Όταν ένας από τους 1.500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη σπεύδει να καθιερώσει την… 4ήμερη εργασία για τους εργαζόμενους της εταιρείας του –και δεν το εξετάζει απλά ως ιδέα-, πιθανόν να μη δίνει το παράδειγμα σε όλους τους εργοδότες, αλλά σε κάθε περίπτωση βάζει πολύ κόσμο σε σκέψεις…
Ryan Breslow το όνομα του. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Σίγουρα, για τύπο ο οποίος δεν μοιάζει συνηθισμένος – και πως άλλωστε, όταν ανήκει στη «χρυσή» λίστα Forbes;
Λάτρης της γιόγκα, του διαλογισμού και του χορού, από τους πρωταγωνιστές της επιχειρηματικής καινοτομίας, χωρίς να φημίζεται για την κοινωνικότητα του, στα 28 του χρόνια ο δισεκατομμυριούχος από το κοσμοπολίτικο Μαϊάμι της Φλόριντα μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά…
Κυρίως, για το κατόρθωμα του να… εγκαταλείψει το 2014 τις σπουδές του στην πληροφορική στο Stanford University για να ιδρύσει «με ένα κλικ» μια από τις τεχνολογικές start ups της Silicon Valley η οποία ειδικεύεται σε θέματα πληρωμών και στο e-commerce, την Bolt και τελικά να εκτοξεύσει το 2022, μέσα σε μια 8ετία, την αποτίμηση της στα 11 δισ. δολ. – και μαζί την προσωπική περιουσία του στα 2 δισ. δολ.!
Πολλοί τον αποκαλούν ιδιοφυία της τεχνολογίας, καθώς έχει ιδρύσει τρεις επιχειρήσεις του κλάδου μέχρι σήμερα…
Ο Breslow έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει προσωρινά, σε πρώτη φάση, την… 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα προς το τέλος του 2021 και –σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε διεθνή MME- μετά από μια δοκιμαστική περίοδο 3μηνης διάρκειας υιοθέτησε οριστικά την λύση.
Σε μήνυμα του μέσω των social media, στο Twitter, ο επικεφαλής της Bolt ανακοίνωσε την επιτυχία του «πειράματος» του πάνω σε ένα «φλέγον» θέμα, το οποίο συζητήθηκε ευρέως και σε άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ κι εξήγησε τα επιχειρήματα του:
«Η δημιουργικότητα είναι ο βασικός άξονας αυτού που μας επέτρεψε να αναπτυχθούμε 18 φορές μέσα σε 18 μήνες. Θεωρείται ένας πολλαπλασιαστής εσωτερικής δύναμης. Η εβδομάδα εργασίας των 4 ημερών μας επιτρέπει να διατηρήσουμε αυτόν τον συντελεστή σε υψηλά επίπεδα… Πιστεύω πως η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας δεν αποτελεί ένα «αν» για τις περισσότερες εταιρείες, αλλά το «πότε».
Στην Bolt δεν περιμέναμε να ακολουθήσουμε τους άλλους…».
Όταν ρωτήθηκε για την ζωή του ως ένας CEO ο οποίος θυμίζει… μοναχό, απάντησε:
«Είμαι πολύ του διαλογισμού, της γιόγκα. Η φιλοσοφία μου είναι να παραμένω όσο πιο ισορροπημένος μπορώ. Ξυπνάω, κάνω γιόγκα και διαλογίζομαι…».
Κάπου εκεί, αποκάλυψε πώς κατέληξε σε αυτό που έκανε: «Είχα την τάση να πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν περισσότερες μέρες άδειας, επειδή περάσαμε από μια απίστευτη ανάπτυξη και ήρθε ο COVID που επηρέαζε τις ζωές όλων. Έτσι, έδωσα σε όλους μια ημέρα ευεξίας, την Παρασκευή.
Αυτό λειτούργησε καλά και τότε λέω: “Οι επόμενες τρεις Παρασκευές είναι ημέρες ευεξίας.”».
Το ρίσκο και οι επενδυτές
Αν έχει δίκιο ένας αυτοδημιούργητος businessman της εμβέλειας του Ryan Breslow στην στρατηγική που ακολουθεί στην επιχείρηση του, αυτό προκύπτει ίσως και εκ του αποτελέσματος.
Στα 28 του, με ατομικό «λογαριασμό» (net worth) ύψους 2 δισ. δολ. (νο 1.513 για το 2022 στο Forbes και αρκετές θέσεις πιο πάνω, στο νο 1.496 σε real time), πάντως, μόνο δεν αποτυχημένος δεν δείχνει…
Κι αν κάποτε πήρε ένα ρίσκο, αυτό φαίνεται να του βγήκε…
Τον Ιανουάριο του 2022 δε, συνδύασε μια σειρά κινήσεων: ταυτόχρονα με την διαμόρφωση των νέων εργασιακών όρων και συνθηκών για τους 700 υπαλλήλους του ο Breslow παραιτήθηκε –με δική του απόφαση- από CEO της Bolt, ανέλαβε ωστόσο την ιδιότητα του Executive Chairman και εξασφάλισε μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 355 εκατ. δολ. για την start up-«μονόκερο» του, ανεβάζοντας τον πήχη των αντληθέντων κεφαλαίων της στο 1,3 δισ. δολ και την αξία της, όπως προαναφέρθηκε, στα 11 δισ. δολ.
Προσέλκυσε μάλιστα υπέρ αυτής funds και επενδυτές- «κολοσσούς», όπως οι BlackRock, General Atlantic και SAP, Schonfeld, H.I.G. Growth, Invus Opportunities —υποσχόμενος μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου «τύπου Amazon» (CheckoutOS) η οποία θα λειτουργεί με ταχύτητα, σε εκατομμύρια διαδικτυακούς λιανοπωλητές.
Οι μιμητές και ο διχασμός
Η πολιτική του Breslow απέναντι στους εργαζόμενους του αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε τηλεοπτικές εκπομπές. Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις που συνόδευσαν τις κινήσεις του, ο ίδιος δήλωνε σε συνέντευξη του αυτό που πίστευε, ότι η ιδέα του θα έφερνε επανάσταση στην επιχείρησή του:
«Λοιπόν, είναι τρελό για τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά δεν… είναι καθόλου. Το βρίσκω πολύ λογικό. Νομίζω ότι πέντε μέρες την εβδομάδα, αυτό είναι τρελό».
Το παράδειγμα του σκόπευαν, απ’ όσα λέγονταν προ μηνών, να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις, στην Αμερική και σε άλλες χώρες, προκειμένου με την καθιέρωση μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας να κάνουν και τους δικούς τους πιο παραγωγικούς.
Δεν έλειψαν αντιρρήσεις του στιλ ότι «μια τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία είναι μόνο για χίπις ή τεμπέληδες», αλλά και αντιθέτως ορισμένοι αντέτειναν ότι «είμαστε κολλημένοι σε αυτό το κατασκεύασμα του 19ου αιώνα, των πέντε εργάσιμων ημερών της εβδομάδας», κ.λπ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πάντως, η πανδημία οδήγησε εκατομμύρια εργαζόμενους στις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, με συνέπεια οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού να πλήξουν αρκετές εταιρείες, αναγκάζοντας τους εργοδότες να αναζητήσουν δημιουργικούς τρόπους για να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους…
Φιλανθρωπία και χορός
O Ryan Breslow αποδεικνύει με έναν ακόμα τρόπο ότι ο άνθρωπος τοποθετείται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του:
Προεδρεύει του The Movement, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης η οποία παρέχει δωρεάν μαθήματα χορού σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες στο Μαϊάμι, που υπό άλλες συνθήκες ενδέχεται να μην μπορέσουν να ασχοληθούν με τον χορό και τις τέχνες λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Διαβάστε επίσης:
Νικόλαος Παπαγεωργίου: Η ζωή και η κληρονομιά ενός εθνικού ευεργέτη (pics)
«Κύμα» πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο – Θα γίνονται πάνω από 1.500 τον μήνα
Γιάννης Αγγελικούσης και Παύλος Ιωαννίδης στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας