο PIF της χώρας, ύψους 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει μεγάλο μέρος του μετασχηματισμού, έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή τα τελευταία χρόνια με συμφωνίες υψηλού προφίλ, όπως οι επενδύσεις στην Uber.

Ωστόσο, ο διοικητής του δήλωσε στο FII την Τρίτη ότι το PIF σχεδιάζει τώρα να μειώσει το μερίδιο των επενδύσεων του στο εξωτερικό κατά περίπου το ένα τρίτο, καθώς επικεντρώνεται σε εγχώρια έργα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες είχαν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, είναι το κλειδί για την προώθηση του μαζικού οικονομικού μετασχηματισμού. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ της.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία, αλλά καθώς απομένουν πέντε χρόνια, τα στοιχεία δείχνουν ότι το βασίλειο θα μπορούσε να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο μέχρι το 2030.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και εν μέσω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και παραγωγής, τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί και το βασίλειο επανεξετάζει τις δαπάνες, στο πλαίσιο των οποίων ορισμένα έργα του Οράματος 2030 θα καθυστερήσουν ή θα μειωθούν και άλλα θα τεθούν σε προτεραιότητα.

Ο Jadaan δήλωσε στο συνέδριο ότι οι ανθρώπινοι πόροι και η εφαρμογή αποτέλεσαν πρόκληση για ορισμένους από τους στόχους του οικονομικού μετασχηματισμού, αλλά δήλωσε ότι το μη πετρελαϊκό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 52% της οικονομίας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας PIF ανακοίνωσε ότι θα είναι επενδυτής στο νέο ταμείο ιδιωτικών μετοχών της Brookfield ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή, ενώ η Riyadh Air, η οποία ανήκει στο PIF, δήλωσε ότι παραγγέλνει 60 αεροσκάφη Airbus A321.

Ο επικεφαλής του μεταλλευτικού γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας Ma’aden δήλωσε στο Reuters ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για μερίδιο σε ορυχείο χαλκού της Ζάμπια και αναμένει συμφωνία φέτος.

Η αναπτυσσόμενη εξορυκτική βιομηχανία του βασιλείου αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου «Όραμα 2030» για τη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Αν και δεν περιλαμβανόταν στην επίσημη ατζέντα του FII, η σύγκρουση στο Ισραήλ, τη Γάζα και το Λίβανο διαμόρφωσε πολλές από τις συζητήσεις με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο στις περιφερειακές επενδύσεις.

Ο Jadaan δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένα σταθερό μέρος για επενδύσεις. «Πρόκειται για ένα από τα πιο φωτεινά σημεία στον κόσμο από την άποψη του τι αναζητούν οι επενδυτές», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: «Φρένο» στις μειώσεις των επιτοκίων η προσωρινή επιτάχυνση του πληθωρισμού

Η Temu αντιμέτωπη με ευρωπαϊκή έρευνα για πωλήσεις παράνομων προϊόντων

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά από 4/11 η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα