Της Στεφανίας Σούκη
Το μετασχηματισμό από ένα πιο «προσωποκεντρικό» και οικογενειακό μοντέλο σε έναν όμιλο με πιο επαγγελματικό management θέλει ο Θεόδωρος Φέσσας για την επόμενη μέρα του ομίλου Quest, η οποία θα κλείσει τη φετινή χρονιά με έσοδα πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, προγραμματίζοντας νέες επενδύσεις.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση- απολογισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου και των επόμενων στόχων του ο ιδρυτής και πρόεδρος της Quest Holdings, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και στο «τιμόνι» του ΣΕΒ, δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι «δε μου έχει περάσει από το μυαλό να φύγω από τη διοίκηση της Quest. Αλλά ως προς την καθημερινότητα, ειδικά από τότε που έχω τον θεσμικό ρόλο στο ΣΕΒ, οι άνθρωποι που μας διαδέχονται θα πρέπει να είναι επαγγελματίες managers. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να αποσυρθώ. Η σύνταξη είναι ένα… αρνητικό φαινόμενο και ένα προνόμιο που έχουν οι επιχειρηματίες -έφοσον έχουν αυτή τη δυνατότητα- να μην …πάρουν ποτέ!» .
Οσον αφορά την πορεία του ομίλου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Απόστολο Γεωργαντζή, για το 2018, τα έσοδα θα είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και πιο πάνω, σε σύγκριση με τα 436 εκατ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, με δραστηριότητα σε 30 χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια, την περίοδο 2015- 2017, έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ κυρίως στο κομμάτι των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
«Το 2018, φαίνεται να κλείνει με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο στόχος για την περίοδο 2020-2021 είναι να έχουμε έσοδα άνω των 600 εκατ. ευρώ, επενδύοντας περί τα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και 80 εκατ. ευρώ έως το 2021, με αύξηση και της απασχόλησης στον όμιλο. Για το 2017, η εταιρεία δημιούργησε 71 νέες θέσεις εργασίας.»
Ως προς τα επόμενα βήματα ανά τομέα, η μεγαλύτερη επένδυση, ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ αφορούν το νέο κέντρο διαλογής της θυγατρικής στον τομέα των ταχυμεταφορών ACS. «Οσον αφορά τις υπηρεσίες courier, σχεδιάζουμε σημαντικές επενδύσεις με δεδομένη την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, της τάξεως του 15% με 20% σε ετήσια βάση. Θέλουμε να είμαστε ψηλά όσον αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών. Η νέα επένδυση στο νέο κέντρο διαλογής στο Ρέντη (σ.σ. το ακίνητο αγοράστηκε από τον όμιλο ΟΤΕ το 2015 έναντι 7,8 εκατ. ευρώ) θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ στο σύνολό της», ανέφερε ο κ. Γεωργαντζής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Φέσσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις χρονοβόρες διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για το έργο, ένα ακόμη δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το εγχώριο επιχειρείν σε σχέση με το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση απέναντι στις επιχειρήσεις. Για την ΑCS, με μερίδιο αγοράς στο 24% αυτή την στιγμή, οι προοπτικές είναι προς τα πάνω, αφού με την ανάπτυξη του e-commerce «αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω διείσδυση, με δεδομένα και τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά στη λιανική στην Ελλάδα, έναντι 15-20% στην υπόλοιπη Ευρώπη». Η κατασκευή του νέου κέντρου, για το οποίο η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των αδειών υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία στα μέσα του 2020.
Στον τομέα των προϊόντων πληροφορικής (που είναι και το πιο «παραδοσιακό» κομμάτι για τον όμιλο), με επίκεντρο τα brands των Apple και Xaomi, η ανάπτυξη θα έρθει από νέα προϊόντα ΙοΤ, νέα σημεία λιανικής και e-commerce. «Το β’ εξάμηνο του 2018 υπολογίζουμε ότι θα είναι καλύτερο από το α’ εξάμηνο, οπότε επηρεάστηκαν από το άδικο, κατά τη γνώμη μας, αναδρομικό τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο θα κυνηγήσουμε και δικαστικά».
Στις υπηρεσίες πληροφορικής, μία κυρίως Β2Β δραστηριότητα, η εταιρεία έχει ανεκτέλεστο άνω των 200 εκατ. ευρώ με παρουσία σε 25 χώρες, ωστόσο μέσα στο 2018 το ποσοστό ανάπτυξης είναι μονοψήφιο με πτώση της κερδοφορίας, λόγω των καθυστερήσεων σε δύο έργα.
Στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Cardlink, υπάρχει ωρίμανση της αγοράς, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της περασμένης χρονιάς: «Είμαστε στο στάδιο της συμφωνίας με τις δύο μεγάλες τράπεζες που θα προσδώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα στα έσοδά μας, έστω κι αν υπάρξει μείωση του περιθωρίου κέρδους». Σημειώνεται εδώ ότι, όπως επισημάνθηκε, η Cardlink είναι η εταιρεία που παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στον όμιλο, τετραπλασιάζοντας τα έσοδά της από τα 10 στα 38 εκατ. ευρώ το 2017.
Στα 15- 20 εκατ. ευρώ θα είναι οι νέες επενδύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, «όπου έχουμε φτάσει στα 13 MW, σταδιακά θα φτάσουμε τα 20 ΜW και ήδη ο όμιλος βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης νέων πάρκων προς εξαγορά».
Ο κ. Γεωργαντζής ανέφερε ακόμη ότι σε επίπεδο μητρικής, ως Quest Holdings, υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περί τα 20 εκατ. ευρώ σε τομείς συμπληρωματικούς με τη δραστηριότητά μας.