Το τέλος της εποχής του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι φαίνεται να φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που δημιουργούν τα γεγονότα, αν και κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται απόλυτα βέβαιος για καμιά εξέλιξη πριν …πέσουν οι υπογραφές για την πιθανή πώληση της νυν πρωταθλήτριας Ευρώπης και ενός από τα ισχυρότερα brands του ακριβότερου και εμπορικότερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον κόσμο –της βρετανικής Premier League- σε άλλον επιχειρηματία.
Το «πακέτο» θεωρείται άκρως ελκυστικό. Οι «μπλε» του Λονδίνου αναμφίβολα είναι σε θέση να προσφέρουν δόξα και στον επόμενο (;) ιδιοκτήτη τους, αλλά για να το πετύχει αυτό θα χρειασθεί να επενδύσει και ο ίδιος –ο «άγνωστος Χ», προς το παρόν- πολύ χρήμα.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τόσο στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όσο και σε άλλους Ρώσους επιχειρηματίες, Ιγκόρ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ, αφού προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων της χώραςs.
Το νυν αφεντικό της Τσέλσι, ο 55χρονος Ρώσος ολιγάρχης ο οποίος «κατηγορείται» για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της χώρας του Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και άλλοι συμπατριώτες του δισεκατομμυριούχοι, δαπάνησε ένα συνολικό budget που υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ στα 19 μέχρι στιγμής χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα. Το «αντίτιμο», δηλαδή, για τα 17 τρόπαια που κατέκτησε επί των ημερών του, από το 2003. Και φυσικά, ως ποσό «εκκίνησης» υπολογίζεται για τους υποψήφιους επενδυτές η τιμή …αγοράς της Τσέλσι, πριν αρχίσει να γράφει το «κοντέρ» για τις μεταγραφές και τα συμβόλαια πρωτοκλασάτων σταρ των διεθνών γηπέδων και προπονητών.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι ένας σύλλογος με την φήμη της Τσέλσι βοηθά τον όποιο μεγαλομέτοχο της να προωθήσει τις «δουλειές» του, επί βρετανικού και όχι μόνο εδάφους. Κι αν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «άνθρωπος του Πούτιν» -έστω και αν προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του τις «σκιές»-, σίγουρο είναι πως για να γίνει αποδεκτός ο διάδοχος του στο Stamford Bridge θα πρέπει να πείσει εμπράκτως τους οπαδούς της Τσέλσι πως δεν θα την βλέπει σαν «όχημα» για τις business του και θα νιώθει ως ένας από αυτούς…
Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζει ο Ρώσος μεγιστάνας προκαλούν μια …εγρήγορση και ίσως αναγκασθεί να ρίξει νερό στο κρασί του για να διευκολύνει το «χρυσό» deal. Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής Sibneft και τώρα της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Millhouse LLC είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται από τα 13,8 δισ. δολ. στα 12,3 δισ. δολ. (Πηγή: Forbes) μέσα σε μερικές ημέρες και φέρεται να βάζει πωλητήριο 3,5 δισ. ευρώ στην Τσέλσι, με άλλους να ανεβάζουν τον πήχη άνω των 4 δισ. ευρώ. Αν σκεφθεί κανείς ότι το 2003 την απέκτησε καταβάλλοντας μόλις 190 εκατ. δολ. (ή 171 εκατ. ευρώ), η υπεραξία του «μεγαθήριου» που «έχτισε» εκτινάσσεται 20 φορές πάνω μετά από μια περίπου 20ετία, τηρουμένων των οικονομικών αναλογιών. Τα έσοδα της Τσέλσι την κατατάσσουν στο ευρωπαϊκό Top-10 της Deloitte, με ετήσιο τζίρο 435 εκατ. λίρες εν μέσω πανδημίας και με την αποτίμηση της KPMG στα 1,9 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολ.)…
Ποιος θα δώσει τόσα χρήματα; Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνεται μια «παρέλαση» ονομάτων μιας 15άδας …δισεκατομμυριούχων ή απλά πλούσιων στα αγγλικά media, όπως –σύμφωνα με την Daily Mail- ο Βρετανός μεγιστάνας των ακινήτων Nικ Κάντι, ο Τζέιμι Ρούμπεν, οι Τοντ Μπέλι και Χανσγιόργκ Βις, ο Τόμας Ρίκετς, ο Μουχσίν Μπαϊράκ, ο Τζος Χάρις, ο Γούντι Τζόνσον, ο Βίβεκ Ραναντίβ ενώ, στα αουτσάιντερ ανήκει ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, με τους υπόλοιπους δυο μέχρι πρότινος «μνηστήρες» Κόνορ ΜακΓκρέγκορ και Λούτφι Μανσούρ να αποδυναμώνονται ως υποψηφιότητες και μάλλον απομακρύνονται. Το «παζάρι» μόλις άρχισε…
Οι βρετανοί «βασιλιάδες» του real estate
Ποιος είναι ποιος; Ένας από τους πιο δυνατούς «παίκτες» του real estate, ο Νικ Κάντι εμφανίζεται να συζητάει με Αμερικανούς επενδυτές για την σύσταση ενός consortium με στόχο να υποβληθεί ακόμα και εντός της εβδομάδας πρόταση ύψους 3 δισ. ευρώ με αποδέκτη τον Ρώσο billionaire για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Τσέλσι. Η φερόμενη προσφορά υπολείπεται 500 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής τιμής πώλησης, ωστόσο η διαφορά δεν είναι αποτρεπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Αντιθέτως, το σχέδιο του Κάντι κερδίζει «πόντους» διότι περιλαμβάνει κατά πληροφορίες και ποσό 1,8 δισ. δολ. ως επιπλέον επένδυση για την ανακατασκευή του ιστορικού Stamford Bridge. Μεγάλο «όπλο» του επίδοξου νέου ιδιοκτήτη των «μπλε», ότι είναι οπαδός τους από την ηλικία 4 ετών – κι αυτό πρωτίστως «μετράει» πολύ στα μάτια της κερκίδας!
Το άλλο σημείο-«κλειδί» για να προχωρήσει το deal του Ρόμαν Αμπράμοβιτς με τον Νικ Κάντι ότι πρόκειται, γενικά, για ένα αξιόπιστο υποψήφιο με την κατάλληλη οικονομική επιφάνεια και με δεδομένες τις σφοδρές πιέσεις που δέχεται ο Ρώσος τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.
Ο Νικ Κάντι και ο νεότερος αδελφός του Κρίστιαν –Βρετανοί υπήκοοι, παιδιά ελληνοκύπριας μητέρας και Ιταλού πατέρα- διατηρούν ένα «χρυσό» portfolio πολυτελών ακινήτων και μια κοινή περιουσία 1,8 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν …αρκούν για την αγοραπωλησία της Τσέλσι και μοιραία αναζητούν «συμπαίκτες» στα πρόσωπα άλλων επιχειρηματιών προερχόμενων από τις ΗΠΑ. Άλλωστε, το Αμερικανικό «στοιχείο» ήταν κι εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κορυφαίων συλλόγων της Premier League, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ κ.α.
Πρώτη τους επένδυση υπήρξε το 1995 ένα διαμέρισμα με ένα κρεβάτι στο Earl’s Court του Λονδίνου, το οποίο πούλησαν με κέρδος 60.000 ευρώ 18 μήνες αργότερα και έφθασαν στο σημείο να περιλαμβάνεται στα assets τους κτηριακές εγκαταστάσεις στο One Hyde Park του Λονδίνου, την πλατεία NoHo και η ανάπλαση των πρώην στρατώνων Chelsea.
Το 2018 μετονόμασαν την εταιρεία τους Candy & Candy σε έγινε Candy Property, με τον 49χρονο Νικ να κατέχει μερίδιο και στην πλατφόρμα podcast Audioboom. Η οικογενειακή του κατάσταση; Είναι παντρεμένος με την Αυστραλή ηθοποιό Χόλι Βάλανς, πρώην σταρ του Neighbours, με δύο παιδιά…
«Συμπαίκτες» του Σαλμάν και ξενοδοχείο στη Μύκονο
Μια άλλη βρετανική υποψηφιότητα από τον κλάδο των ακινήτων είναι αυτή του νεαρού επιχειρηματία Τζέιμι Ρούμπεν, γιού του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ντέιβιντ Ρούμπεν, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το πρόβλημα είναι ότι οι αδελφοί Ρούμπεν, Σάιμον και Ντέιβιντ –με περιουσία 7 δισ. δολ έκαστος- κατέχουν περίπου το 10% της Νιούκαστλ, που αγοράσθηκε τους προηγούμενους μήνες από τον πάμπλουτο Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και ενδεχόμενη συμμετοχή της οικογενείας σε δεύτερη αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα ενέχει τον κίνδυνο εμπλοκής από τους μετοχικούς ελέγχους της λίγκας.
Πάντως, ο Ρούμπεν ο νεότερος δεν στερείται ούτε οικονομικής επιφάνειας, ούτε …γνωριμιών. Φίλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον (υπηρέτησε ως πρόεδρος της επιτροπής εκστρατείας επανεκλογής του ως Δημάρχου του Λονδίνου) και της celebrity Πάρις Χίλτον, με δραστηριότητες και στον οικονομικό τομέα (μέλος Δ.Σ. της Metro Bank, ιδρυτής της επενδυτικής Melbury Capital, CEO του mall Burlington Arcade) και το real estate, αλλά και ποδοσφαιρόφιλος ως μέλος Δ.Σ. της QPR φέρεται να έχει τους ενδοιασμούς του για τους προαναφερόμενους λόγους, παρά το ενδιαφέρον του για την Τσέλσι…
Η …ελληνική «λεπτομέρεια» της υπόθεσης είναι ότι υπήρξε διευθυντής της Reuben Brothers, τα projects της οποίας περιλάμβαναν και το boutique hotel La Residence στην Μύκονο!
O Τούρκος billionaire, ο φαρμακοβιομήχανος, το χρυσωρυχείο
Η «παρέλαση» των υποψηφίων δεν σταματά στους αδελφούς Κάντι και τον Ρούμπεν. Είναι γνωστό ότι ο Αμπράμοβιτς έδωσε εντολή στον όμιλο Raine των ΗΠΑ –με έδρα τη Νέα Υόρκη- να προβεί σε έρευνα αγοράς ούτως ώστε να αναζητήσει και να βρει αγοραστή για τον σύλλογο του Λονδίνου, με διορία την 15η Μαρτίου, καθώς η πρώτη του σκέψη να παραδώσει τις μετοχές του στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού του ιδρύματος δεν υλοποιήθηκε εξ’ αιτίας των αμφιβολιών και των αντιδράσεων της Επιτροπής Φιλανθρωπίας.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δέχθηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος από περίπου 20 υποψηφίους διατεθειμένους να επενδύσουν στην Τσέλσι και το αγγλικό ποδόσφαιρο, αν και από την πρώτη επιλογή απέμειναν συνολικά ενεργοί ούτε οι μισοί.
Σε αυτούς συναντά κάποιος έναν ισχυρό αντίζηλο των δυο βρετανών επιχειρηματιών: τον Τούρκο μεγαλοεπιχειρηματία Μουχσίν Μπαϊράκ, πρόεδρο της ΑΒ Group Holding, φαβορί για κάποιους, με χαρτοφυλάκιο αξίας 13,5 δισ. ευρώ και δραστηριότητες σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων, κατασκευές, τουρισμό, ενέργεια, επενδύσεις κ.α., ο οποίος χρεώνεται και μια …προειδοποιητική δήλωση προς την τηλεόραση της πατρίδας του: «Το νομικό και οικονομικό τμήμα μας θα ξεκινήσει συνομιλίες με το δικό τους στο Λονδίνο. Σύντομα θα φέρουμε την τουρκική σημαία στο Λονδίνο!».
Κατά άλλα δημοσιεύματα, ο Αμπράμοβιτς …ταξίδεψε για χάρη του Τούρκου με το προσωπικό του τζετ στην Άγκυρα, για να συναντηθούν και να διαπραγματευθούν.
Το Goal πρόσθεσε την εκδοχή της αγοράς της Τσέλσι από Σαουδαραβική κοινοπραξία με επικεφαλής την Saudi Media, το ESPN αυτή από τον ιδιοκτήτη των Νιου Γιορκ Τζετς (NFL) Γούντι Τζόνσον κληρονόμο της φαρμακευτικής Johnson & Johnson, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο (διορισμένος από τον Ντόναλντ Τραμπ) και εσχάτως ακούσθηκαν τα ονόματα του Ινδού Βίβεκ Ραναντίβ μεγαλομέτοχου των Σακραμέντο Κινγκς του Ν.Β.Α. και του ιδιοκτήτη χρυσωρυχείου από την Γκάνα Μπέρναρντ Άντγουι Μποασιάκο, που θέλει να πάρει στο Stamford Bridge τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λέο Μέσι! Άλλα δημοσιεύματα μιλούν για γκανέζο επιχειρηματία ονόματι Άντι Οβούσου…
Επίσης, στην λίστα εντοπίζονται και οι Τοντ Μποέλι και Χανσγιόργκ Βις. Τον ιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ του LA Dodgers Μπέλι, που συνεργάστηκε με τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο Βις 86, ετών. Ο Μπέλι επεδίωξε χωρίς αποτέλεσμα να αγοράσει την Τσέλσι έναντι 2,6 δισ. και πριν από τρία χρόνια…
Ο Τόμας Ρίκετς, ο πρόεδρος της ομάδας μπέιζμπολ των Chicago Cubs επιθυμεί να επενδύσει και εκτός ΗΠΑ και το 2018, προ 4 ετών, «φλέρταρε» με την ιταλική Μίλαν. Στο «στόχαστρο» του έχει θέσει την Τσέλσι ο Αμερικανός Τζος Χάρις που κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στην Κρίσταλ Πάλας.
Ο πλουσιότερος Βρετανός, ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, κρατά αποστάσεις από την Τσέλσι, ο …πολυεκατομμυριούχος Ιρλανδός αθλητής μεικτών πολεμικών τεχνών Κόνορ ΜακΓκρέγκορ δεν διαθέτει την εμβέλεια για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και σε αυτούς που αποκλείονται είναι και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Λούτφι Μανσούρ.
Ποιος από όλους είναι «Αμπράμοβιτς»; Ίσως κανένας. Απλά, διεκδικούν τον τίτλο του προτιμότερου αντί-Αμπράμοβιτς…
Διαβάστε ακόμη:
Γιώργος Τσαγκαράκης: Τριπλό σφυρί… 24 καρατίων για τον «άρχοντα» της Galerie Tsangarakis (pics)
Grivalia: Το 2023 θα ανοίξει το νέο One & Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας (pics)
Έρχεται νέο «σφυροκόπημα» από τον πληθωρισμό – Προσδοκίες για «ανάσα» από την ΕΚΤ