search icon

business stories

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πάνω από €2,2 δισ. του κόστισαν οι 17 κούπες της Τσέλσι

Γιατί ο Ρώσος μεγιστάνας διεκδικεί τον τίτλο του πιο επιτυχημένου αλλά και πιο γενναιόδωρου ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αγγλία. Ο ρόλος της Μαρίνα Γκρανοβσκάγια στην κατάκτηση του Champions League και οι άγνωστες ιστορίες

Οι ομάδες «χτίζονται», σύμφωνα με την παλιά ποδοσφαιρική ρήση, αλλά …αγοράζονται κιόλας. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς θεωρείται ο ορισμός του επενδυτή στα ευρωπαϊκά γήπεδα και ξέρει φυσικά καλύτερα από τον καθένα πόσα χρήματα του κόστισαν οι 17 κούπες που σήκωσε η Τσέλσι επί των ημερών του από το 2003 μέχρι το 2021, συμπεριλαμβανομένου και του φετινού Champions League. Πόσα, λοιπόν; Ξένα media –και όχι μόνο τα βρετανικά- αποκαλύπτουν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης έχει ξοδέψει για μεταγραφές παικτών και συμβόλαια σε αυτά τα 18 χρόνια του στην ηγεσία των «μπλε» του Λονδίνου έναν …θησαυρό 2,222 δισ. ευρώ και ο μόνος άλλος ιδιοκτήτης ο οποίος μπορεί στο «νησί» να συγκριθεί μαζί του θεωρείται ο Άραβας Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Το αφεντικό της αντιπάλου της Τσέλσι στον τελικό του Ντραγκάο στο Πόρτο, δηλαδή, της Μάντσεστερ Σίτι. Ο σεΐχης από το Άμπου Ντάμπι, σε 13 έτη από το 2008, φέρεται να έχει ξοδέψει ένα αντίστοιχο ποσό 2,016 δισ. ευρώ για να μετατρέψει τους «γαλάζιους» από κομπάρσους της Premier League σε απόλυτους πρωταγωνιστές της. Λίγο μικρότερο, μα και σε μια πενταετία μείον…

Μια μεγάλη διαφορά τους είναι ότι ο Αμπράμοβιτς είδε την Τσέλσι να κατακτά από τότε δυο φορές (2012, 2021) το τρόπαιο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης και ο Μανσούρ… καμία στην Σίτι, η οποία μονοπωλεί ωστόσο τους τίτλους στην αγγλική λίγκα την τελευταία δεκαετία. Κάποτε, ο Αμπράμοβιτς έλεγε «άλλα». Η εντολή του, παλαιότερα, προς τους συνεργάτες του στην Τσέλσι ήταν να δημιουργήσουν την καλύτερη Ακαδημία του κόσμου και να φέρουν στο Λονδίνο τους καλύτερους σκάουτερς.

Τα μυστικά …δάνεια του 1 δισ. ευρώ

Τελικά, το …value for money πήγε περίπατο, το ίδιο και το Financial Fair Play της UEFA, που πρόσταζε τις ομάδες να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν από τις πηγές των εσόδων τους για να μην εξαρτώνται από την «γενναιοδωρία» των ιδιοκτητών τους. Και μάλιστα υπό την απειλή, πάντα, σοβαρών ποινών. Ο Αμπράμοβιτς «κατηγορήθηκε» από τους άσπονδους φίλους του κάποτε ότι φόρτωσε την Τσέλσι με χρέη 1 δισ. ευρώ προς τον …ίδιο (από δανεισμούς κεφαλαίων), κρατώντας την με αυτόν τον τρόπο «όμηρο» του. Με μεταγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε σεζόν, δημιούργησε τον προσωπικό του μύθο σε μια από τις πιο δημοφιλείς βρετανικές ποδοσφαιρικές ομάδες και από τα πιο ισχυρά εμπορικά brands, αν αναλογισθεί κανείς ότι κάθε χρόνο η Τσέλσι πουλά πάνω από 1 εκατ. φανέλες και συνεργάζεται με «κολοσσούς» του παγκοσμίου επιχειρείν. Βασικοί χορηγοί της έχουν κατά σειρά υπάρξει οι Samsung, Yokohama, Emirates κ.α. με deals εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ…

Κι επειδή δεν είναι πάντα όλο τόσο εύκολα όσο δείχνουν, ο Ρώσος κροίσος -και συνομιλητής του προέδρου Πούτιν- δεν πτοήθηκε ποτέ από τις κατά καιρούς φήμες, που τον ήθελαν διατεθειμένο να πουλήσει την Τσέλσι και να φύγει από το ποδόσφαιρο, είτε γιατί μια δύσκολη εποχή οι επιχειρήσεις του είχαν δεχθεί πλήγμα και έχανε πολλά λεφτά, είτε όταν λόγω του Brexit πολλοί πρόβλεπαν με αβάσταχτη ευκολία ότι ο Αμπράμοβιτς και άλλοι πλούσιοι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ομάδων θα «γύριζαν την πλάτη» στο βρετανικό πρωτάθλημα. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Αντιθέτως ο Αμπράμοβιτς «δεν το έβαλε ποτέ κάτω», είναι ακόμα εδώ και έχει κάθε λόγο για να νιώθει δικαιωμένος από τον απολογισμό της παρουσίας του στην Τσέλσι. Από το 2003 θεωρείται ο πλέον …πολυνίκης πρόεδρος στην Premier League, με 17 τίτλους όπως προαναφέρθηκε (5 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ, 2 Europa League, 2 Champions League) στα 18 χρόνια του στο Stamford Bridge, έναντι 14 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 13 της Μάντσεστερ Σίτι, από 6 των Λίβερπουλ-Αρσεναλ και 1 της Τότεναμ, σε επίπεδο σύγκρισης μεταξύ των επονομαζόμενων «Big 6» του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Για να πετύχει το ρεκόρ των 2,222 δισ. ευρώ (και 580.000 για τους λάτρεις της ακρίβειας) ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο μεταγραφικό μπάτζετ της 20ετίας, χρειάσθηκε να παρελάσει από την Τσέλσι ένας «γαλαξίας» ποδοσφαιρικών σταρ και προπονητών.  Από τους δεύτερους άλλαξε …14. Ο αγαπημένος του Πορτογάλος Ζοσέ Μουρίνιο κάθισε 7 χρονιές στον πάγκο της Τσέλσι και οι άλλοι ήταν οι Ρανιέρι, Γκραντ, Σκολάρι, Γουίλκινς, Χίντιγκ, Αντσελότι, Βίλας Μπόας, Ντι Ματέο, Μπενίτεθ, Κόντε, Σάτι, Λάμπαρντ και εσχάτως ο νέος τροπαιούχος του Champions League Τόμας Τούχελ.

Η Σιδηρά Κυρία πίσω από τα «χρυσά» deals

Πίσω από τα «χρυσά» μεταγραφικά deals της Τσέλσι κρύβεται μια όμορφη και γοητευτική γυναίκα. Μια CEO. Η εξ απορρήτων του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Μαρίνα Γκρανοβσκάγια, η οποία πιστώνεται επιτυχημένες συμφωνίες με πολλά… μηδενικά. Γόνος Ρώσο-καναδικής οικογένειας, η 46χρονη μάνατζερ της ομάδας αποτελεί το «δεξί χέρι» -και όχι μια συνηθισμένη  συνεργάτιδα-  του ιδιοκτήτη των «μπλε» από τον καιρό που αποφοίτησε από Τμήμα Διεθνών Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Μόσχας και προσελήφθη στην Sibneft. Την πετρελαϊκή εταιρεία που αποτέλεσε το βασικό όχημα της επιχειρηματικής ανέλιξης του Αμπράμοβιτς και το 2005 το 73% των μετοχών της πουλήθηκε προς την Gazprom στο 7πλάσιο πόσο από αυτό που αγοράσθηκε, ή προς 13 δισ. δολλάρια!

Η συμβολή της στο συγκεκριμένο deal λειτούργησε ως «διαβατήριο» για την είσοδο της στα …χωράφια των ανδρών, όπου τα πηγαίνει περίφημα. Tην Γκρανόφσκαγια έχουν βρει πολλοί σύλλογοι «στα πόδια» τους σε μεγάλες μεταγραφικές υποθέσεις, είτε αφορά την πώληση ενός ποδοσφαιριστή, είτε την απόκτησή του. H «τσαρίνα» της Tσέλσι πιστώνεται δε και το μυθικό 15ετές συμβόλαιο ύψους 900 εκατ. λιρών με την Nike.

Μόνο αυτό το καλοκαίρι η Σιδηρά Κυρία που είναι η «σκιά» του Αμπράμοβιτς χειρίσθηκε μεταγραφές αξίας 247,2 εκατ. ευρώ «τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα» για «αστέρια» όπως οι Χάβερτζ, Βέρνερ, Τσίλγουελ, Μεντί, Ζιγές κ.α. και σκοπεύει να δώσει άλλα 300 εκατ. το καλοκαίρι στην προσπάθεια της Τσέλσι να επανακτήσει τα σκήπτρα και στην Premier League.

Η περιουσία των 15,2 δισ. ευρώ

Στα 54 του χρόνια ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς διαθέτει περιουσία το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 15,2 δισ. ευρώ και του εξασφαλίζει μια μόνιμη θέση στην λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη (νο 142 στο Forbes).

Ως πηγές του πλούτου του προσδιορίζονται οι συμμετοχές του σε εταιρείες «γίγαντες», την χαλυβουργία Evraz, την Norilsk Nickel, σε αεροπορικές, πετρελαϊκές, αλουμινίου κ.α. Διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο, το Eclipse 533 ποδών, το οποίο αγόρασε 500 εκατ. δολάρια το 2010, ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 767-33AER, με θέσεις για 30 άτομα, κουζίνα, γραφείο και κρεβατοκάμαρα, ενώ η αξία των ακινήτων, αυτοκινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του είναι ανυπολόγιστη.

Του πρότειναν να αγοράσει… ελληνική ομάδα

Ένας από τους μύθους που συνοδεύουν την μακρά πορεία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήθελε τον βαθύπλουτο Ρώσο επιχειρηματία να έχει δεχθεί μεταξύ σοβαρού και αστείου  την προτροπή να αγοράσει …ελληνική ομάδα πριν από μερικά χρόνια. Από ποιους; Η τολμηρή αυτή κίνηση αποδίδεται σε κάποιους ντόπιους, την εποχή που ο billionaire έδενε το υπερπολυτελές σκάφος του στο Ιόνιο –όταν ερχόταν ιγκόγνιτο στην Ελλάδα για να περάσει μέρος των διακοπών του- και ορισμένοι είχαν την τύχη να μιλήσουν μαζί του. Η φήμη αφορούσε επαρχιακή ΠΑΕ (μην πάει ο νους κανενός αλλού), αν και κάτι παρόμοιο είχε ακουσθεί ένα φεγγάρι και για τους Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και Αριστοτέλη Μυστακίδη. Προφανώς, και να τους έγινε τέτοια πρόταση, το πιθανότερο είναι ότι θα την αντιμετώπισαν με ένα χαμόγελο συμπάθειας.

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Λούλης: «Το ντιλ Chipita – Mondelez θα ανοίξει πόρτες και στην Μύλοι Λούλης»

Τα ενσταντανέ Μητσοτάκη, Τσίπρα και Φώφης, ο πονοκέφαλος (με δόσεις) του τραπεζίτη, γιατί πλακώνονται ΕΛΤΑ με ACS και ο «λεκές»

Το νεοκλασικό της Βουλής στη Φιλελλήνων 23 «παίρνει ζωή»

 

Exit mobile version