Ένα όνομα βαρύ καθώς κουβαλάει μια ιστορία 123 ετών από το 1899, όταν για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του στην Καλαμάτα.
Το Rex Hotel, περισσότερο και από ένα ξενοδοχείο, για τους κατοίκους, ακόμη και για τους συχνούς επισκέπτες της πόλης, αποτελεί ένα «συστατικό στοιχείο» της. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας «ζωντανός μάρτυρας» των θεαματικών αλλαγών που συνοδεύουν την ίδια την εξέλιξη της Καλαμάτας στο πέρασμα από τον έναν αιώνα στον άλλο, έχοντας φιλοξενήσει στα δωμάτιά του πολλές εξέχουσες προσωπικότητες που πέρασαν από την περιοχή.
Κομβικό σημείο στην πορεία του ο μεγάλος σεισμός του 1986, μετά τον οποίο οι ιδιοκτήτες του προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις για την πλήρη ανακατασκευή του την περίοδο 1996-1999. Τότε, στα 100 χρόνια του, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο που διαρκεί μέχρι σήμερα.
Έτσι το ξενοδοχείο Rex, που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους, στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας δίπλα από το δημαρχείο της πόλης, έγινε 4 αστέρων, λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο και διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Διατηρώντας πάντα την αριστοκρατική κομψότητα μιας παλιάς εποχής σε ένα σύγχρονο, φιλόξενο περιβάλλον. Διαθέτει 42 δωμάτια και 2 σουίτες που χαρακτηρίζονται από διακριτική νεοκλασική διακόσμηση.
Πώς κατέληξε στον πλειστηριασμό
Ωστόσο, οι διαδοχικές κρίσεις που ξεκίνησαν σχεδόν μια δεκαετία μετά την πλήρη ανακαίνισή του δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη δραστηριότητα του. Η έλλειψη ρευστότητας, οι αυξανόμενες απαιτήσεις αλλά και ο ανταγωνισμός, όλα αυτά που αποτελούν εδώ και πολλά πλέον χρόνια την σκληρή «καθημερινότητα» της αγοράς ήταν οι αιτίες και για την περιπέτεια της ομώνυμης εταιρείας “Rex Α.Ε.”.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση του 2017), ο κύκλος εργασιών ανερχόταν σε 444.551,56 ευρώ (έναντι 437.081,40 ευρώ της προηγούμενης), αλλά το τελικό αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημίες ύψους 231.640,74 ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 2.085 εκατ.ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις τα 3 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση των αποτελεσμάτων αναφερόταν ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες».
Από το 1996 και μετά ξεκινούν οι δύο αντισεισμικές υποθήκες και μετά προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις υπέρ τραπεζών, δημόσιων υπηρεσιών και ασφαλιστικών ταμείων.
Η κρίσιμη αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 υπέρ της «LANA SECURITIZATION S.A.R.L.» για ποσό 100.000 ευρώ, οδηγώντας στον πλειστηριασμό που ορίστηκε αρχικά για τις 22 Ιουλίου 2020, με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς 3.277.642 ευρώ. Ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ματαιώθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.
Στη συνέχεια ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 21 Οκτωβρίου 2020, με την ίδια τιμή εκκίνησης. Στο μεταξύ, όμως, η εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας διόρθωση της τιμής, αλλά και της περιγραφής του ακινήτου. Στην έκθεση εκτίμησης που προσκόμισε, η αξία του ακινήτου ανερχόταν στο ποσό των 7.248.890 ευρώ.
Με βάση νέα έκθεση εκτίμησης του Σεπτεμβρίου 2020 η εμπορική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 5.401.419 ευρώ. Αυτήν υιοθέτησε τελικά και το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το οποίο στις 9 Οκτωβρίου 2020 έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή της εταιρείας, διατάσσοντας την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 5.401.419 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης έγινε ο πλειστηριασμός στις 21 Οκτωβρίου 2020, αλλά απέβη άγονος ελλείψει πλειοδοτών.
Στη συνέχεια, ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 7 Ιουλίου 2021, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ματαιώθηκε με εντολή της επισπεύδουσας. Μετά, όμως, η επισπεύδουσα ζήτησε να χτυπήσει ξανά το σφυρί και αυτό προγραμματίστηκε για τις 4 Μαΐου του 2022, με τιμή εκκίνησης 5.401.419 ευρώ.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Το κατασχεθέν ακίνητο είναι ένα οικόπεδο εκτάσεως σύμφωνα με το κτηματολόγιο 497 τ.μ., εντός σχεδίου πόλης, μετά του ξενοδοχειακού κτιρίου, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τρεις ορόφους και δώμα. Στο υπόγειο υπάρχουν αποθήκες και χώροι υλικών ιματισμού, πλυντηρίων, λεβητοστασίου, καθώς και χώρος συνεδρίου. Το ισόγειο αποτελείται από το χώρο υποδοχής, καφέ-μπαρ, εστιατόριο, το χώρο παρασκευής γευμάτων, ενώ στους ορόφους λειτουργούν 44 δωμάτια.
Το ακίνητο περιγράφεται ως «ένα νεοκλασικό κτίριο, διατηρητέο στις εξωτερικές όψεις, το οποίο μετά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 ανακατασκευάσθηκε πλήρως την περίοδο 1996 -1999 και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση».
Επίσης, είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες από πέτρα με τριφτά επιχρίσματα και με οροφή ξύλινη με κεραμίδια. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί πλήρως και κανονικά.
Μένει να φανεί αν στις 4 Μαΐου θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι να το αποκτήσουν ή αν θα συνεχίσει τη διαδρομή του υπό τη σημερινή του ιδιοκτησία…
Διαβάστε ακόμα:
«Κόλαση» στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης – Η Ρωσία, ο Πούτιν και οι κυρώσεις
Είναι αλήθεια: Εταιρεία ζητεί από τους εργάτες να κοιμούνται στο εργοστάσιο
Ρεβυθούσα: Κρούσεις σε Έλληνες εφοπλιστές για το νέο πλωτό δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης