Στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να υπάρχει η σοκολάτα Toblerone, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αμερικανική Mondelez να αποσυρθεί πλήρως από τη Ρωσία.
Έπειτα από συνεχείς πιέσεις από εργαζόμενους, ακτιβιστές και επενδυτές να εγκαταλείψει τη Ρωσία, η Mondelez σχεδίαζε να έχει καταστήσει την επιχείρησή της στη χώρα «αυτόνομη, με αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού» μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο είχε δηλώσει στο Reuters ότι τα προϊόντα στη Ρωσία παρασκευάζονται και διανέμονται τοπικά, «χωρίς εισαγωγές τελικών προϊόντων από την Ευρώπη στη Ρωσία ή εξαγωγές από τη Ρωσία στην Ευρώπη».
Ωστόσο, η σοκολάτα Toblerone παρασκευάζεται στην Ελβετία και τη Σλοβακία, ενώ τα έγγραφα πωλήσεων που είδε το Reuters δείχνουν ότι 100 τόνοι του προϊόντος πωλήθηκαν στη Ρωσία τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 -αν και οι ποσότητα ήταν μειωμένη κατά 12% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Οι συνεχιζόμενες πωλήσεις της διάσημης τριγωνικής σοκολάτας -σχήμα που θυμίζει τις κορυφές των ελβετικών Άλπεων- δείχνουν τις προκλήσεις που ενυπάρχουν στην απομάκρυνση των υπολοίπων επιχειρήσεων της Mondelez από τη Ρωσία. Τα τρόφιμα, όπως και η σοκολάτα, δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τη Δύση, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Όμως, από τότε πολλές εταιρείες έχουν δεσμευτεί είτε να φύγουν από τη χώρα, είτε να πουλήσουν ή να περιορίσουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους.
Η Mondelez ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι πιθανό «επώνυμα προϊόντα να εισέρχονται στη Ρωσία μέσω τρίτων διανομέων ή μεσιτών», εισαγωγέων της γκρίζας αγοράς, που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη ζήτηση για δυτικές μάρκες, οι οποίες μειώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου. Η Ρωσία, από την πλευρά της, προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα επιτρέπει τις εισαγωγές χωρίς την άδεια της εταιρείας που κατέχει το εκάστοτε εμπορικό σήμα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Mondelez, καθώς τα έσοδα της εταιρείας εκεί αντιστοιχούν στο 2,9% ή σε περίπου 1 δισ. δολάρια, από τις παγκόσμιες πωλήσεις της πέρυσι, που άγγιξαν τα 36 δισ. δολάρια.
Το Reuters βρήκε σοκολάτες Toblerone σε ράφια καταστημάτων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, με συσκευασίες όπου ως τόπος παρασκευής αναφέρεται η Βέρνη της Ελβετίας στις 23 Νοεμβρίου και με τιμή πώλησης τα 175,99 ρούβλια (2,02 δολάρια ΗΠΑ) για ποσότητα 100 γραμμαρίων.
Σύμφωνα με τον Peter Maggs, καθηγητή στο University of Illinois College of Law και ειδικό σε θέματα ρωσικού Δικαίου, για να εμποδίσει τρίτους διανομείς ή μεσάζοντες να πουλήσουν Toblerone στη Ρωσία, η Mondelez θα μπορούσε να καταθέσει στα ρωσικά δικαστήρια αγωγές εναντίον τους και εναντίον των καταστημάτων λιανικής, για παραβίαση εμπορικού σήματος.
Όπως και να ‘χει, πριν από μερικούς μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez είχε δηλώσει ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται από ηθικής άποψης για το αν οι εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν την είχαν πιέσει να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Δεν νομίζω ότι [σ.σ. οι επενδυτές] νοιάζονται από ηθικής άποψης», δήλωσε ο Dirk Van de Put σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας όμως: «Αν έχετε μια σημαντική ρωσική επιχείρηση, το πλήγμα για την εταιρεία θα ήταν τεράστιο και αυτό είναι διαφορετική συζήτηση».
Διαβάστε ακόμη
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι θα φέρει νέες παρεμβάσεις
Νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για την efood
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ