search icon

business stories

QuadrigaCX: Τα bitcoin που γύρισαν από τον Άδη – Το «χαμένο» password και τα κλεμμένα $215 εκατ. 

Νέα τροπή στην απάτη του κρυπτο-ανταλλακτηρίου QuadrigaCX - Ποιος σήκωσε 2,4 εκατ. - Το μυστήριο με το θάνατο (;) του CEO πριν από 4 χρόνια

Pixabay

Η υπόθεση του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του Καναδά, QuadrigaCX, θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια τη χώρα. Οι περίπου 76.000 χρήστες του, περιμένουν να αποζημιωθούν εδώ και 4 χρόνια για τα περίπου 215 εκατ. δολάρια που βρίσκονται «κλειδωμένα» στα πορτοφόλια του και στα οποία οι Αρχές δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση. Την περασμένη εβδομάδα, κάποιος «σήκωσε» 104 bitcoin, αξίας περίπου 2,4 εκατ. δολαρίων από αυτά. Η «λεπτομέρεια» είναι ότι ο μόνος που είχε τα «κλειδιά», ήταν ο ιδρυτής και CEO του ανταλλακτηρίου, Τζέραλντ Κότεν. Αλλά ο Κότεν πέθανε αιφνιδιαστικά το 2018, σε ηλικία 30 ετών. Ή μήπως όχι;

Η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή τώρα και μετατρέπεται σε πραγματικό θρίλερ. Ιδιαίτερα καθώς εδώ και αρκετά χρόνια, κάποια από τα θύματα της απάτης αμφισβητούν ότι ο ενορχηστρωτής της, Τζέραλντ Κότεν έχει πεθάνει και ζητούν επιτακτικά εκταφή της σορού του. Με δεδομένο ότι η σύζυγός του αναγκάστηκε να δώσει όλη την περιουσία της (ακίνητα αξίας 12 εκατ. δολαρίων) και να να δουλεύει ως σερβιτόρα για να επιβιώσει, φαίνεται πως το συμπέρασμα των Αρχών ότι ο Κότεν ήταν όντως ο μόνος που είχε τα passwords για τα ψηφιακά πορτοφόλια του είναι ορθό.

Είναι λοιπόν η απόλυτη θεωρία συνωμοσίας ή υπάρχει τρίτο πρόσωπο που έχει τα passwords και περίμενε την 4η επέτειο θανάτου του Κότεν για να παίξει με τον… πόνο των περίπου 76.000 θυμάτων; Αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, κανείς. Οι ορκωτοί της Ernst & Young Inc. που επιβλέπουν τη διαδικασία χρεοκοπίας του ανταλλακτηρίου, έχουν από το 2019 ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια της QuadrigaCX. To ίδιο και οι αρμόδιες Αρχές του Καναδά, καθώς και η αρμόδια υπηρεσία είσπραξης φόρων, η οποία πρέπει πρώτα να κάνει ανάκτηση των κρυπτονομισμάτων αξίας 215 εκατ. δολαρίων που βρίσκονται στα πορτοφόλια, να εισπράξει όσα οφείλονται στο Δημόσιο και στη συνέχεια να αποζημιωθούν οι χιλιάδες που είχαν επενδύσει και χάσει τα χρήματά τους.

Οι χιλιάδες επενδυτές πίστευαν ότι απλά είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους στο μεγαλύτερο -και άρα πιο έμπιστο, βάσει της λογικής- ανταλλακτήριο του Καναδά, το οποίο είχε ιδρύσει και «έτρεχε» ο αποκαλούμενος και «Καναδός βασιλιάς του bitcoin», Τζέραλντ Κότεν. Το δε lifestyle του 30χρονου Κότεν, ο οποίος με τη σύντροφό του, Τζένιφερ Ρόμπερτσον -επιχειρηματία του real estate-, ζούσαν μια όλο και πιο πολυτελή ζωή, σε επαύλεις, γιοτ και πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όσο η τιμή του bitcoin ανέβαινε, έμοιαζε να είναι ένα είδος «εξασφάλισης» των παραπάνω.

Και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Μάλιστα ο Κότεν παντρεύτηκε τη Ρόμπερτσον, ενώνοντας την περιουσία τους και πήγαν ταξίδι του μέλιτος στην Ινδία, όπου έχτιζαν ένα ορφανοτροφείο, τον Δεκέμβριο του 2018. Τότε ήταν που τα πράγματα πήραν ξαφνικά εφιαλτική τροπή. Ανακοινώθηκε ότι ο Κότεν εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Τζαϊπούρ, με επιπλοκές της νόσου του Κρον. Στο νοσοκομείο διαγνώστηκε με σηπτικό σοκ και πέθανε. Η σορός του μεταφέρθηκε αεροπορικώς στον Καναδά και ετάφη εκεί.

Οι περίπου 76.000 χρήστες της QuadrigaCX βρέθηκαν ενώπιον ενός ξαφνικού σοκ. Γιατί διαπίστωσαν όλα τα χρήματά τους, περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin και άλλα 40 τα οποία υποτίθεται ότι ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της QuadrigaCX, ήταν κλειδωμένα στον κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή του Κότεν. Και ο CEO, ο οποίος ήταν ο μόνος που γνώριζε το password, το πήρε στον τάφο του. Μαζί με τα εκατομμύρια.

Παρενέβησαν, φυσικά, οι Αρχές του Καναδά και των ΗΠΑ, των χωρών στις οποίες βρίσκονταν τα περισσότερα θύματα. Οι έρευνές τους διαπίστωσαν ότι το ανταλλακτήριο ήταν τελικά μια απάτη τύπου πυραμίδας και ότι ο θάνατός του απλά την εξέθεσε πρώιμα. Ο Κότεν είχε ανοίξει χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς της Quadriga, «δωρίζοντας» στον εαυτό του κρυπτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποίησε για trading. Όταν όμως το τζογάρισμά του «στράβωσε», ο Κότεν χρησιμοποίησε τα χρήματα των πελατών του ανταλλακτηρίου για να καλύψει τις ζημιές. Και, αφού το έκανε αυτό, χρησιμοποίησε από την ίδια… πηγή για να χρηματοδοτήσει το πολυτελές του lifestyle.

Οι έρευνες των αρμοδίων Αρχών του Καναδά, ωστόσο, έχουν συμπεράνει πως στην πραγματικότητα, το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο Κότεν ήταν ήδη εκτεθειμένος, καθώς έπρεπε να καλύψει 215 εκατ. δολάρια στους πελάτες του και τα χρήματα που φαινόταν να έχει η Quadriga ήταν ψεύτικα. Μόλις κάποιες χιλιάδες δολάρια είχαν απομείνει. Στην πραγματικότητα, ο Κότεν βρισκόταν σε απόγνωση. Εάν δεν πέθαινε, λένε οι Αρχές, το ανταλλακτήριο θα κατέρρεε σε μερικές ημέρες, ή εβδομάδες, καθώς δεν είχε καθόλου assets για να καλύψει τις απαιτήσεις.

Άνθρωποι που έχασαν τα χρήματά τους άρχισαν να ζητούν εκταφή της σορού του Κότεν, λέγοντας ότι αυτός δεν πέθανε ποτέ, αλλά σκηνοθέτησε τον θάνατό του και εξαφανίστηκε με τα λεφτά τους. Αυτό το σενάριο απορρίφθηκε ως σενάριο συνομωσίας. Άλλοι, έστρεψαν τις κατηγορίες προς τη χήρα του ότι ξέρει τους κωδικούς, αφού την είχαν δει να κάνει συναλλαγές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρχές και οι ειδικοί στην τεχνολογία του blockchain δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε… ιδέα των χαμένων bitcoin.

Η Ρόμπερτσον αναγκάστηκε να κάνει συμφωνία με τις αρχές και να επιστρέψει ό,τι είχε κληρονομήσει από τον Κότεν: Ακίνητα, αξίας 12 εκατ. δολαρίων, 100.000 δολάρια «για την ανατροφή των δύο τσιουάουά της», μια πολυτελή Lexus, ένα γιοτ. Σήμερα εργάζεται ως σερβιτόρα στην περιοχή που μεγάλωσε και σπουδάζει για να γίνει δασκάλα. Κάπως πρέπει να βγάλει τα προς το ζην.

Σήμερα, που τα 104 bitcoin μετακινήθηκαν σε εκατοντάδες ψηφιακά πορτοφόλια και μετατράπηκαν σε άλλα κρυπτονομίσματα, καλύπτοντας τα ίχνη αυτού που τα «σήκωσε», τα σενάρια αυτά επανέρχονται στην επιφάνεια. Μήπως ο Κότεν σκηνοθέτησε τον θάνατό του, κορόιδεψε τους πάντες και σήμερα ζει πολυτελώς σε κάποιο εξωτικό νησί στην… υγειά των κορόιδων; Μήπως η Ρόμπερτσον είχε όντως τα κλειδιά και προτίμησε να περιμένει, μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση και να ζήσει με τα κλεμμένα αργότερα; Ή μήπως υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο με πρόσβαση στα κρυμμένα (ή χαμένα) εκατομμύρια και άρχισε σιγά-σιγά να τα «τραβάει»;

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Σε πτωτική τροχιά φυσικό αέριο και ρεύμα στην Ευρώπη

Τυρί και κρασί: Ολα όσα αξίζει να ξέρετε για να μην καταστραφεί γευστικά καμιά από τις νύχτες σας

Wagyu vs Kobe: Ολη η αλήθεια για τα πιο περιζήτητα κομμάτια κρέατος στον κόσμο

Exit mobile version