«Rescue me». Δηλαδή «Σώσε με». Έτσι λέγεται ένα από τα παλιότερα singles του CEO της Goldman Sachs και dj (στον ελεύθερο χρόνο του) Ντέιβιντ Σόλομον. Τίτλος μάλλον προφητικός, καθώς ο μέχρι πρότινος αγαπημένος των επενδυτών τραπεζίτης περνά τόσο δύσκολες ώρες που αναγκάζεται να… επιστρατεύσει έναν «σύμμαχο» στο ΔΣ της αμερικανικής τράπεζας.
Το κλήμα (και το κλίμα, στην περίπτωσή μας) ήταν στραβό, με τις «γκρίνιες» των εταίρων για τα όλο και συχνότερα ταξίδια του Σόλομον με το ιδιωτικό τζετ της Goldman Sachs για να παίξει σε φεστιβάλ και κλαμπ, καθώς και τις επιλογές του στη στρατηγική της τράπεζας που δεν απέδωσαν τα δέοντα, όπως και για τα bonus. Η ανακοίνωση των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του έτους, έρχεται να ενεργήσει ως ο… γάιδαρος που δαγκώνει την καρέκλα του.
Με την κριτική στο πρόσωπό του να εντείνεται όλο και περισσότερο και τις συζητήσεις για ενδεχόμενη παραίτησή (απομάκρυνση) του να έχουν αρχίσει, ο Σόλομον επιστρατεύει έναν «σύμμαχο». Πρόκειται για τον βετεράνο τραπεζίτη Τόμας Μόνταγκ ο οποίος ως το 2021 ήταν CEO της Bank of America Corp. και έχει προηγουμένως -από το 1985 ως το 2007- 22ετή θητεία στη Goldman Sachs. Ο Μόνταγκ πιθανότατα θα προστεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Goldman Sachs και θεωρείται σύμμαχος του Σόλομον, καθώς ο τελευταίος επανεστιάζει την τράπεζα στις core μονάδες του στη Wall Street και το asset management. Για λίγο ακόμα, ο Σόλομον απολαμβάνει της στήριξης του ΔΣ για… έναν λόγο παραπάνω που είναι ο Μόνταγκ.
Η προηγούμενη εμπειρία από τη θητεία του στη Bank of America δείχνει ότι ο Μόνταγκ διοικούσε τις αγορές και την εταιρική τραπεζική με «σιδηρά πυγμή». Από την άλλη, ενώ προήγαγε κάποιες γυναίκες στελέχη, άλλες παραπονέθηκαν για μια κουλτούρα μισογυνισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης στην τράπεζα κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Επιστρέφοντας στη Goldman Sachs, τα κέρδη που ανακοίνωσε η τράπεζα ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, εν μέσω απομειώσεων που συνδέονται με τα εμπορικά ακίνητα – κλάδος που εμφανίζεται πολύ αδύναμος στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και κινεζική αγορά – και την πώληση της μονάδας δανεισμού GreenSky. Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 3,08 δολαρίων ανά μετοχή έναντι 3,18 δολαρίων ανά μετοχή που ήταν η εκτίμηση της Refinitiv και έσοδα 10,9 δισ. δολάρια, έναντι 10,84 δισ. δολάρια που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν κατά 58% σε 1,22 δισ. δολάρια ή 3,08 δολάρια ανά μετοχή, λόγω της απότομης μείωσης των συναλλαγών και της επενδυτικής τραπεζικής και των ζημιών που σχετίζονται με την GreenSky και τις παλαιές επενδύσεις, οι οποίες απομύζησαν περίπου 3,95 δολάρια από τα κέρδη ανά μετοχή. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8% στα 10,9 δισ. δολάρια.
Όμως τα παράπονα των εταίρων της Goldman Sachs δεν αφορούν μόνο τα πεπραγμένα της πενταετούς θητείας του και τις επιδόσεις της τράπεζας με τις επιλογές του (όπως την επέκταση στα καταναλωτικά δάνεια που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα), αλλά και τις πρακτικές του.
Με τη Goldman Sachs να έχει ως εταίρους και business leaders- συνεργάτες πολύ επιφανή πρόσωπα -περίπου 420 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και ένας πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας- το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό για τον Σόλομον.
Οι προσκλήσεις του Σόλομον στους εταίρους για σύσφιξη των σχέσεων σε κλαμπ και πάρτι που θα έπαιζε μουσική δεν πέτυχαν (λογικό, μιας και δεν είναι χώρος στον οποίο κινούνται με ευχαρίστηση οι εταίροι) να μειώσουν τις γκρίνιες για τη δεύτερη ενασχόληση του Σόλομον. Πολύ δε περισσότερο, όταν πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ή υπονοούσαν ότι η ενασχόληση ως dj είναι η… πρώτη του Σόλομον, με τη θέση του ως CEO να λειτουργεί υποστηρικτικά. Υπερβολές;
Ο Σόλομον -μετά από έναν μνημειώδη καβγά με τον υπεύθυνο για τα μπόνους της Goldman Sachs- πήρε μειωμένη αποζημίωση πέρυσι λόγω των «χαμηλών πτήσεων» που έκανε η τράπεζα. Ενώ ταυτόχρονα, οι εταίροι «βράζουν» εναντίον του, καθώς τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί πόρους της τράπεζας (όπως για παράδειγμα εργαζόμενους στο ΙΤ της Goldman Sachs να του «φτιάχνουν» τον λογαριασμό του DJ SOL στο Instagram). Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταγγελία ότι χρησιμοποίησε το, αξίας 63 εκατ. δολαρίων τζετ της τράπεζας για να πετάξει στο Σικάγο, όπου συναντήθηκε με πελάτες και εργαζομένους της Goldman Sachs, πριν ανέβει στα decks του μουσικού φεστιβάλ Lollapalooza.
Το 2020, εν μέσω lockdown για την πανδημία του Covid-19, αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη όταν αποκαλύφθηκε ότι εκδηλωση στην οποία έπαιξε, στη Νέα Υόρκη, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι παραβίαζε τους κανονισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό.
Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι αν η καριέρα του Σόλομον ως dj προκαλεί κάποιου είδους conflict με την καριέρα του στην τραπεζική. Αλλά αν, σε μια περίοδο αλλαγών για τις ηγεσίες των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το θρίλερ με τον Τζέιμι Ντάιμον και την κάθοδό του στην πολιτική), ο Σόλομον θα καταφέρει να κρατηθεί στη θέση του CEO της Goldman Sachs.
Διαβάστε ακόμη:
Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)
Έτσι θα είναι τα δύο νέα ιδιωτικά club των νοτίων προαστίων με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ